whatsapp iletişim

Keman Çalmanın Faydaları

Keman, bir çok için keyifli bir hobi aracı olsa da aslında bundan çok daha fazlası. Aslında keman çalmanın hayatımıza sosyal, kültürel, manevi açıdan katmış olduğu bir çok fayda bulunmakta, hatta keman çalmanın faydaları saymakla bitmez desek çokta abartmış olmayız. 🙂 Öğrenmesi ve çalması bu kadar keyifli olan bu enstrümanın hayatımıza kattığı artıları gelin birlikte inceleyim. Keman çalmanın faydaları makalemizde şu konulara da değindik;

keman-calmanin-faydalari

🔹 Keman çalmanın zararları
🔹 Keman çalmanın yararları
🔹 Keman çalanlarda görülen hastalıklar

Konumuza, kemanla ilgili en çok merak edilen sorulardan biri olan keman çalmanın olumsuz yanları var mı? Hasta ediyor diyorlar, doğru mu sorularını cevaplamakla başlayalım. Bakalım gerçekten keman çalmanın zararları var mı? İşte cevabı;

Keman Çalmanın Zararları

İçiniz rahat olabilir şu ana kadar doktorlar tarafından tespit edilen, keman çalanlarda görülen hastalıklar başlığı adı altında bir konu mevcut değil, yani keman çalmanın günümüzde saptanmış bir zararı yok. Ancak yanlış bir şekilde keman çalmanın zararları elbette mevcut. Halk dilinde keman çalanlarda görülen hastalıklar olarak bilinen rahatsızlıklar şu şekilde;

▪️ Karpal Tünel Sendromu
▪️ Gıdık çıkması

Keman Çalanlarda Görülen Hastalıklar

1. Karpal Tünel Sendromu

Bu hastalık el-bilek rahatsızlığı olarak bilinmekte olup, genellikle ellerini gündelik hayatta çok fazla aktif kullanan kişilerde tespit edilmektedir ve genellikle gece sürecinde kolun genelinde ağrı ve uyuşma şeklinde kendini belli etmektedir. Peki karpal tünel sendromu, keman çalmanın zararları arasında sayılabilir mi? Elbette Hayır.

Eğer ki önerilen ve doğru tutuş pozisyonunu ile kemanı çalmıyorsanız, ilerleyen süreçte kol ağrıları, kas kasılmaları yaşamanıza ve keman çalarken zorluk yaşamanız mümkündür, ancak yanlış pozisyonla keman çalışsanız bile bu rahatsızlığa yakalanma oranınız %1 oranında bile değildir.

Yani aslında keman çalmanın bu rahatsızlıkla uzaktan yakından alakası yok, ancak yine de uzun süreli çalışmalarınızda ağrı yaşamamanız açısından belirli aralıklarla ellerinizi dinlendirmenizi öneriyoruz.

2. Gıdık Çıkması

Aslında kulağa komik gelse de bir çok kişi tarafından ortaya atılan iddia, kemanın gıdık çıkardığı yönünde. 🙂 Keman çalanların hastalığı olarak adlandırılan gıdık çıkmasının, kemanın tutuş pozisyonundan kaynaklandığını söyleyenler olsa da aslında keman tutuşunun gıdığın elastik yapısını kaybetmesine sebep olan hiç bir pozisyonu bulunmamaktadır. Keman çalmanın zararları arasında sayılan durumun başlıca sebepleri arasında şu etkenler yer almaktadır; sigara, kontrolsüz kilo alımı, genetik, yaş ilerlemesi ve güneş ışığına fazlaca maruz kalma. Artık keman çalmanın faydaları konusuna geçiş yapabiliriz;

Keman Çalmanın Faydaları Nelerdir?

  • El – Kol Kaslarının Gelişimine Faydalı

Keman çalarken hem sağ hem de sol elimizi oldukça aktif kullanmaktayız. Sağ el ile yay hareketlerini yaparken, sol el ile notaları basma ve keman tutuşunu desteklemek gibi faaliyetler gösteririz ve bu durum aslında istemsiz olarak el-kol kaslarımızı kuvvetlendirir ve gelişimine büyük oranda destek sağlar. Keman çalmanın faydaları arasında yer alan fiziksel artılardan bir tanesi de bu maddedir.

  • Unutkanlığın Çözümü Bulundu!

Bir çok biliminsanının araştırmalarına göre keman çalmak beyinde tetiklediği alanlar sayesinde bilginin akılda tutulma süresini arttırıyor ve uzun vadede unutkanlığın azalmasına oldukça büyük bir fayda sağlıyor. Ayrıca çoğu müzik aletinde bulunan bu madde, kemanda bir çok koordinasyonun eş zamanlı kullanılmasından kaynaklı daha belirgin şekilde etki etmektedir.

  • İlaç Gibi Bir Müzik Aleti?

Günümüzde bir çok psikolojik ya da manevi sorunlardan dolayı ortaya çıkan rahatsızlıklarda müzikle terapi oldukça sık kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. Bilindiği gibi her farklı makamın ya da ses dizisinin insan beyninde ve bilinçaltında yaratmış olduğu bir etki bulunmaktadır. Kemanda bu seslerin ifade edilmesindeki en büyük yardımcılardan biridir. Keman çalmanın faydaları arasında yer alan bu maddeyle birlikte keman ilaç gibi bir müzik aletidir desek çokta yanılmayız diye düşünüyoruz. Keman sesinin yararları bu kadarlada sınırlı değil, ayrıca keman dinlemenin faydaları olarak konsantrasyonu arttırmasını da gösterebiliriz!

  • Tüm Müzik Türlerine Uygun

Keman, günümüzde çok yüksek bilinirliğe sahip enstrümanlar arasında başı çekmektedir. Perdesiz yapısıyla gerek Türk müziğinde gerek klasik müziğinde aktif olarak kullanılan bu müzik aleti, cazdan, popa, rocktan, Türk sanat müziğine değin bir çok müzik türünün olmazsa olmaz enstrumanı olarak kabul edilmiştir. Eğer keman çalıyorsanız ya da çalmak istiyorsanız kendinize uygun tarzı belirlemekte hiçte zorlanmayacaksınız demektir!

  • Sosyalleşmenin En Eğlenceli Yolu; Keman!

Müzik, keyif ve paylaşım işidir, paylaştıkça ilerlenir, ilerledikçe güzelleşir. Sen de bu eğlenceli yolda kendin gibi aynı hedefleri paylaşan insanlarla birlikte olup, güzel arkadaşlık bağları kurmak ve birlikte bir şeyler ortaya koymanın muhteşem hazzını yaşamak istemez misin? O zaman ne duruyorsun? Hemen al kemanını ve diğer keman çalanlarla tanışmaya başla! Göreceksin aslında tanımadığını düşündüğün tüm bu insanlarla çok büyük ortak bir parçan olduğunu.

Keman çalmanın yararları ve aslında olmayan zararlarından bahsettik. Biz ne kadar anlatsakta kendin bu artıları deneyimlemenin tadı paha biçilemez! O yüzden aklından ‘başlasam mı?’ sorusu bile geçiyorsa bizce hiç durma ve erteleme! Emin ol istedikten ve başladıktan sonra devamını getirmek düşündüğünden de kolay. Ama yine de keman çalmak zor mu merak ediyorsan cevabı bu yazıda; https://www.griffinsanat.com/keman-calmak-zor-mu/

Keman çalmanın faydaları yazımız burada sonlanıyor! Siz de kemanla ilgili merak ettiğiniz konularla ilgili blog sayfamızı ve sosyal medya hesaplarımızı takipte kalabilirsiniz, sanatla kalın!

Leave a Reply

İletişime Geç!

Sanat merkezimiz haftanın 7 günü 09:00-23:00 saatleri arasında aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Online Keman Kursu Sitemap