Yazımızda sizlerle piyanoya dair pek çok detayı paylaşıyor olacağız. Hazırsanız başlayalım!
Piyano Çalmaya Nasıl Başlanır?
Müziğin nasıl var olduğunu hiç düşündünüz mü? Her şey ilk nerede başladı? Bilinçli miydi yoksa bilinçsiz mi?
Müziğin bilinçli olarak ortaya çıkmasından ve o sürecin nasıl geliştiğinden ziyade size insanlığın varoluşundan bu yana müziğin varoluşunu anlatmak istiyoruz. Aslına bakarsanız müziğin hep içimizde olduğunu tabiri caizse ispatlamak istiyoruz. Çünkü müzik dediğimiz oluşum hep vardı ama sonradan müzik olarak anılmaya başladı. Müzik her canlının çıkarabildiği seslerdir. Her canlının kendi ses tonu ve kendi notası vardır. Bülbülün ötüşü de bir müziktir bebeğin ağlaması da. Bardağa vurulan kaşığın çıkardığı ses tonu bile bir müziktir. Müzik bu denli içimizdeyken ona karşı duyarsız kalmak neredeyse imkansız. Hal böyle olunca sizinde bir enstrüman çalmak istemeniz son derece doğal. Bu isteğinizi piyano çalmayı öğrenerek gerçekleştirebilirsiniz. Piyano eğitimi için profesyonel bir elden yardım alabilirsiniz.
Piyano çalmaya nasıl başlanacağına gelirsek öncelikle parmak egzersizi yaparak bu yoldaki ilk adımınızı atmanız önemlidir. Bir müzik aleti çalmayı yürümeyi öğrenmek gibi düşünebilirsiniz. Yapacağınız bu egzersizler sizin emeklemenizdir. Piyano çalarken parmaklar normalden çok daha farklı bir işleve kavuşur. Parmağınızın bunu öğrenmesi sabır ve anlayış gerektirir. Parmak kaslarınız böylece gelişecektir. Parmaklarınız istenilen gelişime ulaştığında ise ritim duygunuz üzerine çalışmalı ve müzikal donanıma sahip olmalısınız. Sağ ve sol elin farkını öğrenmelisiniz. Notaları okuyabilmeli ve bu notaları çalabilmelisiniz. Sonra bütün bu öğrendiklerinizin üzerine gitmeli ve çok çalışmalısınız.
Piyano Öğrenmenin Kolay Yolları
Çok çalışmak elbette önemli. Peki, çok çalışırken piyano öğrenmeyi daha kolay hale getirebilmek için neler yapabiliriz? Kolay piyano öğrenme yöntemlerini sizinle paylaşacağız.
Kulaktan Çalmak: Piyano için profesyonel piyano eğitimi almıyorsanız bu nota bilginizin olmadığı anlamına gelir. Nota bilgisi olmadan da piyano çalınabilir. Fakat bu çok zor bir eylemdir. Aynı zamanda nota öğrenmeden çalmak duyarak çalışmanızı ve kulağınızın gelişmesini sağlar. Bunu yapmak için öncelikle sevdiğiniz, kulağınızın oldukça aşina olduğu bir parça seçmelisiniz. Sonrada duyduğunuz ritmi piyanoda uygulamaya başlamalısınız. Başta bu size zor gelse de giderek kolay hale gelecektir. En az 3 şarkıyı bu şekilde çalabildikten sonra diğer şarkıları çalmak sizin için çok da zor olmayacaktır.
Bemol, Diyez, Minör ve Majör Terimlerini Öğrenmek: Müzikte birçok terim var. Hepsini öğrenmeden önce ise temel terimleri öğrenerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Böylece müzikal bilgilerin içine adım adım girmeye de başlayacaksınız. Piyanonun üzerinde yer alan siyah tuşların ne işe yaradığını ve hangi notanın hangi notadan geldiğini anlamanızı sağlayacaktır.
Piyanoda Akor Basmayı Öğrenmek: Akor basmak en karışık konulardan biri. Fakat öğrendikten sonra artık piyano öğrenmenin önündeki bütün engelleriniz kalkacaktır. Şimdiye kadar kulaktan çaldınız. Burada yaptığınız şey melodi çalmaktı. Melodi çalmak ile akor basmak arasında fark vardır. Melodi çalarken akorun karar sesi ya da gamın içerdiği nota çalınır. Akor basarken ise melodiyi oluşturan karar seslerinin birleşimi çalınır. “Akor basmayı nasıl öğrenebilirim?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Akor basmayı öğrenmek için artık parmak pozisyonlarında sorun yaşamıyor olmanız ve yaptığınız egzersizler sonrası parmaklarınızın piyanoya hakim olması lazım. Çalabildiğiniz bu şarkılarda akorların nasıl basıldığını izlemeli ve taklit etmeye başlamalısınız. Burada da hafızanız ve kulağınız size yardımcı olacaktır. Bunun dışında notlar alarak da ilerleyebilirsiniz.
Piyano Öğrenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Piyano öğrenmenin kolaylığı ya da zorluğu önemli noktalara dikkat etmekten geçer. Siz bu konuda ne kadar dikkatli olursanız piyano çalmayı kolay öğrenmek konusunda o kadar başarılı olursunuz. Şimdi sizlerle piyano çalmayı öğrenmeyi hızlandıracak bazı tavsiyeler paylaşacağız.
1.Doğru Duruşu Ayarlamak
Müzik notalarınızı piyanoda uygun yere koyduktan sonra piyanonun karşısında duran tabureye oturmalısınız. Ellerinizi yere paralel olacak şekilde piyanoya doğru uzatmalı ve bileğinizi bükmeden tuşlara basmaya çalışmalısınız. Kullandığınız taburenin yüksekliğini kollarınızda herhangi bir zorlanma olmayana kadar tekrar ayarlamayı düşünebilirsiniz. Ayrıca omuzlarınızda ve vücudunuzun üst kısmında herhangi bir zorlanma olmamasına dikkat etmelisiniz. Zorlanma söz konusuysa tabure yüksekliğini ve piyano karşısındaki duruşunuzu gözden geçirmelisiniz.
2. Çalışma Notalarından Faydalanmak
Çalışma notalarında yer alanları çalabilmek başlangıçta sizi zorlayacaktır. Ancak eğitmeniniz tarafından verilen önerileri dikkatlice uygulayabilirseniz birkaç hafta içerisinde notaları çalabilecek duruma gelebilirsiniz.
3. Elleri Özgür Bırakmak
Birçok piyano kompozisyonunda ritim elde edebilmek adına iki elinizi birbirinden bağımsız olacak şekilde kullanmanız gerekmektedir. Genel olarak sol elinizle yavaş olan notaları, sağ eliniz ise hızlı olan notaları çalmanız gerekmektedir. Bu tekniğin öğrenilmesi biraz zor olsa bile zaman içerisinde buna alışabilirsiniz.
4. Elleri Hareket Ettirmek
Belirli bir noktada yer alan notaları çalmayı öğrendikten sonra piyano klavyesi üzerinde ellerinizi hareket ettirmeyi öğrenmeniz gerekmektedir. Bazen bu fikir çok karmaşık gelebilmektedir. Temelde yapmanız gereken ellerinizi klavyede hareket ettirirken aynı zamanda vücudunuzu ellerinizin notalara kolay ulaşabileceği şekilde hareket ettirmektir.
5. Bol Bol Pratik Yapmak
Piyano çalması kolay öğrenilir ama uzman olunması zor bir enstrümandır. Elde etmek istediğiniz sesin çıkabilmesi için yeteneğinizi daima geliştirme çabası içerisinde olmalısınız.Bunu elde edebilmenin en kolay yolu ise bol bol pratik yapmaktır. Pratiklerinizi belirli bir plan çerçevesinde gerçekleştirirseniz bu konuda çok daha rahat gelişim sağlayabilirsiniz.
6. Pedal Kullanmayı Öğrenmek
Piyanolarda yer alan pedallar gelen sesin kalitesini değiştirmek için kullanılmaktadır. Birçok modern piyanoda iki veya üç pedal bulunmaktadır. Her birisinin birbirinden farklı görevleri vardır. Klasik kompozisyonlarda özel durumlar size eğitmeniniz tarafından öğretileceği için onu dikkatlice dinlemeniz gerekmektedir.
7. Piyano Klavyesini Öğrenmek
Bir piyano klavyesi birkaç oktav üzerinden notalarını yukarıdan aşağıya doğru tekrarlamaktadır. Soldan sağa doğru giderken notalar düşükten yükseğe doğru değişiklik gösterse bile rastgele bir değişim söz konusu değildir. Piyanonu kromatik ölçeğine uygun on iki nota vardır:
C, D, E, F, G, A, B olmak üzere yedi beyaz anahtar notası ve C-keskin/D-düz,D-keskin/E-düz, F-keskin/G-düz, G-keskin/A-düz ve A-keskin/B-düz şeklinde beş siyah anahtar notası vardır. Beyaz notalarda C’den B’ye doğru çalıp tekrar C’ye geri dönerseniz C majör dizisini, siyah notalarda C-keskin olandan B-düz olana doğru çalarsanız ise pentatonik dizisini elde dersiniz.
8. Yaratıcı ve Özgün Olmak
Piyano çalarken en iyi el pozisyonunun en rahat el pozisyonu olduğunu unutmamalısınız. Ellerinizi çok fazla hareket ettirmeden bir parçayı çalabilmek için ifade, tonlama ve kişisel ipuçlarını keşfetmeye çalışabilirsiniz. Parmaklarınızla kendinizi rahat hissetmeniz için yaratıcı davranmalısınız. Bunu kendiniz için ne kadar kolay getirirseniz belirli bir müzik parçasında bir o kadar iyi olacağınızı unutmamalısınız. Her zaman kendinizi geliştirmek için ekstra fırsatları kullanmaya çalışmalısınız. Piyanoda belirli bir şekilde çalmak gibi bir zorunluluk veya kural yoktur. Size ne öğretilirse öğretilsin kendi tarzını bulabilirsiniz. Piyanoyu çalarken istediğinizi yapabilirsiniz. Önemli olan kendinizi rahat hissedecek olmanızdır.
Kurallar size rehberlik etmek ve geçmişte başkalarının yararlı bulduklarını öğrenmenize yardımcı olmak için vardır. Kurallara bağlı kalmanız durumunda piyano ile her parçayı çalabilme becerisine sahip olabilirsiniz. Ancak kendinize uygun iyi bir teknik geliştirmeniz durumunda onu kullanma yoluna gidebilirsiniz.
9. Bakmadan Çalmak
Piyano çalarken gözleriniz tuşlarda değil partisyon üzerinde olmalıdır. Eğer dönüp ellerinize bakmadan çalabiliyorsanız kendiniz için en rahat çalış biçimini bulmuşsunuz demektir. Elleriniz artık tuşlara karşı alışkanlık kazandığından rahat bir biçimde çaldığınızı unutmamalısınız.
10. Doğru Elle Çalmak
Uzun parmaklı birisi ile kısa parmaklı birisi piyanoyu aynı şekilde çalamaz. Esnek elleriniz varsa piyano çalma stiliniz herkesten farklı olur. Ancak piyano çalmak için ideal el diye bir şey yoktur. Sadece elinize uygun şekilde çalmak zorunda olduğunuzu bilmelisiniz.
Bir şeyleri çalmak gerçekten size zor geliyorsa bu durumda piyano parmaklarını yanlış kullanıyorsunuz demektir. Piyano parmakları için ne kadar fazla pratik yaparsanız piyanoyu bir o kadar kolay çalabilecek olduğunuzu unutmamalısınız. Bir müzik parçasını doğal bir şekilde çalana kadar pratik yapmaya devam etmelisiniz.
11. Piyano İçin Doğru Çalışma Programı Hazırlamak
Piyano çalışma programı kişiye özel olmalıdır. Gün içerisinde zinde hissettiğinizde, piyano çalmaya hevesli olduğunuzda ve başka bir işiniz olmadığında yarım saatte bir 10 dakikalık aralarda toplamda 2 kez çalışarak piyano çalmayı öğrenebilirsiniz. Bu programı kendinize bazı soruları sorarak belirleyebilirsiniz. Bu soruları şöyle sıralayabiliriz;
- Piyano çalma sürem bittiğinde ne kadar gelişim gösterdim?
- Piyano çalma sürem bittiğinde fiziksel enerjim ne durumda?
- Piyano çalma sürem bittiğinde kendimi nasıl hissediyorum?
- Piyano çalma sürem bittiğinde hedeflediğim yerde miyim?
Olumlu cevaplar yeterli bir programınız olduğu anlamına gelir.
12. Sabırlı Olmak
Piyano çalmayı öğrenmek sabır isteyen bir süreçtir. Egzersizlerinize sabırla devam etmelisiniz.
Piyano Çalmak Kolay mı?
Şimdiye kadar anlattığımız bilgiler doğrultusunda ilerleyerek, piyano çalmaya zaman ayırarak, bu konuda dikkatli davranarak, piyano konusunda profesyonel bir kurstan ve piyanistten yardım alarak piyano öğrenebilirsiniz. Bu bilgiler ışığında ilerlerseniz göreceksiniz ki piyano çalmak hiç de zor değil. Bu süreçte sabırla size yol gösterecek bir kursa ve piyaniste ihtiyaç duyarsanız bize ulaşabilirsiniz. İzmir’de yaşayan ve piyano eğitimi almak isteyen her müziksevere İzmir piyano kursu olarak severek hizmet vermekteyiz.