whatsapp iletişim

Müzik Nasıl Bestelenir?

İnsan ruhunu etkileyen en önemli etkenlerden birisi müziktir. Çaldığınız müzik aletinin hiçbir önemi yoktur. Çünkü her müzik aletinin hitap ettiği bir ruh vardır.

Müzik Nasıl Bestelenir

Bir enstrüman çalmaya başladığınız zaman bestelenen ve başlangıçta zor gibi gözüken başyapıtlarla vakit geçirmek işin kolay kısmını halletmek anlamına gelmektedir. Kendiniz müzik oluşturmaya çalıştığınızda ise bunun pek mümkün olamayacağını düşünmeye başlarsınız.

Griffin Sanat eğitmenleri aklınızdaki bu problemi ortadan kaldırmak için size bu rehberi hazırladı. Bir müzik aletini yeni çalmaya başlamış olmanız önemli değildir. Müziğin nasıl yapılacağını ve nasıl oluşturulacağını merak ediyorsanız önce müzik okumayı öğrenmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Teoriyi Hazırlama

Her müzisyenin temel bir müzik teorisi bilgisine ihtiyacı vardır. Geleneksel notaları okuyamayan usta müzisyenler bile doğuştan bir müzik teorisi anlayışına sahiptirler.

Basitçe söylemek gerekirse müzik teorisi müzik hakkında konuşma şeklinizi yansıtmaktadır. Ölçekler, zaman imzaları, ritmin durumu ve formların incelenmesi gibi çok farklı konu müzik teorisinin içerisinde yer almaktadır.

Müzik teorisini konuşmak biraz sıkıcıdır. Ancak müzik teorisinin temel bilgisi bazı melodilerin ve ritmik durumların neden etkili olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Sizi harekete geçiren bir melodi oluşturmak için ölçekleri ezberlemenize gerek yoktur. Ancak, anahtarın ne olduğuna dair bilgi sahibi olmak size pek çok farklı avantaj sunabilir.

İlk şarkınızı nasıl oluşturacağınız konusunda endişelenmeye başlamadan önce mutlaka müzik teorisi bilginizi gözden geçirmeli ve bu konuda kendinizi geliştirmelisiniz.

Temel Oluşturma

Stil, uzunluk veya zaman diliminden bağımsız olarak her şarkı vuruşlar üzerine kuruludur. Şarkının ne olduğunun bir önemi olmaksızın her birisinin basit bir ritmi yakalayabildiğini unutmamak gerekmektedir.

Vuruş terimi müzikte çok farklı şekillerde kullanılır. Ancak müzik oluşturma amacıyla vuruş teriminin etki ettiği iki önemli alan bulunmaktadır. Vuruşun ne kadar hızlı veya yavaş olduğunu belirten tempo ve vuruşun bölünmesi veya vurgulanmasını belirten ritmin durumu bu iki önemli alandır.

Kullandığınız müzik aletini çalmaya başlayıp bir müzik oluşturmaya çalıştığınız zaman metronom kullanmaya çalışabilirsiniz. Böylece tempoyu daha yakından hissetmeyi başarabilirsiniz. Daha sonra şarkı için belirlemiş olduğunuz ritmin ne demek olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

İlk olarak müzik bestelemek için çeşitli denemeler yaparsınız. Burada her yeni başlangıçta olduğu gibi basit formları kullanmaya çalışırsınız. Dünyanın en ünlü şarkılarının çoğunun 4/4 ritmiyle oluşturulduğunu bilmelisiniz.

Eğer ritmi dahili ayarlayan bir klavyeye sahipseniz başlangıçta onu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bir stil seçmek için ritmi belirlemek için önemli bir adım atabilirsiniz. Her stilde şarkıların bağlı bulunduğu belirli birkaç vuruş bulunduğunu bilmelisiniz.

Ritmi, sizin dışınızda var olan bir güç olarak düşünmek faydalı olacaktır. Vuruşlarınızı ayarladıktan sonra yaptığınız diğer her şey ritmin kontrolünde olacaktır. Bunu böyle kabul etmeniz durumunda müzik yapma konusunda işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Armonik Yapı Oluşturma

Vuruşları hallettikten sonra bu noktadan yola çıkarak bir şeyler oluşturmaya çalışmalısınız. Sadece bateri ile çalınabilecek bir melodi yazamazsınız. Bazı armonik yapıları yerine koymak zorunda olduğunuzu unutmamalısınız.

Armonik yapı gerçekten teknik bir şeymiş gibi gözükebilir. Ancak melodiyi desteklemek için kullanılan notalardan bahsetmenin en kolay yolu armonik yapıdan söz etmektir. Çoğu müzik tarzında armonik yapı akort ilerlemesi olarak görülmektedir.

Birçok söz yazarı daha önce hiç kimsenin kullanmadığı yaratıcı bir ilerleme yazmak konusunda takıntılıdır. Dünyada sadece on iki nota olduğunu ve çoğu şarkının yalnızca yedisini kullandığını unutmamalısınız. Bazı notaların tekrar edilmesi rastlantıdan ibaret olabilecektir.

Motif Oluşturma

Üzerinde çalışmak için bir armonik yapıya sahip olduğunuz zaman bir melodi kurmaya başlayabilirsiniz. Harika bir melodi tek seferde inşa edebileceğiniz bir şey değildir. Pek çok şarkının doğal bir yazılma süresi olduğunu unutmamalısınız.

Armonik yapıya sadık kalarak biraz doğaçlama yapmayı deneyebilirsiniz. Ölçek boyunca biraz pratik yapmalısınız. Bazı aralıklar arasında atlamayı deneyebilirsiniz. Böylece motif oluşturma çabasını eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz.

Doğaçlama yaparken işe yarayan bazı melodilere rastlarsınız. Buna ek olarak nelerin işe yaramadığını kolayca fark edebilirsiniz. Çoğu akıllı telefon gibi küçük bir kayıt cihazınız varsa çalışmalarınızı kaydedip neyin işe yaramadığını kolayca görebilirsiniz.

Her şarkının bir motifi olduğunu unutmamalısınız. Bir motif, parça boyunca birkaç kez tekrarlanan kısa bir cümledir. Pop şarkı sözlerinde bu çoğu zaman nakarattır. Bir motif şarkıya tutarlılık ekleme konusunda size yardımcı olur.

Form Oluşturma

Yeni başlayanların çoğu müzik besteleme konusunda çalışmaya başladığında güzel bir melodi elde ettikten sonra çalışmalarına son vermektedir. Ancak her müzik parçasının bir forma ihtiyaç olduğu bir gerçektir. Form, şarkıının bölümlerinin sıralanması anlamına gelmektedir.

Form, şarkının geri kalanına gücünü veren şeydir. En yaygın form tipi mısra, nakarat ve köprü şeklinde olan biçimdir. Ancak denenecek çok sayıda farklı form olduğunu unutmamalısınız. Parçanıza en uygun olanı bulana kadar farklı formları denemelisiniz.

Süsleme

Formu ayarladıktan sonra bazı süslemeler eklemelisiniz. Bu besteye farklı bir yetenek katmak anlamına gelmektedir. Tamamen ana motifle bağlantılı olan armoniler yazmalısınız. Son nakarata anahtar değişikliği eklemeyi düşünmelisiniz.

Müzik bestelemek dünyadaki en değerli sanat biçimlerinden birisidir. Ancak başlangıçta gerçekten zordur. Nereden başlayacağınızı merak ederek durmak yerine Griffin Sanat tarafından sunulan bu rehberi en başından tekrar gözden geçirerek kendinize bir yol çizebilirsiniz.

One Response

  1. Abdullah Elbeyli

Leave a Reply

İletişime Geç!

Sanat merkezimiz haftanın 7 günü 09:00-23:00 saatleri arasında aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Online Keman Kursu Sitemap