whatsapp iletişim

Keman Çalmayı Öğrenme Aşamaları

Keman öğrenmek isteyenler için bu hafta hazırladığımız blog yazısında, keman çalmayı öğrenmenin aşamalarını ele alacağız. Böylelikle keman çalmayı öğrenmek isteyenler, kendilerini nasıl bir süreç beklediğini genel hatlarıyla görebilirler. Yazımızda keman öğrenme ile ilgili tavsiyeler de sunacağız. Keman çalmayı öğrenmenin aşamaları ile ilgili bilgi almak isteyenler için faydalı bir blog yazısı olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

1. KEMAN ÖĞRENME AŞAMALARI

Herkesin merak ettiği konuların başında keman öğrenme aşamaları gelmektedir. Eğer ki aklınızda keman çalma düşüncesi varsa ve daha iyi keman çalmak için yapılması gerekenler neler? Merak ediyorsanız bu yazı kaçmaz!

Keman öğrenme aşamaları yazımızda değindiğimiz konu başlıkları da şu şekilde sıralanıyor;

  • Keman çalmak isteyenler nereden başlayabilir?
  • Keman öğrenmenin püf noktaları
  • Keman çalmak nasıl öğrenilir?

a) Doğru Bir Kurum ya da Eğitmen Seçimi

Eğer doğru ve kolay yoldan keman öğrenmek istiyorsanız bunun en sağlıklı yolunun iletişimi kuvvetli, sizin isteklerinize ve öğrenme becerilerinize en uygun programı oluşturabilecek bir eğitmenle çalışmalara başlamak olduğunu unutmayın.

Böyle bir desteği arkanıza alarak sürekli motivasyonunuzu yüksek tutabilir, doğru hazırlanan programla ilerleyişinizi çok daha hızlı sürdürebilirsiniz. Ayrıca yapabileceğiniz olası hatalarda da eğitmeninizin sizi uyarıp, doğru çalışma stilini sağlayacanı da unutmamalısınız!

Evde keman öğrenmek mümkün olsa da bu yolda karşınıza çıkabilecek bir çok sorun olabilir. Bu olası problemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yanlış kaynaklar, doğru olmayan bilgiler
  • Motivasyon düşüşü
  • Daha uzun sürü de öğrenmek
  • Belli bir noktadan sonra ilerleyememek


Eğer ki yukarı da bahsettiğimiz noktalara doğru  çözüm önerileriniz yoksa, mutlaka deneyimli birinden yardım almalısınız, aksi takdirde ” keman çalamıyorum, yeteneğim yok. ” gibi doğru olmayan bir düşünceyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

b) Keman ve Yay Tutuşunu Kavrama

Kemanda hızlı ilerlemek ve sorunsuz şekilde notaları basmak istiyorsanız keman nasıl tutulur hemen öğrenin! Doğru keman tutuşu sizin keman çalarken rahatlığınız, notaların tam yerlerine basılması ve uzun süre yorulmadan performans sergileyebilmeniz için oldukça önemli.

Ayrıca keman yayı da çaldığınız eser ya da etüdün güzel şekilde duyulmasını etkileyecek ilk faktör. Bu yüzden güzel keman çalmak istiyorsanız bu maddeyi sürekli kontrol etmeli ve eksiksiz tamamlamalısınız. Keman öğrenme aşamaları içerisindeki en temel aşamanın bu olduğunu unutmayın ve hemen çalışmalara başlayın!

c) Temel Düzeyde Nota Bilgisi Edinme

Eğer ki keman öğrenmeye bakış açınız bir kaç parça çalmaktan daha fazlaysa o zaman keman kursu İzmir olarak mutlaka nota öğrenmenizi tavsiye ediyoruz. Nota öğrenmek zor olarak düşünülse de aslında başlangıç aşamasında oldukça kolay.

Günlük yapabileceğiniz 15’er dakikalık nota okuma egzersizleriyle 1 haftanın sonunda ihtiyacınız olan tüm notaları ezberleyebilir ve notalar üzerinde hakimiyet sağlayabilirsiniz. Ayrıca çalacağınız her etüdü ya da parçayı çalmadan önce 2 kere okumanızda nota konusunda kendinizi geliştirmenize ekstra katkıda bulunacaktır.

d) Seslerin Doğruluğunu Sorgulayabilme Kabiliyeti

Keman öğrenme aşamaları arasında en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de basılan notaların doğruluğudur. Eğer ki keman çalma konusunda başlangıç aşamasındaysanız ve eğitim alıyorsanız bu anlamda eğitmeniniz size seslerle ilgili kontrolleri sağlayacak ve bu konuyla ilgili size gerekli egzersizleri verecektir.

Ancak eğitim almıyorsanız ve evde keman öğrenmeye çalışıyorsanız bu aşamada tuner adı verilen akort cihazlarından yardım alabilir ve bastığınız seslerin cihazdan tarafından algılandıktan sonra doğruluğunu kontrol edebilirsiniz. Tuner ile çalışma yapmaya başlamadan önce mutlaka kemanınızın akordunun da tam olup olmadığını kontrol etmeyin unutmayın.

e) Parçaya Değil, Etüt Çalışmaya Odaklanabilmek

Evet, istediği parçayı çalışmak, çalmak herkese keyif verecektir. Ama daha başlangıç seviyesinde sesleri, keman tutma pozisyonunuzu, notaların isimlerini ve vuruşlarını oturtmadan direkt parça çalmaya çalışırsanız hem zorlanır hem de istediğiniz düzeyde sesleri elde edemediğiniz için demoralize olursunuz.

Bu yüzden önce yukarıda belirttiğimiz keman öğrenme aşamaları maddelerini iyice kavramanızı ardından istediğiniz şarkıları çalmaya başlamanızı öneriyoruz.

f) Metronomla Çalışmak

Metronom, çaldığınız notanın vuruşlarını tam doğru yapmanız için sizi yönlendirebilecek, ritmi kaçırmanızı engelleyecek harika bir yardımcı ekipmandır. İster yeni başlamış ister profesyonel olun tüm çalışmalarınızda metronomu kullanmayı kesinlikle unutmayın.

Metronom, bir müzisyenin yol göstericisidir. Bu yüzden “metronom kullanmak acemi işidir.” şeklinde bir düşünceniz varsa bundan hemen kurtulun ve ilerleyen süreçte nasıl gelişim sağladığınızı kendi gözlerinizle görün! Ayrıca bunun için illa ki metronom satın almanıza da gerek yok. İnternet ortamında bu işlevi gören birçok uygulamaya ücretsiz olarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

g) İyi Bir Dinleyici Olmak

Bir şeyler öğrenmenin önemli bir kısmı da iyi bir dinleyici olmaktan geçer. Çalıştığınız etüdü ya da şarkıyı başka çalan kişilerden de dinleyerek, onların katmış oldukları yorumu dikkatlice gözlemleyin ve hoş bulduğunuz kısımlarını kendiniz çalarken de uygulamaya çalışın.

Ayrıca farklı müzik türlerini dinleyerek kulağınızın doygunluğunu arttırabilir ve her geçen gün gelişiminize ekstra fayda sağlayabilirisiniz. Ek olarak çalışırken kendinizi de kayıt altına almanız o an farkına varamadığınız hataları görmenizi, sonrasında bunları düzeltebilme imkanı sağlayacaktır.

Yukarıdaki bilgileri, yani keman öğrenme aşamalarını özetlemek adına aşağıdaki maddeleri sunabiliriz.

    • Güvenilir ve bütçenize uygun bir eğitim desteği alın.
    • Keman nasıl tutulur konusunu eksiksiz öğrenin ve kontrol edin.
    • Enstruman öğrenmenin temel noktası pratik yapmaktır, boş vakitlerinizi bol bol kemanınızla geçirin.
    • Çaldığınız şeyleri yüzeysel değil, derinlemesine inceleyin. Hatalarınızın üzerine düşün.
    • Farklı müzik türlerini dinleyerek ufkunuzu genişletin, yeni tarzlarla tanışın.
    • Metronom gibi eğitim sürecinizi kolaylaştıracak aparatlardan faydalanın.
    • Şarkı çalışmaları yapın ama asıl ağırlığınız başlangıç aşamasında mutlaka teknik egzersizlerde olsun.
    • Anın dalgınlığıyla hatalarınızı göremeyebilirsiniz, bu tip durumların önüne geçmek için ses kaydı oluşturun. Hatta imkanınız varsa video ile kayıt almanız teknik eksiklerinizi görmeniz için de daha faydalı olacaktır.

 

2.KEMAN NASIL ÖĞRENİLİR?

Keman, azim ve sabır gerektiren enstrümanların başında yer almaktadır. Eğer ki çalışmalarınızı düzenli olarak yürütürseniz ve zorlandığınız anlarda vazgeçmeyip bu noktaların daha da üstüne giderseniz kemandaki ilerleyişinizi sürekli hale getirebilir ve kemanda istediğiniz noktalara gelebilirsiniz. Peki ama keman nasıl öğrenilir? Bu sorunun yanıtını yazımızın bu kısmında vereceğiz. Bu başlık altında ele alacağımız konuları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Keman öğrenmenin püf noktaları
  • Keman çalmak isteyenler nereden başlayabilir?
  • Keman çalmanın kolay yolları
  • Kemana yeni başlayanlara tavsiyeler
  • Keman nasıl öğrenilir?

Keman Öğrenmenin Püf Noktaları

Keman öğrenmenin püf noktalarını 11 madde halinde aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Keman tutuşuna dikkat edin ve yay çalışmalarını sık sık tekrar edin.

Eğer ki kemanda hızlı bir şekilde yol almak istiyorsanız temel seviyedeki tutuş pozisyonlarını hatasız şekilde uygulayın ki ilerleyen aşamalarda hızlanamama ve kas kasılması gibi problemlerle karşı karşıya kalmayın. Unutmayın keman öğrenmenin en sıkıcı kısmı yay çalışmaları olsa da bu aşamayı doğru tamamlamanız durumunda güzel keman çalmanın ilk adımını sağlam bir şekilde atmış olursunuz.

  • Pratik yapmaya vakit ayırın ve zamanınızı iyi değerlendirin.

Yoğun bir iş hayatına sahip olabilirsiniz ya da rutinleriniz çok vaktinizi alıyor olabilir, ancak keman çalmak istiyorsanız mutlaka pratik yapmaya zaman ayırmanız gerekiyor. Bu yüzden eğer ki her gün çalışma imkanınız yoksa bile bir gün çok fazla çalışıp diğer günler çalışmamak yerine uygun vakitlerinizi günlere bölerek hem keman çalma alışkanlığı kazanabilir hem de sıkılmadan enstrümanınıza vakit ayırmış olabilirsiniz.

  • Metronom en yakın arkadaşınız olsun!

Keman nasıl öğrenilir maddeleri arasında belkide ilk sırayı alacak tavsiyemiz budur. ‘’Metronom, bir müzisyenin en büyük rehberidir.’’ diye boşa dememişler. Hızlı çalamadığınız pasajları, doğru basamadığınız sesleri daha yavaş bir tempoda çalmayı deneyin ve hızlanma işlemini kademe kademe uygulayın. Bir kaç çalışma sonunda ulaştığınız tempoya siz bile inanamayacaksınız, garanti ediyoruz!

  • Kemanınızı yakından tanıyın.

Keman çalmak isteyenler nereden başlayabilir? Sorusuna en güzel cevap; kemanı tanımaktan başlayabilir olacaktır! Kemanı direkt olarak çalmaya başlamadan önce bölümlerini tanırsanız, üzerindeki tellerin notalarını öğrenirseniz, arşenin bölümlerini kavrarsanız kısaca kemanınızla tanışırsanız, keman öğrenme süreciniz çok daha kolay bir hal alacaktır. Bu yüzden kemana yeni başlayanlara tavsiyeler arasına bu maddemizi de eklesek çok yanılmamış oluruz diye düşünüyoruz.

  • Çevrenizde keman çalan kişiler varsa onların tecrübelerinden yararlanın.

‘’Tecrübeler, en iyi öğretmenlerdir.’’ sözünü yabana atmayın diyor ve başkalarının tecrübelerini dinleyerek aynı hatalara düşmeden çıkarmanız gereken dersi tespit edip, önleminizi almanızı öneriyoruz. Her ne kadar amaç keman çalmakta olsa herkesin sonuca ulaşma şeklinin farklı olduğunu unutmayın ve öğrendiğiniz bilgileri mantık süzgecinizden geçirerek kendi eğitim sürecinize uygulayın, böylece kolay yoldan keman nasıl öğrenilir? Görebilirsiniz.

  • Dinlediğiniz müzikleri çeşitlendirin.

Keman öğrenmenin püf noktaları arasında, farklı müzik türlerini dinlemek ve kulak doygunluğunu arttırmakta geliyor. Dinlenilen iyi ya da kötü olarak nitelendirilen her müzik size yapmanız ve yapmamanız gerekenler hakkında mutlaka bir fikir verecektir. Bu müzik türlerinin olumlu gördüğünüz yanlarını not edebilir ve kendi çalım tarzınızı oluşturma konusunda bir adım atmış olabilirsiniz.

  • Hatalarınızı daha net görebilmek için çalışmalarınızı kayıt altına alın!

Her çalışmanızda yaptığınız hataları farkına varamayabilirsiniz aslında, bu çok doğal! Ancak bu çalışmalarınızı kaydederek sonrasında kendinizi dışarıdan bir gözden inceleyerek tüm hatalarınızı kolaylıkla tespit edebilir ve hızlı yoldan keman nasıl öğrenilir çözümleye başlamış olursunuz.

  • Kulaktan parça çalmayı deneyin.

Bu madde kemana yeni başlayanlar için biraz zor olsa da ilerleyen dönemler de uygulanması durumunda çalan kişinin gelişimine çok büyük katkı sağlayacaktır. Keman çalmayı mutlaka nota ile öğrenmenizi tavsiye ediyoruz, ancak müzik kulağınızın gelişimine de katkıda bulunmanız açısından mutlaka kulaktan bir kaç parça çalmayı deneyin ve bu egzersiz türünü sıkça tekrar edin!

  • Bilgi alabileceğiniz kaynakları çeşitlendirin.

Keman çalmanın kolay yollarını keşfetmek için bu madde birebir! Eğer ki keman eğitimi alıyorsanız yalnızca bununla yetinmeyin ve daha bir çok farklı bilgiye ulaşabileceğiniz makale, video, kitap, cd, internet gibi kaynaklardan da araştırma yapmaya başlayın. Bu araştırma içerisine girdiğinizde keman öğrenmenin püf noktaları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz

  • Çalacağınız notanın ön analizini yapın.

Sağlıklı bir icra gerçekleştirmek için parça ya da etütlerinizi çalmadan önce bona yapın. Bu işlem çalacağınız nota da hata yapma olasılığınızı oldukça düşürecek ve daha iyi performans sergilemenizi sağlayacaktır.

  • Ders almayı düşünüyorsanız kaliteli bir kurum ve eğitmen seçin!

Kemanda iyi bir seviyeye gelmek ve hızlı ilerlemek istiyorsanız mutlaka deneyimli, alanında uzman, iletişim becerileri yüksek bir eğitmenle çalışmalarınızı gerçekleştirmeli ve size bu koşulu sağlayabilecek bir kurum ile çalışmalısınız. Böylece hem güvenilir hem de daha kolay bir öğrenim süreci gerçekleştirmiş olabilirsiniz.

3. KEMAN ÖĞRENİRKEN NASIL PRATİK YAPILIR?

Başlangıç seviyesinde biri olabilir veya yıllardır keman çalıyor olabilirsiniz. Hangisi olursanız olun her zaman kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunun için keman öğrenirken nasıl pratik yapılacağını iyi bilmeniz gerekir. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız pratik yapmalısınız.

Griffin Sanat eğitmenleri tarafından sunulan aşağıdaki önerileri değerlendirerek keman öğrenirken iyi şekilde pratik yapmayı başarabilirsiniz.

a) Keman Pratiği İçin Rota

Keman pratiği yaparken doğru yöntemi uygulamanız gerekir. Doğru yolu takip etmenizi sağlayan tutarlı bir yöntemi takip etmelisiniz. Bu tür bir yönteme sahip değilseniz aşağıdaki pratik ipuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz.

  • Her gün aynı saatte pratik yapmalısınız. Belirlenmiş bir pratik zamanınız olduğunda bahaneye yer verme şansınız oldukça azalır. Böylece her gün pratik yapmayı başarabilirsiniz.
  • Pratik yapmak için iyi ve sessiz bir yer seçmelisiniz. Dikkat dağıtıcı unsurlardan olabildiğince uzak bir uygulama alanına ihtiyacınız olacaktır. Televizyon, telefon veya aile üyelerinizin kolayca giriş çıkış yapacakları yerlerden uzak durmalısınız.
  • Pratik çalışmalarınızı takip edebilmek için bir müzik uygulaması kullanmalısınız. Telefonunuza indirebileceğiniz bu uygulama ile her gün yaptıklarınızı kayıt altında tutabilirsiniz.
  • Pratiğe başlamadan önce mutlaka kemanı ayarlamaya çalışmalısınız. Kemanı ayarlamak için birbirinden farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Kemanı ayarlamak için yardıma ihtiyacınız olursa gittiğiniz keman kursundaki eğitmenlerden yardım alabilirsiniz.
  • Tüm keman notalarını bir arada tutmalısınız. Böylece pratik yaparken ihtiyacınız olan her şey yanınızda olmuş olur. Pratik çalışmalarınız kendinizi geliştirmenizi sağlarken aynı zamanda yeni notalar keşfetmenizi sağlayabilecektir.
  • Her zaman yanınızda bir kurşun kalem bulundurmalısınız. Bu hem yeni notaları yazmak için işinize yarayacak hem de kemanda hatırlatıcılar oluşturmanızı sağlayacaktır.
  • Uygun duruşla pratik yapabilmek için bir müzik standı kullanmayı düşünebilirsiniz. İyi bir duruş sağlığınız açısından önemli olduğu kadar kemanı doğru şekilde çalmanız için de idealdir.
  • Pratik yapmaya başlamadan önce kendinizi rahat hissetmelisiniz. Sadece işinizi kolaylaştıracak şeylere odaklanmanız gerekir. Bunun için bir şişe su ve atıştırmalık birkaç gıda yanınızda olmalıdır. Kendinizi ne kadar iyi hissederseniz pratik süreciniz bir o kadar verimli geçecektir.

b) Keman Pratiği İçin İpuçları

Burada yer alan keman pratiği ipuçları zamanınızı en iyi şekilde değerlendirme konusunda size yardımcı olacaklardır. Zamanınızı en iyi şekilde kullanmayı başararak daha verimli ve daha etkili bir şekilde keman pratiği yapabilirsiniz.

  • Her çalış pratiğinden önce parmaklarınızı, kollarınızı ve kulaklarınızı pratiğe hazır hale getirmelisiniz. Bunun için pratiğe başlamadan önce basit ısınma hareketleri yapmayı tercih edebilirsiniz.
  • Her pratik döneminde neler yapacağınızı en iyi şekilde belirlemelisiniz. Pratik yapmaya başladığınız zaman her seferinde farklı bir hedefiniz olacaktır. Hedefiniz sadece keman çalmak olmamalıdır. Daha özel bir şey seçmeli ve ona odaklanmalısınız.
  • Sabit bir tonda pratik yapmak için metronom kullanmayı düşünmelisiniz. Farklı tempolarda çalmak için yine metronom kullanabilirsiniz. Ancak keman çalmaya yeni başlayan biriyseniz bunu ilerleyen zamanlarda yapmayı düşünmelisiniz.
  • Pratik sırasında kendinizi kaydetmek iyi bir fikir olabilir. Kayıtlarınızı başkalarıyla paylaşmak zorunda değilsiniz. Bunları öğrenme aracı olarak kullanmalısınız. Kayıtlarınızı dinlerken yeni teknikler geliştirebilir veya hatalarınızı fark ederek onları düzeltme şansını elde edebilirsiniz.
  • Pratik yaparken problem çözme konusunda açık olmalısınız. İnsanlar sadece enstrümanı çalmak için pratik yaptıkları için çoğu zaman hata yapabilmektedirler. Keman pratiklerinde hedefiniz var olan problemleri çözmek ve kendinizi geliştirmek olmalıdır.
  • Keman yayında çok fazla reçine kullanmak kemandan çıkacak sesin cızırtılı olmasına neden olacaktır. Reçineyi yeterli miktarda kullanmayı başaramazsanız bu durumda alanınızı sınırlamış olursunuz. Bu nedenle reçineyi dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekir.
  • Pratik yaparken tek başına olmak zorunda değilsiniz. Bir arkadaşınızla pratik yapmaya çalışarak her şeyi çok daha eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz.
  • Eşlik ederek çalmayı öğrenmelisiniz. Keman çalarken tempoyu, dinamikleri ve ritmi koordine etmek farklı beceriler elde etmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle bir müziğe veya bir arkadaşınıza eşlik ederek pratik yapmaya çalışmalısınız.

c) Keman Pratiği İçin Alıştırmalar

Teknik detaylardan kontrole kadar keman pratiği için alıştırmalar çalış performansınızı iyileştirecek en önemli adımlardır. Bu alıştırmalardan yararlanarak performansınızı geliştirmek için en önemli yönlere odaklanmayı başarabilirsiniz.

  • Tonlamada ince ayar yapmak için yavaş ölçeklerde çalmayı denemelisiniz. Keman pratiği yaparken bu son derece önemli bir alıştırmadır. Yavaş ölçeklerde çalmak sizin için doğru olan tonu yakalamanızı sağlayacaktır.
  • Yay kolunuz için gerekli ısınma alıştırmalarını yapmalısınız. Eğitmenlerin size sunmuş olduğu nota pratiklerini kullanarak yay kolunuz için ısınma hareketlerini en iyi şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
  • Daha fazla yay kontrolü için aynı anda iki telde çalış yapmayı deneyebilirsiniz. Teller arasında geçiş yaparak kendinizi geliştirmeyi başarabilirsiniz. Böylece daha fazla yay kontrolü elde etmeyi başarabilirsiniz.
  • Doğaçlama yetenekleriniz üzerinde çalışmayı düşünmelisiniz. Keman çalmada gerçekten iyi olmak istiyorsanız müziği duyabilmeniz gerekir. Bunun için bir müzik kulağına ihtiyacınız vardır. Bu nedenle becerinizi geliştirecek alıştırmalara yönelmeyi düşünmelisiniz. 5. Keman pratiğini tamamlamak için eğlenceli bir alıştırma seçmelisiniz. Eğlenceli alıştırmalar aslında pratik zamanından bağımsızdırlar.

4. KEMAN ÇALARKEN KAÇINILMASI GEREKEN 10 HATA

Yazımızın bu kısmına kadar kemal çalmayı öğrenmenin aşamalarından ve keman öğrenmek için yapılabileceklerden bahsettik. Yazımızın son kısmında ise keman öğrenirken kaçınılması gereken hataları sıralayacağız.

a) Bilmeden Çalmaya Çalışmak

Çoğu zaman insanlar yeni bir şey denemeye karar verdiklerinde yeterli araştırma yapmazlar. Bir kılavuz almak veya video izlemek oldukça kolaydır. Asıl önemlisi bilmeniz gereken her şeyi öğrenmektir.

Keman çalmaya gelince, daha önce bir enstrüman çalmayı bilmek önemli bir tecrübe olabilir. Piyanoya aşina olmak keman çalmayı öğrenmek için uzun bir yol kat etmeniz anlamına gelir. Kemanı çalmak zor gelirse hemen pes etmemelisiniz. Profesyonel eğitimin bir parçası olan keman kurslarına giderek kendinizi geliştirmelisiniz.

b) Hatalı Keman Almak

Kemanlar sekiz ana boyuta sahiptirler. Sizin için doğru olmayan bir boyutu seçerseniz çalmakta zorlanabilirsiniz. Tercih etmeniz gereken keman boyunu ölçmek için boyundan başlamalı ve el bileğine kadar ölçüm yapmalısınız. Çocuğunuz için bir keman alacaksanız burada büyüme durumunu göz önünde bulundurmalısınız.

Kemanlar ayrıca farklı markalarda olurlar. Öğrenci, orta ve profesyonel olmak üzere üç farklı kategori vardır. Siz hangi sınıfa uygun olduğunuzu düşünüyorsanız ona yönelik bir enstrüman satın almalısınız. Keman çalmak için donanımınızın iyi olması gerekir.

c) Yanlış Duruşla Çalmak

Keman çalmak için güçlü bir omuz ve esnek bir bileğe sahip olmanız yeterli değildir. Keman çalarken boyundaki tüm kasları, kollar, omuz, sırt ve hatta göbek bölgesi kullanılır. Keman çalarken kollarınızın üst kısmının iyi bir egzersiz yapacağından emin olmalısınız.

Düz bir şekilde oturun ve göbek bölgesini kontrol etmek için ayaklarınızla sıkıca yere basın. Başlangıçta duruşunuza sürekli dikkat etmeniz gerekecektir. Zamanla kaslarınız güçlenecek ve iyi bir duruş otomatik olarak ortaya çıkmış olacaktır.

d) Dirseği Önemsememek

Bedenimiz bize her zaman bir şeylerin yanlış olduğunu söyler. Kollarda yorgunluk olduğu zaman dirsek otomatik olarak düşmeye başlar. Bunu hissettiğiniz zaman mola vermeniz gerektiğini anlarsınız.

Bu tür durumlarda keman çalmayı bırakmalı ve kaslarınızı geliştirecek egzersizlere odaklanmalısınız. Kaslar gerildiğinde çalmaya devam etmek çalma becerinizi etkileyecektir. Aynı zamanda bu tür durumlar yaralanma gibi durumlarla karşı karşıya kalmanıza neden olabilecektir. Yayı omzunuzla değil dirseğinizle çektiğinizden emin olmalısınız.

e) Kemanı Yanlış Tutmak

Duruşunuz kötüyse ve kaslarınız yorgunsa keman sürekli aşağıya doğru hareket edecektir. Bir başka ifadeyle kemanı yanlış tutmuş olursunuz. Keman çalarken zayıf vücut duruşu yayın klavyenin içine kaymasına neden olabilecektir. Bir miktar geriye yaslanmak ve başınızı yukarı doğru kaldırmak kemanı tutma konusunda işinizi kolaylaştıracaktır.

f) Yayın Kötü Kullanımı

Yayı kaba bir şekilde tutup umursamaz bir biçimde kullanmak doğru değildir. Yay ve tellerin birbiriyle bağlanış şekli yaptığınız müziği belirler. Yayı telin üzerine doğru miktarda basınçla yerleştirmek, yayı tellerin üzerinde kolayca dolaştırma konusunda size yardımcı olacaktır. Yay kullanma egzersizleri aynı zamanda keman çalış tekniklerini doğru kullanmanızı sağlayacaktır.

g) Uygun Tekniği Öğrenmeme

Pratik yapmak mükemmel bir şeydir. Ancak pratiği doğru şekilde yapmıyorsanız pratik hiçbir işinize yaramayacaktır. Keman çalma sanatını mükemmelleştirmek için teknikleri iyi bir şekilde öğrenmeniz gerekir. Bağımsız bir şekilde bir şeyler çalmaya çalışmak başlangıç aşaması için çok doğru değildir.

Keman çalmayı öğrenmek istiyorsanız daima performansınızı değerlendirecek birilerini bulmanız gerekir. Eleştirilere karşı her zaman açık olmalısınız. Yapıcı eleştiriler gelişmenizi sağlayacaklardır. Bu nedenle bir keman kursuna giderek durumunuzun değerlendirilmeye alınmasını sağlamalısınız.

h) Pratik Yapmayı Unutmak

Pratik yapmak çok kolay bir şey gibi gözükse bile aslında değildir. Her zaman yeteri kadar pratik yapmaya çalışmanız gerekir. Bunu yaparken kolay olanları halledip zor olanlardan kaçınma gibi bir hataya düşmemelisiniz.

Genel olarak pratiğin ilk kısmında ölçeklere ve fikirlere zaman ayırmalısınız. Diğerinde ise solo repertuvara odaklanmalısınız. Bu pratikler için basit bir adımdır ancak tekniğinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Pratik seanslarını bu şekilde ayarlarsanız keman çalmayı öğrenme sürecini daha verimli hale getirebilirsiniz.

i) Kemanın Bakımını Yapmamak

Bozuk kemanlardan iyi ses çıkmaz. Bir kemana yatırım yapmak istiyorsanız en önemli şeyin bakım olduğunu unutmamalısınız. Yay kavisli olduğu için eğriyi korumak için kullanımda değilken onu gevşetmeniz gerekir. Yayın en iyi şekilde sürtünmesi gerekir. Yayın sürtünme durumu zayıfsa doğru ses çıkmayacaktır.

Bu problemi çözmek için tellerde reçine kullanmanız gerekir. Reçinenin uygulanması oldukça kolaydır. Reçinenin tellerin üzerinde artık bırakacağını unutmamalısınız. Dolayısıyla telleri periyodik olarak temizlemeye çalışmalısınız.

j) Vazgeçip Kolaya Kaçmak

Keman çalmak kolay değildir. Biraz kararlılık gerektiren bir iştir. Pratik yapmak zorunluluktur ve pratiklerde tutarlı olmanız gerekir. Eleştirilere açık olmalısınız. Performansınızı geliştirmelisiniz. Vazgeçip kolaya kaçmak yerine tekrar denemeli ama her denemede buradaki hatalardan kurtulmaya çalışmalısınız.

Griffin Sanat olarak keman çalmayı öğrenme aşamaları hakkında yazdığımız blog yazısının sonuna geldik. Konu ile ilgili herhangi bir sorunuz olması halinde bizlere danışabilirsiniz. İzmir keman kursu arayışındaysanız, Griffin Sanat’ın sizler için sunduğu avantajları ve fırsatları ilgili link üzerinden inceleyebilirsiniz.

Leave a Reply

İletişime Geç!

Sanat merkezimiz haftanın 7 günü 09:00-23:00 saatleri arasında aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Online Keman Kursu Sitemap