whatsapp iletişim

Gitar Çalmaya Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler

Dünya genelinde milyonlarca insan profesyonel ya da hobi olarak bir enstrüman çalıyor. Dünya genelinde çalınmak istenen en popüler enstrümanlardan bir tanesi de gitardır. Gitarların klasik, akustik ve elektronik gibi farklı türleri olması, gitarları pek çok müzik türüyle uyumlu hale getiriyor. Bu da gitar çalmayı öğrenmek isteyenlerin sayısını epey yükseltiyor. Griffin Sanat olarak bu hafta hazırladığımız blog yazısında da bu doğrultuda gitar çalmaya yeni başlayacaklar için tavsiyeler sunup bilgi vereceğiz. Gitar çeşitlerine ve gitar çalmaya dair birçok bilgiyi bulabileceğiniz yazımızın sizler için faydalı olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

1. GİTAR ÇALMANIN FAYDALARI

Gitar çalmak eğlenceli ve bir o kadarda rahatlatıcı bir aktivite olsa da gitar öğrenmenin artıları yalnızca bunlarla mı sınırlı? Elbette hayır! Gitar çalmanın yararları aslında sayılamayacak kadar fazladır. Yazımızın bu bölümünde sizler için ‘’Gitar çalmak insana ne kazandırır?’’ sorusunu 9 madde halinde sıralayacağız.

  • Gitar Çalmanın Beyne Faydaları Vardır

Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte beynimizin birçok hareketi net bir gözlem altına alınabilmiştir. Bu cihazlar bir işle meşgulken beynimizin hangi kısımlarını daha aktif kullandığımızı bize gösterebilmektedir. Yapılan bütün incelemelerin tamamının hem fikir olduğu bir durum ise bir müzik aleti çalmanın insan beyninin birçok noktasını aynı anda etkileşime geçirdiği yönünde!

Gitar çalmanın beyne faydaları ise sağ ve sol elin, birinin dikey, diğerininde yatay kombinasyonda kullanılmasından dolayı beynin çok yönlü çalışmasını sağlamaktadır. İnsan beyninin en önemli 5 bölgesi gitar çalarken aynı anda çalışmakta ve diğer bölümlerle birlikte etkileşime geçmektedir. Bu esnada beyinde tetiklenen bölümler şunlardır; (işitme, görme, dokunma, analiz ve motor hareket)

Ayrıca tek tip bir çalıma sahip olan enstrümanlardansa hem dikey hem de yatay olarak aynı anda kullanılan enstrümanları çalmak beyninizde bulunan bu bölümlerin daha fazla tetiklenmesini sağlamaya ekstra yardımcı olacaktır. Yani hem eğlenip hem de kendinize artı katacak bir etkinlik arıyorsanız gitar çalmanın faydaları sizin için tam bulunmaz bir fırsat!

  • Gitar Çalmak El ve Kol Becerisini Geliştirir

Gitar üzerinde düzenli egzersiz yapmak, diğer insanlara göre daha fazla gelişmiş bir el-kol koordinasyonu kazanmanı ve çeşitli durumlarda bu kaslarını daha düzenli ve kontrollü şekilde yönetebilmeni sağlayacaktır. Bu durumun yararlarını gündelik hayatta belirgin şekilde gözlemleyebilir ve özellikle ellerinizi hassas şekilde kullanmanız gereken durumlarda oldukça büyük bir avantaj sağlayabilirsiniz.

Griffin Sanat’ta eğitim görmekte olan birçok tıp öğrencimizin el ve parmak becerilerini daha hassas ve aktif kullanabilmeleri için, hocalarından telli ya da tuşlu bir müzik aleti öğrenmeleri yönünde tavsiye aldıkları da bu konuda edindiğimiz önemli bilgiler arasında yer almaktadır. Buradan da anlayacağınız gibi enstrüman çalmanın faydaları sadece ruhsal olarak değil, aynı zamanda fiziksel olarakta mevcut.

Ayrıca gelişim süreci evresinde yer alan çocuklarda yapılan bu tür müzikal çalışmaların, çocuklarımızın psikomotor becerilerini üst seviyelere çıkardığı da birçok profesyonel araştırmacının yine ortak fikridir. Çocuğunuzu gitar çalmaya yönlendirerek hem sosyal hem de fiziksel gelişime yatırım yapabilirsiniz!

  • Gitar Çalmak Odaklanma Gücünüzü Arttırır

Odaklanmak bize hayatımızın her saniyesinde an’da kalmamızı sağlayan ve yaptığımız ya da uğraştığımız işten tam verim almamızı sağlayan çok önemli bir beceridir. Gitar çalmak tamamiyle dikkat işidir ve bu esnada sağladığınız odaklanma, öğreneceğiniz yeni egzersizleri, eserleri, teknikleri kolay algılamanızı sağlar. Gitar çalmak konsantrasyon işidir, desek yanlış bir bilgi vermemiş oluruz.

Anlık yakaladığınız konsantrasyonla birlikte düşüncelerinizi boşaltarak mental olarak bir rahatlama sağlayabilir ve an’ı yaşamaya başlayabilirsiniz. Müzik, yapısı gereği bulunduğunuz o saniye içerisinde gerçekleşen bir eylemdir, bu yüzden gitarla ilgili yapılan her eylem bize an’da yaşamayı, bulunduğumuz duruma odaklanmayı öğretir.

Eğer ki bu çalışmaları standart bir düzende gerçekleştirir ve çalışma sürenizi de belirli aralıklarla ufak ufak arttırırsanız, konsantrasyonunuzun ne kadar arttığını kendiniz gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca gitar çalmanın faydaları nı yalnızca gitarda değil, hayatının genelinde hissedecek ve daha başarılı işler gerçekleştirmeyi başaracaksın.

  • Gitar Çalmak Düzenli Çalışma Özelliğini Arttırır

Çalacağınız müzik aleti ne olursa olsun o enstrümanda başarıya ulaşmanın yolu düzenli egzersiz yapmaktan geçer. Her çalışma ötelendiğinde ve enstrüman çalışmaya ara verildiğinde, gelinmek istenen noktadan uzaklaşılacak ve yapılması gereken egzersizler neredeyse sil baştan yapılması gerekecektir ve bu durum, gitardaki ilerleyişinizi sekteye uğratacaktır.

Hele ki gitar gibi çok fonksiyonlu ve geniş bir teknik altyapı bulunduran bir müzik aleti çalınmak isteniyorsa, ‘düzenli’ olmak size %100 başarıyı getirecek olan tek şeydir diyebiliriz. Unutulmamalıdır ki gitar çalmanın %80’i çalışma, %20’si yetenek işidir, bu konuyu göz önünde bulundurarak hemen çalışmaya başlayın!

Gitar çalmayı hızlı ve kolay bir şekilde öğrenmek isteyen kişilerin düzenli bir çalışma ortaya koyma zorunluluğunun olmasından dolayı, gitar ile ilgilenen kişilerde bir işi yarım bırakmama ve çalışma konusunda düzenli olma becerileri hayatlarının genelinde de oldukça yükselmektedir. Özellikle çocuk yaş grubu içerisinde yer alan kişilerde, bu özellikler gelişim çağında oturacağından dolayı, kendi hayatlarını yönlendirebilmeleri ve başarılı olmaları konusunda gitar büyük bir destek sağlayacaktır.

  • Gitar Çalmak Analitik Düşünme Becerisini Geliştirir

Bir enstrüman çalmanın işitsel becerilerimizi üst noktalara taşıdığı konusunda hepimiz hem fikir olsakta bir enstrüman çalmak aynı zamanda analitik zekamızı da oldukça arttırıyor. Neden mi? Hemen inceleyelim. Gitarın yapısından dolayı çalım esnasında sol el yatay bir hareket düzeni gerçekleştirirken, sağ el dikey bir konumda hareketlerini gerçekleştirmektedir.

Gitarın yapısından kaynaklanan bu hareket sistemi, beynin analitik düşünme bölümünü harekete geçirmekte ve bu bölgeyi daha aktif kullanabilme yetisi kazanmamızı sağlamaktadır. Ayrıca gitarda her şarkının ya da egzersizin çalınabileceği birden fazla nota, akor ya da pozisyon alternatifi bulunmaktadır.

Bu kadar farklı kombinasyon arasından o an ilk tercih edeceğin seçeneğe karar vermek hem hızlı düşünme yetini arttırırken hem de analitik becerilerini zirveye taşımana yardımcı olacaktır. Ayrıca bu durumun gitarda ilk kez gördüğün bir egzersiz ya da şarkıyı çalmaya çalışırken daha faal olduğunu söylemekte de fayda olduğunu düşünüyoruz. Bu maddenin gitar çalmanın beyne faydaları arasında en önemlilerinden biri olduğunu da es geçmeyelim.

  • Gitar Çalmak Topluluk Bilinci Geliştirir

Gitar, çalan kişinin öncelikle kendi iç dünyasına hitap etse de on binlerce insanı bir araya getirebilecek etki de bir müzik aletidir. Gitarın ya da diğer müzik aletlerinin bu etkisini, verilen konserlerde toplanan insanları görerek doğrulayabilmekteyiz. Bir grubun ya da gitar virtüözünün konser alanlarını nasıl tıka basa doldurduğu günümüzde rahatlıkla gözlemleyebiliriz.

Bireysel performans her ne kadar çok önemli olsa da hem kendinizi geliştirmeniz hem de sizinle aynı yolda olan insanlarla bir iletişim kurabilmeniz adına grup çalışmalarda bir o kadar önemlidir. Aynı anda bir şeyler ortaya koymak diğer müzisyenler ile ortak payda da buluşmayı da beraberinde getirir. Bu ortak payda müzikal birleşim ve aynı tempo ve zamanda çalınarak elde edilir.

Dolayısıyla bu tarz girişimler hem sizi müzik anlamda bir tık ileri taşıyacak hem de grup olarak bir şeyler başarmanın, takım işi ortaya koymanın müthiş hazzını yaşamanızı sağlayacak. Bu tip durumlar sizin sosyal yaşantınız içerisinde de bir ekibe dahil olma, ortak çalışma yapma gibi becerilerinizi arttırarak, uyum sürecinizi kolaylaştıracaktır.

  • Gitar Çalmak Anlık Karar Verebilme Yetisi Kazandırır

Gitar yukarıdaki maddelerde belirttiğimiz gibi çok yönlü işleyişe sahip bir müzik aletidir. Gitarda bir parçayı ya da egzersizi çalmanın 10’larca varyasyonu bulunmaktadır ve özellikle parçayı ilk çalış anında bu varyasyonlara anlık olarak karar vermeniz ve diğer ilerleyiş adımlarını da o an belirlemeniz gerekmektedir.

Bu durum anlık karar verebilme yeteneğinizi arttıracak ve böylece en doğru kararı saniyelik olarak verme konusunda uzmanlaşacaksınız. Bu özellik aynı zamanda sosyal yaşantınızda da sizi kriz yönetimi, anlık planlama gibi konularda da öne çıkararak, gitar çalmanın yararları yaşantınızın geneline katkı sağlayacak bir durum haline gelecektir.

  • Gitar Çalmak Sosyalleştirir

Müziğin bir nevi evrensel bir dil olduğu herkes tarafından kabul edilmiştir. Farklı kültür ve ülkelerden insanları bir araya getiren bu güzel iletişim aracı insanları bütünleştirici bir etkiye sahiptir. Hele ki neredeyse tüm müzik türlerinde ve tüm dünya müziklerinde mutlaka bir yeri olan gitar gibi bir enstrümanı çalıyorsanız sosyalleşme konusunda hiç bir zorluk çekmeyeceğinizi belirtmek isteriz.

Gitar çalmanın faydaları sosyal anlamda da bu kadar fazla iken, yaz akşamlarını sahilde arkadaşlarınla gitar çalıp söylemek, bir araya geldiğinizde sohbeti renklendirmek, ortama neşe katmak için hemen gitarına sarıl! Ne duruyorsun? Hemen gitar çalıyor olmanın avantajlarından yararlanma zamanı.

  • Gitar Çalmak Özgüven Kazandırır

Gitar çalma konusunda ilerlediğin zaman bir şeyleri başarıyor olmanın hazzını hissedecek ve bu hissin vermiş olduğu bir özgüvene sahip olacaksın. Yakın çevren, arkadaşların, tanımadığın kişiler önünde bu kabiliyetini sergileyip, güzel bir şeyler ortaya koyduğunu gördükçe hem topluluk içerisinde kendini ifade etmekte büyük kolaylıklar yaşayacak hem de olumlu anlamda bir özgüven artışı yaşayacaksın.

2. GİTAR ÇEŞİTLERİ

Gitar ailesi, içerisinde en çok üyesi olan enstrüman gruplarından biridir. Her bir gitarın farklı bir tonu, çalım stili ve tekniği bulunmaktadır. Eğer ki ilk kez gitar çalmaya başlayacaksanız ve aklınızda acaba ”Hangi gitar bana uygun?” sorusu varsa, sorunuzun yanıtını yazımızın bu kısmında bulabilirsiniz. Peki gitar türleri nelerdir? Gelin hep birlikte bu sorunun yanıtını inceleyelim. İşte gitar çeşitler:

  • Klasik Gitar

Gitar ailesinin en bilinen, genellikle gitara ilk kez başlarken en sık tercih edilen gitar türüdür. Bütün gitar çeşitleri içerisinde temel olarak kabul edilen klasik gitar, standart halinde üzerinde 6 tel bulundurmaktadır. Klasik gitarın en belirgin özelliği en ince 3 telinin naylondan yapılması ve çalarken pena vb. aparatlar kullanılmadan ‘el’ ile çalınmasıdır.

Gövdesinde bulunan büyük yuvarlak, sesin içeride titreşip yine bu boşluktan dışarı çıkmasını sağlamak için vardır. Tellere gerçekleşen vurma hareketi sonrasında gövdenin içerisinde ivme alan ses buradan dışarı çıkmaktadır.

  • Akustik Gitar

Tel sıralaması ve nota düzeni olarak klasik gitara birebir benzeyen akustik gitar, klasik gitarın aksine ‘pena’ ile çalınmaktadır. Akustik gitarın klasikten farklı olarak klavye (sap) bölümü daha küçük ve telleri naylon değil, çeliktir.

Görüntü olarak birebir benzeyen bu iki gitar türünün işleyiş (ses çıkarma) olarak herhangi bir farklılığı bulunmamaktadır. Ayrıca akustik gitarların kasalarının daha geniş olması ve tellerinin çelikten yapılmış olmasından dolayı sesi daha fazla çıkmaktadır.

En çok tercih edilen gitar çeşitlerinden olan akustik gitar ve klasik gitar arasındaki farklar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Klasik Gitar ve Akustik Gitar Arasındaki Farklar

Teller: Çoğu modern akustik gitar çelik tellere, klasik gitarlar ise naylon tellere sahiptir. Naylon teller yumuşak bir sese sahiptir ve onları parmakla çalmak çok daha kolaydır.

Gövde Boyutu: Klasik gitarlar, popüler olan çelik telli akustik gitarların aksine daha küçük gövdelere sahiptirler. Buna rağmen salon modelleri olarak bilinen bazı akustik gitarlar klasik gitarlara göre boyut bakımından epey benzemektedirler.

Sap: Genel olarak klasik enstrümanlar biraz daha geniş perde aralığına sahip daha geniş ve daha düz saplara sahiptirler. Bu nedenle onların çalınması çok daha rahattır ancak küçük ellere sahip insanlar bu konuda biraz zorluk çekebilmektedirler.

Pin Başı: Makine ayar mandalları teknolojinin getirdiği yeniliklerden birisidir. Klasik aletlerde hala oluklu pin başları kullanılmaktadır. Naylon teller bu seçeneği uygun bir seçenek haline getirmektedir. Bazı salon türü aletlerde çelik telli gitarlar da oluklu başlıklara sahiptir.

Bağlantı: Çelik telli akustik gitarlar sadece tellerin gerginliği ile sağlam tutmak için değil aynı zamanda daha iyi yansıtma ve rezonans için sağlam bir destek sunmaktadır. Klasik gitarlar ise daha hafif destelere sahiptirler.

Makas Çubuğu: Makas çubuğu gitar boynunun uzunluğunu çelik telli enstrümanlar üzerinde taşıyan çelik bir çubuğa verilen isimdir. Bunlar çelik tellerin gerginliğini gidermek için gereklidir ve gerek duyulduğu zaman ayarlama yapılabilmektedir. Naylon teller boyuna çok daha az baskı uyguladıkları için klasik gitarların bazıları ayarlanabilir kafes çubuklarına sahip değildirler.

Boyun-Gövde Ek Yeri: En modern çelik telli gitarlarda boyun ve vücudun 14. perdede birbirine katıldığını görürsünüz. 12. perdede birbirine katılma durumu ise daha geleneksel tasarımda söz konusudur. Bazı akustik gitarlar özellikle salon gitarları bu şekilde olabilmektedir.

  • Elektro Gitar

Bir önceki gitar türleri ile birebir aynı olan elektro gitar, görüntü ve ekipman olarak diğer gitarlardan ayrışır. Akustik ve klasik gitarda ses gövdede yankılanarak dışarı çıkarken, elektro gitarda ses gövdenin üzerinde bulunan manyetikler yardımı ile sese dönüşür ve aktarıcı (amfi) aracılığıyla yüksek volümlü ses elde edilir.

Elektro gitarlar sesi önce elektrik olarak oluşturup ardından sese çevirdikleri için eğer ki normal tonda bir ses duyulmak isteniyorsa mutlaka ‘amfi’ ile çalmak şarttır. Aksi halde sessiz bir ortamda bulunsanız dahi kendinizin bile zor duyabileceği volümde bir ses elde edersiniz.

  • Bas Gitar

Bas gitar elektro, akustik ve klasik gitardan farklı olarak ayrı bir tel dizilimine sahiptir. Bas gitar tellerinin isimleri sırası ile şu şekildedir; (E) mi – en pes ses, (A) la, (D) re, (G) sol – en tiz ses. Bas gitar, işleyiş bakımından elektro gitar ile birebir benzerlik göstermekte ve elektro gitar ile aynı dijital eklentilere sahiptir.

Bas gitarın diğer gitar türleri ile farkı, nota yazımında ‘fa’ açkısı kullanılması, diğer gitar çeşitlerinden 1 oktav (8 ses) daha pes sesleri çıkarması ve tellerinin gözle görülür şekilde daha kalın sarımlı olmasıdır. Gelelim daha az duyulan diğer gitar çeşitleri hakkında bilgi edinmeye.

  • Perdesiz Gitar

Görüntüsü büyük oranda klasik ve akustik gitarı andırır. Perdesiz gitar, bu gitarların perdelerinin olmadığı şekli olarak düşünülebilir. Ülkemizin ünlü müzisyeni Erkan Oğur’un patentini aldığı bu gitar türünde, yalnızca tam ve yarım aralıklar değil, aynı zamanda koma dediğimiz ara notalarda icra edilebilmektedir.

Perdesiz gitar, çıkardığı tonlarla diğer gitar türleri ile belirgin şekilde ayrılan bir gitar türüdür. Sesi uzaktan ‘ud’ tonlarını andırsa da diğer gitarlara göre puslu ve daha yumuşak tonlara sahiptir.

  • Lap Steel Gitar

Bu gitar çeşidi diğer gitar çeşitleri nin tutuşundan farklı olarak diz üstüne yatırılarak çalınır ve tellere sol elde bulunan metal bir aparat ile nota basılırken, sağ elin 3 parmağına (baş, işaret, orta) metal bir yapay tırnak (pena işlevi gören) geçirilir ve çalınır.

Çıkış noktası Hawaii olan bu enstrümanın tercihe bağlı olarak 9,7 ve 6 telli varyasyon çeşitleri de kullanılabilmektedir. Genellikle ‘country’ müziklerde kullanılan bu müzik aleti, enerjik bir ifade biçimine sahiptir.

  • 7 Telli Gitar

Sistematik olarak elektro gitar ile tamamen aynı olan bu gitar türünün tek farklılığı üzerinde 6 değil, 7 tane tel bulundurmasıdır. Bu eklenen tel isteğe bağlı olarak pes (kalın) ya da tiz (ince) olabilmekte ve telin yeri de buna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

  • 12 Telli Gitar

Klasik gitar sistemi üzerinden düşünüldüğünde 6 tane bulunan telin her birinin aşağısına 1 oktav daha ince sese sahip tellerin eklenmesiyle oluşmuş gitar türüdür. İşleyişi klasik gitara benzese de görüntüsü ve tellerinin çelikten olması akustik gitarı büyük oranda anımsatmaktadır.

  • Weissenborn Gitar

Bu gitar türü adını üreticisi olan Hermann Weissenborn’dan almıştır. Net olarak ortaya çıkış tarihi bilinmese de yaklaşık olarak bu tarihin 1920-30’lu yıllar olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca dünyada toplamda 5.000 tane bile olmadığı bilinen bu enstrümanın kaç tanesinin günümüzde kullanılabilir halde olduğu da merak edilenler arasındadır.

  • Jazz Gitar

Diğer gitarlara oranla daha yumuşak ses tonuna sahip olan bu gitar, elektrikli yapısından dolayı amfi’ yardımıyla çalınmaktadır. Görüntü olarak daha büyük bir gövdeye sahip olan caz gitarda, gövdenin altındaki alan boş ya da yarısı dolu olarak üretilmektedir. 1900’lü yıllarda caz müziğin içerisinde dahil olan bu müzik aleti, günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.

3. GİTAR TARZININ VE ÇEŞİDİNİN SEÇİLMESİ

Gitar çalmayı öğrenmek son derece mutluluk verici bir durumdur. Özellikle Griffin Sanat gitar kurslarına katıldıktan sonra öğrenecekleriniz ile deneyimli bir gitariste dönüşebilirsiniz. Arkadaşlarınızla müzik icra ederken gitarınızı çok daha farklı tarzlarda çalmayı tercih edebileceğinizi bilmeniz gerek.

Gitar sayısız müzik türünde yer edinmiş bir müzik aletidir. Gitar çalarken bir stil geliştirmek istiyorsanız öncelikle hangi müzik türüne daha yatkın olduğunuza karar vermeniz gerekmektedir. Gitar çalarken size en doğal ve en özgün gözüken yolu tercih etmelisiniz. Böylece gitar ile harikalar yaratmayı başarabilirsiniz. Gitar tarzını ve çeşidini belirlemenize yardımcı olabilecek müzik türleri ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:

  • Rock

Gitar öğrenmeye ilgili duyan pek çok kişinin ilk işi rock müzik türünde kendini geliştirmek olmaktadır. Griffin Sanat bünyesine katılan kursiyerler en çok bu alanda ilerlemeyi tercih etmektedirler. Genellikle ise başlangıçta pop şarkılarda deneme yapmakta ve daha sonra bu tür geçiş yapmaktadırlar.

Rock müzik türünde gitar çalmak göründüğü kadar kolay değildir. Rock türünde yer alan tüm müzikal bağları öğrenmek istemiyor olabilirsiniz. Ancak bazen karmaşık olan belirli kalıpları öğrenmek için ciddi rehberliğe ihtiyaç duyabilirsiniz.

Rock müzik türünde güç akorları ve tel atlama en çok deneyim gerektiren durumlardır. Bu teknikleri öğrenmeden gitar ile rock müzik türü arasındaki bağlantıyı kurmayı başaramazsınız. Buna ek olarak en iyi rock şarkılarını dinleyerek kulağınızı eğitmeli ve kendinizi geliştirmelisiniz.

  • Akustik

Gitar ile solo takılmak veya akustik müziğe dahil olmak ilgi çekici seçeneklerden birisidir. Bazıları bunun aşırı basit akorlardan oluştuğunu düşünerek farklı yol tercih edebilmektedir. Aslında düz veya akustik müzik türünde gitar kullanımı en az rock müzikte kullanıldığı kadar karmaşıktır.

Klasik gitar çalışlarını gerçekleştirirken çalış stilinin yarattığı farklılığı çok rahat bir şekilde görmeyi başarabilirsiniz. Düz stil daha parlak, daha net ve daha metalik ses oluşturmak için gitarın mızrapla çalınması anlamına gelmektedir.

Her ne kadar düz çalış stili gibi gözükse bile özellikle akustik gitarın kullanıldığı alanlarda tarz farklılığını göstermektedir. Tellere vurulurken seçilen parmaktan tellere vuruş mesafesine kadar pek çok detay çıkacak sesin farklı olmasını sağlamaktadır. Griffin Sanat gitar kurslarında bunlarla ilgili daha pek çok bilgi edinebileceğinizi unutmamalısınız.

  • Halk Müziği

Her ne kadar halk müziğinin içerisinde bağlama gibi müzik aletleri kullanılsa bile bir farklılık yaratıp halk müziğini gitar kullanarak söyleme yoluna gidebilirsiniz. Özellikle akustik gitar bu alanda çok daha fazla kullanılan bir müzik aletidir. Sözün özü gitar ile müzik icra etmek için bir sınır yoktur.

Bazıları halk müziği ile gitar arasında bağlantı kurmakta zorlanabilmektedir. Solo gitar takıldığınız zaman gitarı halk müziği içerisinde kullanmanız çok zor olabilecektir. Ancak arkadaşlarınızla birlikte müzik icra ederken gitar kullanarak farklılık yaratabilirsiniz.

Gitarın kullanım alanlarını genişletmek için mutlaka en iyi şekilde eğitim almanız gerekmektedir. Griffin Sanat gitar kurslarında sadece gitar çalmayı değil aynı zamanda diğer müzik türlerinde kullanma konusunda bilgi edinmiş olursunuz. Kendinizi geliştirmeniz için size sunulan teknikleri kullandığınız zaman çok daha iyi bir gitarist olacağınızı unutmamalısınız.

  • Blues

Blues müzik türü gitarın kullanıldığı en tatmin edici müzik türlerinden birisidir. Her ne kadar çok dar bir alanda bir şeyler öğreniyormuş hissi uyandırsa bile aslında köken bakımından çok daha eski dönemlerden bugüne kadar gelmiş bir müzik türünde çalıştığınızı fark etmenize neden olmaktadır. Hüzünlü şarkılarda gitarı kullanmak istiyorsanız blues sizin için en doğru seçim olacaktır.

Blues müzik türünde akustik gitar veya elektro gitar çalabilirsiniz. Öncelikle herhangi bir müzikal ölçekte kendilerini diğerlerinden ayıran blues ölçeklerini öğrenmeniz gerekmektedir. Bunları öğrendikten sonra blues müzik türüne başarılı bir şekilde uyum sağlayabilirsiniz.

Blues müzik türünde size bir şeyler öğretmeye çalışacak olan eğitmenler ilk olarak gitarda seslendirme konusunda bilgi verecektir. En iyi blues sanatçılarının kullanıldığı teknikler bu alanda kendinizi geliştirmeniz için size yardımcı olacaktır.

  • Klasik

Klasik gitar aslında en çok öğrenilmek istenilen gitar türüdür. Buna rağmen klasik gitarı çalmak diğerlerine göre çok daha zordur. Klasik gitarı öğrendiğiniz zaman onu herhangi bir yerde ve herhangi bir müzik türünde başarılı bir şekilde kullanabileceğinizi unutmamanız gerekmektedir. Herhangi bir parçayı gitarla çalmayı istiyorsanız klasik gitar öğrenmelisiniz.

Klasik gitar daha çok tekniklere dayalı olduğu için en çok pratik gerektiren gitar türlerinden birisidir. Klasik gitarın en önemli özelliği tüm müzik türleriyle bağlantılı olmasıdır. Kendinizi geliştirmeyi başardığınız zaman stilinizi ortaya koyarak gitar çalmayı başarabilirsiniz.

  • Caz

Caz müziğinde gitarın kullanımı sınır tanımayan niteliklere sahiptir. En özgür olacak şekilde gitarı kullanmak istiyorsanız tercih etmeniz gereken müzik türü kesinlikle caz olmalıdır. Caz müziğinde çok çeşitli sesler çıkarabilir ve özellikle doğaçlama yapma yoluna gidebilirsiniz.

Caz müziği eğitimi aldıysanız gitar kullanırken uygun armoniyi öğrenmiş olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte caz akorlarını anlamak son derece önemlidir. Caz akorlarını anladığınız sürece gitarınızı çok daha iyi bir şekilde kullanacak olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Caz müziğinde en çok tercih edilen gitar türü elektro gitardır. Buna ek olarak akustik gitar kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Burada tercih tamamen size bağlıdır. Hangi gitarı kullanmayı seviyorsanız onu kullanma yoluna gidebilirsiniz. Önemli olan caz akorlarını en iyi şekilde öğrenip müziğe uyum sağlamaktır.

4. GİTAR ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yazımızın bu bölümünde henüz hangi gitarı satın alması gerektiğine emin olamayanlar için ‘’Gitar satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?’’ sorusunu yanıtlayacağız.

Gitar Bütçenizi Baştan Yapın

Gitar çok geniş bir alım yelpazesine sahip bir müzik aletidir. Bu yüzden ilk başta çıkabileceğiniz maksimum tutarı belirlemek ve o aralıktaki gitarları incelemek boş yere vakit kaybetmenizi önleyerek, doğru gitarı seçme sürecinizi hızlandıracaktır.

Ayrıca bütçenizi başlangıç aşamasında belirlediğiniz zaman aynı fiyat aralığındaki gitarların özellikleri arasında daha doğru karşılaştırma yapma imkanına sahip olacağınızı da atlamadan belirtelim. Ortalama gitar fiyatları 50 dolar civarında başlamakta olup, seçeceğiniz marka ve modele göre binlerce dolara kadar çıkabilecektir.

Eğer bu maddemizi uyguladıysanız ve bir bütçe planlaması gerçekleştirdiyseniz vakit kaybetmeden hemen diğer maddemize geçiş yapalım:

Gitar Satın Alınabilecek Yerleri Araştırın

Aslında bu madde oldukça kolay gibi gözükse de gitar alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında önem sıralaması olarak başlarda yer almaktadır. Çünkü birçok seçenek olmasına rağmen doğru gitar seçimi için en ulaşılabilir ve güvenli olan seçeneği tercih etmelisiniz. Hemen ‘’Nereden gitar alabilirim?’’ sorusunu yanıtlamaya başlayalım:

  • Müzik Marketleri

Günümüzde müziğe ve sanata olan ilginin artmasıyla neredeyse her yerde kolaylıkla müzik aleti satış mağazalarına rastlanabilmektedir. Genellikle bu tip yerlerde ürün satışıyla ilgilenen kişiler alacağınız enstrümanı çalan ve detaylı bilgi sahibi kişiler olacağından, sizi daha doğru yönlendirebilecektir.

Ancak bazı kurnaz satıcılar işin ticari boyutunu da düşünerek, sizi bütçenize uygun olmayan seçeneklere yönlendirmeye çalışabilecekleri de unutulmamalıdır. Bu yüzden bu tip durumları önlemek adına baştan bütçenizi belirtmenizi önermekteyiz.

Bu tip yerlerin en büyük avantajı oldukça fazla marka-model seçeneği bulundurmaları ve neredeyse her bütçeye uygun bir gitar satışının bulunması olacaktır. Ayrıca bir diğer önemli avantajında almayı düşündüğünüz gitarı deneme fırsatı olduğunu belirtelim.

Eğer ki imkanınız var ise gitar almadan önce mutlaka denemenizi, sesinin hoşunuza gidip gitmediğini tespit etmenizi tavsiye ediyoruz. Sesini ya da görüntüsünü beğenmediğiniz hiç bir gitarı kesinlikle ‘’ belli bir süre idare etsin ‘’ düşüncesiyle satın almayın!

  • Çalgı Yapım Ustaları

Çalgı yapım ustaları bir diğer adıyla luthierler, enstrüman çalacaklara en uygun seçenekleri sunabilecek kişiler arasındadır. Bu tip kişilerden alacağınız gitarlar sizin fiziksel yapınıza uygun, görüntüsü ve ton yapısı size hitap eden gitarlar olacaktır. Ancak tabi ki bir luthier seçerken çok dikkatli olmanızı ve rastgele bir yerden enstrüman alımı yapmanızı önermiyoruz.

Bu anlamda gitar yapan ustanın referanslarını inceleyebilir, isim bilinirliğini kontrol edebilir ve internetten o kişiyle ilgili detaylı araştırma yaparak ayrıntılara ulaşabilir, aynı zamanda ustanın çalgı yapım bölümü mezunu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz aşamaları detaylı araştırarak size özel olarak üretilmiş güzel bir gitara sahip olabilir ve bir daha değiştirmek zorunda kalmayacağınız, bütün taleplerinize karşılık veren bir gitar satın alabilirsiniz. Tabi ki bu özel hizmetinde piyasa fiyatının yukarısında olacağından da bahsetmeden geçmeyelim.

  • İnternetten Gitar Satışı Yapan Mağazalar

İnternet, gitar konusunda fiyat skalasının en geniş olduğu alanların ilki olarak sıralanabilmektedir. Ancak bu maddeyi eğer ki çevrenizde gitar satın alabileceğiniz bir yer bulunmuyorsa tercih etmenizi öneriyoruz. Çünkü her ne kadar aynı marka-model gitar satın alacak olsanız da iki gitar arasında mutlaka ton farkı olacaktır.

Bu yüzden sesini duymadığınız, elinize alıp çalmadığınız gitarı sipariş etmeniz durumunda hoşunuza gitmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak kolay ulaşabileceğiniz başka bir seçenek yoksa iade koşullarını iyice okuyarak satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  • İkinci El Gitarlar

İkinci el gitarlar, sıfır gitarların fiyatlarına göre ortalama yarı yarıya ucuz olmaktadır. Bu yüzden en büyük tercih sebeplerinden de biridir. Eğer ki satın alınacak gitar bir önceki kullanan kişi tarafından uygun koşullardan saklanmış, bakımları yapılmış ise hem ucuz fiyata kaliteli bir gitarın alınmış hem de daha önceden çalındığı için tonları daha fazla oturmuş bir gitar sahibi olunacaktır.

Ancak gitar alma konusunda ya da genel anlamda gitarla ilgili bir tecrübeniz yoksa bu tür ikinci el alım-satım işlerinde mutlaka yanınızda anlayan bir kişinin olmasına dikkat edin ki herhangi bir zarar durumuyla karşı karşıya kalmayın. Letgo, sahibinden ve garaj gibi birçok enstrüman satışı yapılan sitelerde araştırma yaparak bütçenize birçok seçenek bulabilirsiniz.

Gitar Hakkında Bilgi Sahibi Olanlardan Destek Alın


Eğer ki çok fazla seçenek arasında boğulup kaldıysanız, karar verme konusu size rahatsız hissettiriyorsa çevrenizde gitar çalan kişilerden ya da eğitmeninizden bu anlamda destek alabilir ve satın alma işlemini birlikte gerçekleştirebilirsiniz. Eğer ki böyle biri mevcut değilse internet üzerinden gitar çalan kişilerle iletişime geçip onların tavsiyelerini dikkate alabilir ve çaldığı gitarla ilgili deneyimlerini paylaşmalarını isteyebilirsiniz.

Bonus: Ayrıca gitar kursu İzmir olarak dilediğiniz zaman bizi arayıp konuyla ilgili ücretsiz teknik destek alabilir ve gitar kursu İzmir eğitmenlerimizle birebir olarak görüşerek onların deneyimlerinden ve tavsiyelerinden faydalanabilirsiniz!

Gitar satın alacağınız yere ve gitara karar verdikten sonra ise dikkat etmeniz gereken diğer hususlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Gitardaki Çatlak, Kırıklar ve Çizikler

Eğer sıfır bir ürün alacaksanız böyle bir durumla karşılaşmanız söz konusu değildir. Ancak ikinci el güzel bir gitar bulduysanız ve bunu almak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk durum gitarda kırık, çatlak olup olmadığı konusu olacaktır. Eğer ki gitarın herhangi bir alanın ufak bile olsa bir çatlak ya da kırık varsa o gitarı almanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz!

O an sese etki eden bir durum yok gibi gelse de sonrasında çatlağın ilerlemesi ya da sesteki bozulmayı sizin fark edememeniz gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu yüzden siz ne olur ne olmaz böyle seçenekleri direkt olarak gözden çıkarın. Ancak gitarda kırık ya da çatlak yoksa sadece kozmetik olarak üzerinde çizikler barındırıyorsa bu konu sizi görsel olarak rahatsız etmiyorsa almanızda bir problem yok demektir.

Çizik konusunda da dikkat edilmesi gereken en önemli konu çiziğin derinliğidir. Eğer ki yüzeysel bir çizikse dediğimiz gibi sadece görsel olarak size uygunluğunu sorgulamalısınız, ancak çiziğin derinliği fazla ise o zaman zamanla gitarın nem oranında dengesizliğe yol açarak ses değişimine sebebiyet verebilir.

Gitar Klavyesi

Gitarın en önemli parçalarından biri klavyedir ve gitarın çalımının gerçekleştiği ana noktalardan biridir. Bu bölgenin üretiminde kullanılan ağaçlar marka-modellere göre değişiklik göstermektedir. Ancak kaliteli olarak nitelendirilen gitarların klavye bölümleri genellikle abanoz ve gül ağacından üretilmektedir.

Klavye de bu ağaçların tercih edilmesinin sebebi gül ve abanoz ağacının mukaveti kuvvetli, baskıyı rahatlıkla sırtlayabilecek sağlamlıkta olmasından kaynaklanmaktadır. Her telin sap bölümüne uyguladığı bir kuvvet bulunmaktadır ki tüm teller dahil edildiğinde bu ağırlık yaklaşık 60-70 kilo civarını bulmaktadır.

Bu yüzden eğer ki kalitesiz klavyeli bir gitar satın alırsanız ilerleyen kullanımlarda sap kayması gibi problemlerle karşılaşabilir ve bunların tamiri ve düzeltilmesi için ekstra ücretler ödeyebilirsiniz. Peki ben klavyenin gül ya da abanoz ağacı olduğu nasıl anlarım derseniz, satın alacağınız müzik aletinin kitapçığına göz atabilir ya da internet sitelerinde yazan malzemelerini inceleyebilirsiniz.

Eğer bununla ilgili herhangi bir mecra bulamadıysanız abanoz ağacının renginin doğal siyah- koyu kahve gibi bir renge, gül ağacının da hafif kavrengi ve kızılımsı tonlarda olduğunu bilmelisiniz. Bunu test etmek için klavyeyi çok az kazıyabilir ya da klavye de kızıl tonların olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Gitar Teli Yüksekliği

Tel yüksekliği, klavyenin tellerle arasında bulunan mesafeye denmektedir. Genellikle piyasalarda satılan standart gitarlar, normale oranla daha fazla tel yüksekliğine sahiptirler, bunun nedeni ise yüksek tel aralığında daha fazla ses elde edilmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak tel yüksekliğinin dengeli olmaması durumunda çalım konusunda zorluk yaşabilir ve doğru sesi çıkarmak için daha fazla kuvvet uygulamak zorunda kalabilirsiniz.

Bu konunun önüne geçmek ilk satın alma aşamasında çok zor olsa da gitarı aldıktan sonra aldığınız yerden de destek alarak farklı mesafelere sahip alt eşik alabilir ve bu şekilde tellerin klavyeye olan mesafesinin dengelenmesini sağlayarak daha rahat bir kullanım elde edebilirsiniz.

Gitar Ses Tablası ve Göğüs Bölümü

Gitarlarda sesin kuvvetliliğini ve tonunu öncelikli olarak etkileyen bölge göğüs yani ses tablası bölümüdür. Bu bölgenin iyi olması çalacağınız gitardan zevk alabilmeniz açısından maksimum önemi taşımaktadır. Bu tablaların üretiminde ortalama gitarlarda genellikle ladin ya da sedir ağaç kullanılmaktadır.

Eğer ki ses tablası görüntü olarak sık bir biçimdeyse daha fazla uzayan ve daha kuvvetli ses çıkaran bir gitara sahip olacaksınız demektir. Özellikle sedirden ziyade ladin ağacı, sık yapısından dolayı daha uzun ve kuvvetli bir ton elde etmek için gereken ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Bu konunun detaylı analizi için satın alacağınız yerden bilgi talep edebilirsiniz.

Gitarın Birleşme Bölümleri


Bilindiği gibi gitarlar tek bir parça halinde değil, bir çok parçanın bir araya getirilmesiyle meydana gelmektedir. Bu birleşim noktaları gitarın bir bütün olarak performans sergilenebilir olmasını sağlayan dayanaklardır. Özellikle ikinci el bir gitar satın alacaksanız mutlaka gövde ile klavyenin, arka kapakla sapın, alt eşikle göğüs bölgesinin birleşim noktalarını kontrol etmelisiniz.

Eğer ki bu alanlarda bir açılma durumu ya da verniğinde bölgesel bir çatlak durumu söz konusuysa tehlike çanları bu gitar için çalıyor demektir. Bu tip bir durum artık gitarın mukavemetinin azaldığını ve parçalarının yavaşça bile olsa zamanla ayrışmaya başlayacağını göstermektedir.

Bu tip ciddi sorunlarla karşılaşmamak adına sıfır bir gitar alacak olsanızda yine bu bölgeleri mutlaka kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca böyle bir gitarınız mevcutsa en kısa zamanda bir luthiere göstermenizi ve ayrışmalara karşı gereken önlemleri acilen almanızı öneriyoruz!

Gitarın Perde Kontrolü

Perde, klavyenin üzerine yerleştirilmiş olan metal çubuklara verilen addır. Bu alan gitarın seslerinin doğruluğu açısından hayati önem taşımaktadır, zira burada olabilecek minimal bir sapma bile gitardan çıkan sesin doğruluğunu etkileyerek akortta yanlış ses çıkmasına sebep olacaktır. Satın alacağınız gitarın perdelerini kontrol edebilmeniz adına bir tuner programı ya da cihazından yardım almanız gerekmektedir.

Gitarda rastgele bir perdeye basın ve aynı perdenin 2-3 oktav daha kalın ya da ince seslerine basarak tunerda aynı harfi ve aralığını yakalayıp yakalamadığınızı kontrol edin. Eğer ki oktav farklıyla aynı sesi basmanıza rağmen, cihazda aynı sonucu alamıyorsanız gitarın perdelerinden kaynaklı bir sorun mevcut demektir. Bu durumlarda o seçeneği es geçerek hemen farklı bir gitara yönelmenizi öneriyoruz.

Gitar Taşıma Kılıfı

Alınacak gitarın dış darbelerden, hava koşulları gibi faktörlerden belki de en çok korunmasını sağlayacak olan ekipman taşıma çantasıdır. Bu yüzden alacağınız gitarın çantasının kaliteli malzemeden üretilmiş, içinin yumuşak dokulu olmasına özen göstermeniz gerekmektedir.

Genellikle gitar satın alırken beraberinde size verilen kılıflar neredeyse görsellik dışında bir katkı sağlamamaktadır. Eğer ki gitarınızın beraberinde verilen kılıf işlevsel değilse, bütçenize uygun iyi bir case almanız hem içiniz hem de gitarınızın daha rahat olmasını sağlayacaktır. ‘’Gitar alırken nelere dikkat edilmeli?’’ sorusunu yanıtlamamızın ardından yazımızın diğer bölümlerine geçebiliriz.

5. GİTAR ÇALMAK ZOR MU?

Gitar, arkadaşlarla toplanıldığındaki sohbetin vazgeçilmezi, birçok kişinin küçüklükten beri hayali, ayrıca günümüzün de en popüler enstrümanlarından biri. Bazıları gitar çalmayı çok kolay olarak nitelendirse de kimisi için gitar çalmak aşırı zor. Peki durumun gerçeği ne?

”Gitar çalmayı öğrenmek zor mu?” sorusunu yanıtlayacağımız yazımızın bu bölümünde gitar çalmayı sizin için kolay hale getirebilmek adına dikkat etmeniz gereken noktaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Gitar tutuşunu ve el pozisyonunuzun kusursuz olmasını sağlayın.
  • Bir günde 5 saat çalışmak yerine günlük 30 dakikalık sık egzersiz yapmayı tercih edin.
  • Parmaklarınızın kuvvetlenmesi ve hızlanması için etütlere vakit ayırın.
  • İnternetten gitarla ilgili video, makale gibi faydalı kaynakları inceleyin.
  • Hangi müzik türünü çalmak istiyorsanız bunlarla ilgili coverları ve şarkıları dinleyip, kulak doygunluğunuzu arttırın.
  • Branşında profesyonel bir öğretmenle çalışın.
  • Uzman biri tarafından hazırlanmış size özel çalışma programına uyun.
  • Gitar çalma isteğinizi her daim canlı tutun.
  • Günlük yapılan egzersizler belli bir program doğrultusunda sürdürmek.

6.GİTAR ÇALMADA BAŞARISIZ OLMA SEBEPLERİ

Harika gitaristlerin neden bu kadar harika olduğunu merak ediyorsanız Griffin Sanat’ın size sunmuş bu sebeplerden bazılarını incelemeniz yeterli olacaktır. Gitar çalmada başarısız olmanıza neden olan bu etkenlerden olabildiğince hızlı ve etkili bir biçimde kurtularak gitar çalma konusunda başarılı olmaya başlayabilirsiniz. İşte gitar çalmada başarısız olmanın 10 sebebi:

  • Tembel Olabilir misiniz?

Kötüden daha iyi olan herhangi bir seviyede gitar çalmak istiyorsanız sadece pratik yapmanız yeterlidir. Bu oldukça basit bir çözümdür. Ancak birçok gitarist bu çözümü deneme yoluna gitmez. Üstelik birçoğu yeteri kadar pratik yaptığını düşünerek hareket eder.

Dünya zamanını pek çok lüzumsuz şeyde harcayan insanlarla dolu. Bu insanlardan biri olmamalısınız. Zamanınızı korumalı ve sizin için daha önemli olan alanlarda harcamaya çalışmalısınız. Gitar çalmayı öğrenmek ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız mutlaka gitar çalmaya vakit ayırmalısınız.

  • Sürekli Klasiğe Bağlı Kalıyor Olabilir misiniz?

Sonsuz bir döngünün içerisinde sürekli aynı parçaları çalıp duruyorsanız gelişim anlamında pek bir şey yapmıyorsunuz demektir. Artık elinizde bulunan kutunun içerisine daha farklı şarkıları dahil edip müzik kutunuzu zenginleştirmeye çalışmalısınız.

Sahip olduğunuz repertuvarın çok büyük şarkıları içermesine gerek yoktur. Ancak birden fazla şarkıyı içermesine gerek vardır. Yeni sanatçıları araştırmalı, yeni şarkılara göz atmalı ve öğrenmeye devam etmelisiniz. Birden fazla şarkıyı çalmaya çalışırken daha iyi bir gitarist olabilirsiniz.

  • Kendinizi Sınırlıyor musunuz?

Sevdiğiniz müzik türü ne olursa olsun kendinize bir iyilik yapıp ondan kurtulmanın yolunu bulmalısınız. Sizi zorlayacak çeşitli şarkı türlerinde bir şeyler çalmayı öğrenmelisiniz. Bu adım kendinizi sınırlamaktan kurtulmanızı sağlayacak ve sizi gelişim anlamında destekleyecektir.

Popüler şarkıların olduğu şarkı türlerini severiz çünkü bunlar farklı türleri bir araya getirirler. Alt türler her ne kadar çoğu kişi tarafından tercih edilmese bile siz bu zinciri kırmalısınız. Daha farklı şeyler öğrenebilmek için sınırlarınızı aşmalısınız.

  • Yeteri Kadar Hızlı mısınız?

En son ne zaman kendi sesinizden başka bir sesle bir şeyler çalmaya çalıştığınızı hatırlayın. Eğer üzerinden epey bir zaman geçmişse başarılı olamıyor oluşunuzun en büyük sebebi bu olabilir. Çünkü sizin müziğinizde birkaç önemli madde eksik demektir.

Ritme ayak uydurarak çalmaya özen göstermelisiniz. El vuruşları, ayak vuruşları gibi çeşitli ritmik durumlar oluşturmalısınız. Bir şeylerin düzgün olmasını istiyorsanız buna gerçekten ihtiyacınız olacaktır. İyi bir gitarist ritme ayak uydurmak için yeteri kadar hızlıdır.

  • Gitarı Tek Başınıza mı Çalışıyorsunuz?

Dünyada pek çok yetenek henüz yeni keşfedildikten sonra kendilerini kayıpların arasına eklerler. Çünkü bu yetenekler farklı şeyler yapmak yerine kendi güvenli alanlarında kalmaya devam ettiler. Evde tek başına gitar çalmak güvenli bir iştir. Ancak kendinizi geliştirmek istiyorsanız dışarıya alışmalısınız.

Yanınızda başka birileri varken bir şeyler çalmayı denemelisiniz. Ritmi yakalamalı, dinamik olmalı, işbirliği yapmalı ve performansınızı geliştirmeye çalışmalısınız. Bir grupla müzik yapmak çok daha hızlı bir şekilde deneyim kazanmanızı sağlayacaktır.

  • Tek Bir Gitar Türünü mü Tercih Ediyorsunuz?

Sadece elektro gitar ile şov yapıyorsanız şovunuz onunla sınırlı olur. Benzer durum akustik ve klasik gitar için de geçerlidir. Tüm gitar türlerini test etmeli ve zaman zaman onları çalarak şeyler denemelisiniz. Akustik ve elektro gitarlar çok farklı olsalar bile müzik zevki açısından sizi memnun edeceklerdir.

Belki daha farklı bir şey yaparak telli çalgılar ailesinin diğer üyelerini çalmayı deneyebilirsiniz. Her bir müzik aletinin kendine özgü zorlukları vardır. Bu zorluklar arasında geçiş yaparken müzik tarzınızı ve hayatınızı geliştirebilirsiniz.

  • Gitara İyi Bakıyor musunuz?

Bazı insanlar gitarlarına pek iyi bakmazlar. Bunun sebebinin ne olduğu bilinmese bile bakımı yapılmamış bir gitar kendinizi geliştirmeniz için size fırsatlar sunmayacaktır. Eskimiş gitarları çalmak çok kolay değildir ve bunları çalarak hiçbir şey kazanamazsınız.

Kullandığınız gitarın bakımını hiç yapmadıysanız hemen harekete geçip gitarın bakımını yapmaya başlamalısınız. İyi korunmuş bir gitardan çıkan ses ile standart gitardan çıkan ses aynı olmayacaktır. İşinizi şansa bırakmayarak kullandığınız gitara iyi bakmalısınız.

  • Efsaneler Kapılıp Gidiyor musunuz?

İyi bir gitarist olduğun zaman tüm engelleri aşmış olmazsınız. Bu hayalden başka bir şey değildir. Gitarı sadece popüler olmak ve ün kazanmak için öğrenmeye çalışmamalısınız. Gitar ile yapabileceğiniz çok farklı şeyler olabilir ama efsanelere kapılıp gitmenize pek gerek yoktur.

  • Kötü Alışkanlıklarınız Çok mu?

Kötü alışkanlıklar hayatınızı esir alırlar. Yeterince tembel olduğunuz zaman hemen bunlara sarılarak çeşitli bahaneler üretirsiniz. Her zaman işinizi düzgün bir şekilde yapmaya odaklanmanız gerekir. Kötü alışkanlıklarınız ise bu odaklanmayı baltalayan en önemli etkendir. İyi bir gitarist olmak istiyorsanız alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz.

  • Pahalı Aksesuarlar Hoşunuza Gidiyor mu?

Gitar çalmayı öğrenmek için en pahalı ekipmanları almanıza rağmen ne yapacağınızı bilmiyorsanız henüz başlamamışsınız demektir. Gitar çalma konusunda başarısız olmanın en büyün sebebi sorunun bir parçası haline dönüşmüş olmanızdır. Pahalı ekipmanları almış olmak sizi iyi bir gitarist yapmaz. Önemli olan o ekipmanları kullanabilme becerinizdir.

İzmir’de sanat ve müzik kursları veren Griffin Sanat olarak gitar çalmaya başlayacaklara tavsiyeler sunduğumuz blog yazısının sonuna geldik. Bu uzun soluklu soruda gitar çalmaya hevesli kişilerin kafalarındaki tüm sorularını gidermeye çalıştık. Daha fazla detay için web sitemizdeki İzmir gitar kursu sayfamızı ziyaret edebilir; sorularınız için bizlerle 0554 971 45 30 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Leave a Reply

İletişime Geç!

Sanat merkezimiz haftanın 7 günü 09:00-23:00 saatleri arasında aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Online Keman Kursu Sitemap