Bu yazımızda sizler için “Gitar bakımı nasıl yapılmalı?” sorusunun cevabını yanıtlamaya karar verdik.
Gitar Bakımı Neden Önemlidir?
Gitar hepimizin bildiği gibi 2 temel bileşenden oluşmaktadır. Bu bölgeler;
- Ağaç
- Metal
Yazımızda bu 2 bileşenin temizliğinin neden önemli olduğunu ayrı ayrı anlatacağız.
Metal bileşenin temizlenmesi:
- Gitar akordu yapılırken burguların daha rahat hareket etmesi açısından önemlidir.
- Gitarınız akort kaçırmaz.
- Elektro ya da bas gitarda tonun ayarını sağlayan potansların çalışmasını sorunsuz hale getirir.
Ağaç bileşenin temizlenmesi:
- Klavye gitarın en önemli noktalarından biri olduğu için bakımı önemlidir.
- Gitar tonunun korunmasını sağlar.
- Satmak istediğinde daha kolay satabilirsiniz.
Gitar Gövdesinin ve Gitar Klavyesinin Temizliği Nasıl Yapılır?
Gitar klavyesine bakım yapmadan önce gitar klavyesi bakım ürünleri konusunda iyi bir araştırma yapmalısınız. Yanlış bilgilerle harekete geçmemek için öğrendiklerinizi teyit etmelisiniz.
Abanoz ya da gül ağacı klavyesi olan bir gitara sahipseniz temizlik ürünü olarak limon yağı kullanabilirsiniz. Böylece ekonomik bir bakım sağlayabilir ve gitarınızın kondisyonunu koruyabilirsiniz. Limon yağını gitar bakım ürünleri satan yerlerden ya da aktarlardan temin edebilirsiniz. Asidik değeri çok yüksek olmayan bir limon yağı tercih etmelisiniz.
Akçaağaç klavyeye sahip bir gitarınız varsa burada temizleme seçenekleri ikiye ayrılacaktır. Bunlardan biri cilalı klavye temizliği diğeri ise cilasız klavye temizliğidir. Limon yağını cilasız klavyeniz için kullanmamalısınız. Cilalı gitar klavyesi için limon yağı kararma sebebi olacaktır.Bebek yağı burada bir seçenek olabilir. Cilalı klavyenin bakımı ise cilasız klavye temizliğine nazaran daha kolaydır. Zippo gazı ile klavyeyi temizleyebilir ve limon yağı ile bakım yapabilirsiniz. Akçaağaç klavye bakımı için 5 ayda ortalama 2 kez bakım yapmanız uygun olacaktır.
Gitar klavyesi temizliğine dair her şeyi anlattıktan sonra sıra geldi gitar gövdesi temizliğine. Gövde bakımı iki aşamalıdır. İlk aşamada cleaner, ikinci aşamada ise polisher kullanılır. Cleaner yani temizleyici gitarının gövdesinde bulunan oluşan toz ve parmak izlerini temizler. Polisher yani cila ise gitarınızın parlak bir yüzeye kavuşmasını sağlar. Çizikleri temizleyen polisher aynı zamanda gitarınızın nefes almasını sağlar.
Gitar Gövdesi Temizlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gitar gövdesi temizlerken belli başlı noktalara dikkat etmelisiniz. Bu noktaları şöyle sıralayabiliriz;
- Özel bir bez ile önce gövdenin tozu alınmalıdır.
- Cleaner ile dikkatlice silinmelidir.
- Temizlendiğinden emin olunmalıdır.
- Temizlik sonrası gitar gövdesi kurumaya bırakılmalıdır.
- Farklı bir bez yardımı ile cila uygulanmalıdır.
- Gövde kurumaya bırakılmalıdır.
Gitar Teli Bakımı Nasıl Yapılır?
Gitar tellerinin belirlenmiş bir ömrü vardır Gitarı kullanın ya da kullanmayın zaman içinde kendine has özelliklerini kaybedecektir. Bu durumun belli başlı nedenleri vardır. Ama en önemlisi gitar tellerinin hava ile temas etmesidir. Klasik gitarın en üstünde bulunan 3 kalın tel, diğer gitar türlerindeki bütün teller metal bileşenden oluşmaktadır. Metal teller kullanılmasa bile hava ile temas edebilir. Hava ile temas eden teller ise oksitlenir.
Gitar telleri tek parça değil, birden fazla parçadan oluşur. Bu parçalar birleşip sıkıştırılmış haldedir. Teller kullanıma bağlı olarak eskiyebilir. Bu durum ise gitarı kullandığınızda elinizde yer alan kirin, teller tarafından emilmesinden kaynaklanır. Tellerin kirlenmesi gitar klavyesinin çizilmesine neden olduğu gibi gitar tonunu olumsuz olarak etkiler. Bu durumdan elbette gitar telinizi değiştirerek kurtulabilirsiniz. Fakat gitar telini değiştirmek yerine temizlemek de etkili bir çözüm yolu olacaktır. Bazı durumlarda bu yöntemi kullanmak işe yarasa da sıfır bir gitar telinden aldığınız etkiyi alamayabilirsiniz.
İnternette gitar teli bakımı için kullanılan ürünler adı altında pek çok ürün satılmaktadır. Bu ürünlerden bazıları gitar teli bakımı için etkili bir alternatif sunar. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise işinize yarayan bir ürün için bolca araştırma yapmaktır. Gitar telinize bakım yapacağınız ürüne karar verdikten sonra ise size gitar teli bakımı hakkındaki ipuçlarını verebiliriz. Böylece gitar telinizin ömrü uzayabilir. Bu ipuçlarını şöyle sıralayabiliriz;
- Gitar çalmadan önce ellerinizi yıkamalısınız. Elinizin temizliği klavye ve tel açısından önemlidir.
- Gitar kullandıktan sonra tellerinizi bez ile silmelisiniz. Bu bez tellerde pamukçuk bırakmamalıdır.
İpuçlarını da aktardığımıza göre sizinle gitar teli bakımının nasıl yapıldığını paylaşabiliriz. Kullanacağınız ürünü tellerinize süreceğiniz kağıt havluyu ya da bezi mümkün olduğunca küçük katlamalısınız. Böylece gitar tellerinin arasına sokmanız kolaylaşacaktır. Gitar telerini boydan boya silerek başlamalısınız. Bu işlem esnasında gitar tellerine belirli bir baskı uygulamalısınız. Bu işlemi birkaç kez bu işlemi uygulayıp gitar tellerinin tamamen temizlendiğine emin olmalısınız. Bu işlemi sık sık tekrarlamamalısınız. Gitar tellerinde deformasyona yol açabilirsiniz.
Gitar Telleri Ne Kadar Sürede Değiştirilmelidir?
Gitar teli değiştirme süresi bazı faktörlere göre değişebilir. Bunlardan en önemlisi gitar telini aktif kullanmaktır. Muhtemelen gitar telinizdeki deformasyonu göreceksinizdir. Böyle bir durumda harekete geçmeli ve gitar bakımı yapmalısınız. Fakat gitar teli bakımı deformasyonu gidermezse telinizin değişme zamanı gelmiş demektir.
Bakım kısa süreli işe yarayabilir. Bakım sonrası en fazla 3 ay içinde telinizi yenisi ile değiştirmelisiniz. Sıfır tel kullanmak istiyorsanız da 5 ayda bir tel değiştirebilirsiniz.
Hangi Gitar Teli Kullanılmalıdır?
Gitar teli olarak piyasada pek çok marka var. Ayrıca gitar telleri kalınlıklarına ve özelliklerine göre de kategorize edilmiş durumda. Herhangi bir marka önermek istemiyoruz. Bu yüzden işinize yarayacak teli seçmenizde yardımcı olmayı hedefliyoruz.
Herkesin gitar telinden beklentileri ve seçimleri farklı olabilir. Bu yüzden gitar teli seçerken en doğru yol her teli denemektir. Fakat paslanmaz gitar teli almaktan kaçınmalısınız. Çünkü teli kurtarmak için klavyenize ciddi zararlar verebilirsiniz.
Gitar İçin Hangi Cila Ürünü Kullanılır?
Gitar cilası için belli başlı bilgilere sahip olmalısınız. Nitro cilalar üst düzey gitar temizliği için uygundur. İnce katman halinde uygulanır. Gibson ve Esp gibi gitarlarda bu cila kullanılmalıdır. Nitro cilalar mikrofiber bez yardımı ile uygulanmalıdır. Poly cilalar ise kalın bir tabaka bırakır.
Islak Mendille Gitar Silinir mi?
Gitar gövdesini nemli bezle silip kurulamak ıslak mendille silmekten daha akıllıca bir hamle olacaktır. Gitar gövdesine bunun dışında ıslak mendil değdirmemek önemlidir. Klavye gibi hassas kısımlara değdirmek ise gitarın ömrünü kısaltır.
Gitarın Metal Aksamları Nasıl Temizlenir?
Köprü, manyetik kapaklar ve potanslar gibi pek çok gitar uzvu metal aksamlar arasında yer alır. Pas sökücü ürünler kullanarak gözle görülür bir bakım sağlayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey; elektronik ve ağaç kısımlara bu ürünü değdirmemektir. Bez yardımı ile ürünü uygulayabilirsiniz. Çevresinde elektronik alan bulunan metal aksamları temizlemek için ise kulak çubuğu kullanmalısınız.
Gitar Nasıl Saklanır?
Gitarın hava değişimine maruz kalmaması önemlidir. Sıcaklık farkı akort sorunlarını doğurabilir ya da tellerde istenmeyen sorunlara yol açabilir. Sıcaklık değişimi gitarınızın sap ayarını da bozabilir. Gitarı kendi kutusunda ve güneşe maruz kalmayacak bir ortamda saklamak önemlidir. Gitar kutuları birçok hava koşuluna karşı gitarı korur. Hardcase e gitarı koymadan önce mutlaka kuru bez yardımı ile temizlemelisiniz. Nem tutucu kesecikler de gitarın nemli kalmaması için kullanılabilir. Bu keseler genelde ayakkabı kutularında bulunur.
Gitar Sapı Nasıl Temizlenir?
Gitar sapı gitarın son derece önemli bir aksamıdır. Bu yüzden sürekli temiz olmalıdır ve dış etkenlerden korunmalıdır. Gitar sapını temizlemezseniz oluşabilecek sorunları şöyle özetleyebiliriz;
- Gitar tellerinde paslanma oluşur.
- Gitar sapının rengi solar.
- Akort burgularının renkleri solar.
- Akort burguları paslanır.
- Üst eşik problemleri meydana gelir.
- Gitar sapı temizlemek için de cleaner ve polisha ihtiyacınız vardır. Gitar sapını temizlemek için önce gitar tellerini sökmelisiniz. Sonra cleanerı sapa uygulamalısınız. Temizleme bezi yardımıyla gitarınızın sapını temizlemelisiniz. Sap üzerinde yer alan her parça ayrı ayrı temizlenmelidir. Temizleme işlemi sonrası cila işlemine geçebilmek için sapın kurumasını beklemelisiniz. Son olarak sapı cilalamalısınız.
Gitar Klavyesini Temizlemek Neden Önemlidir?
Gitar üzerinde en çok klavye ile temas edilir. Bakımı düzenli yapılmayan bir klavye türbülansa girmiş bir uçak gibidir. Sarsıntılar yüzünden yolculuk sizin için korkutucu bir deneyim olur. Dolayısıyla klavyesi temizlenmeyen bir gitarla çıktığınız yolculuk da sizin için böyle bir hal alır. Abanoz ve gül ağacı malzemelerden yapılmış bir gitar için mutlaka limon yağı kullanmalısınız.
Gitarın Metal Aksamlarına Yapılan Bakım Ne İşe Yarar?
Özellikle elektronik gitarda bakım yapılan metal aksamların var olması önemlidir. Gitarın ömrünü bu yolla uzatabilirsiniz. Temizlemeniz metal aksamlar şu şekilde sıralanabilir;
- Manyetik vidalar.
- Kapak vidaları.
- Gitar köprüsü.
- Jack Plate.
- Gitar burguları.
- Köprü saddler’ı.
Manyetik Switch ve potanslar için kontakt temizleyici kullanmalısınız. Bu parçalar elektronik aksamlarla bağlantısı olduğu için dikkatli temizlenmelidir. Kontakt temizleyiciler cızırtı problemlerini de çözer. Amfi için de kullanılabilir.
İzmir Gitar Bakım Fiyatları
Bütün bu bilgilere rağmen bakım için yeterli donanıma sahip olmadığınızı düşünüyorsanız bakım için gitarınızı profesyonel birine emanet etmek iyi bir seçenek olabilir. Gitar bakım fiyatları bazı etkenlere göre değişebilir. Öncelikle gitarın klasik, bas ya da akustik olmasına göre fiyat değişebilir. Gitar bakım fiyatları gövde, klavye ve metal aksamlar temizlendiğinde 60 ila 100 tl arasında değişiklik gösterebilir. Sap bu fiyata dahil değildir. Su terazisi ile yapılan sap ayarı oldukça zahmetli bir iştir. Sap fazla eğildiğinde çatlayabilir ya da daha kötüsü kırılabilir. Sap ayarı fiyatları 100 ila 150 tl arasında değişmektedir.
Elektro gitar bakım fiyatları ve bas gitar bakım fiyatları klasik ve akustik gitara oranla daha pahalıdır.
Bu yazımızda gitar bakımına dair her şeyi sizinle paylaştık. Fakat unutmamalısınız ki gitar bakımı yapmadan önce sıkı bir araştırma yapmanız önemlidir. Eğer İzmir’de yaşıyorsanız İzmir Gitar Kursu Griffin Sanat’tan gitar bakımı konusunda danışmanlık alabilirsiniz. Bunun haricinde bakım yapabilecek donanıma sahip olmalısınız.