whatsapp iletişim

Enstrüman Çalmak Nasıl Öğrenilir?

Bir enstrümanı doğru bir şekilde çalmayı öğrenmek başlangıçta zor bir işmiş gibi gözükebilir. Boş zamanınızı en keyif verici şekilde geçirmek istiyorsanız bir enstrüman çalmayı öğrenebilirsiniz.Doğru eğitim ve doğru pratiklerle herhangi bir enstrümanı çalmayı öğrenmeyi başarabilirsiniz.

Enstrüman Seçimi

Enstrüman çalmayı öğrenmek için önce bir enstrüman çalmaya karar vermeniz gerekmektedir. Ne çalmak istediğiniz henüz bilmiyorsanız bugün çok şanslısınız demektir. Doğru enstrümanı seçmek için sizin için hazırladığımız bu rehberden faydalanabilirsiniz.

Piyano

Piyano başlangıç için tercih edilen en yaygın enstrümanlardan biridir. Çünkü bu enstrümanda müzikle tanışmak son derece kolaydır. Genç veya yaşlı olsanız dahi bu enstrümanı öğrenebilirsiniz. Piyano çalmayı öğrendikten sonra diğer varyasyonları incelemeye başlayabilirsiniz.

Piyano çalmayı öğrendikten sonra org, akordiyon, synthesizer, klavsen ve harmonium gibi diğer tüm klavyeli çalgıları çalmaya başlayabilirsiniz. Müzik yapmak için klavyeli çalgıların sizin için doğru seçenek olduğunu düşünüyorsanız bu rotayı seçebilirsiniz. İzmir’de Piyano Kursu arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Gitar

Gitar başlangıç için ideal olan enstrümanlar arasında yer alır. Gitar pek çok farklı müzik türünde kullanıldığı için size türlü türlü avantajlar sunabilecektir. Popüler kültürde yeri olan bir enstrüman çalmak istiyorsanız en doğru tercih gitar olacaktır.

Gitar çalmayı öğrendikten sonra bass gitar, mandolin ve banjo gibi gitara benzeyen diğer tüm telli çalgıları çalmaya başlayabilirsiniz. Müzik yapmak için telli çalgıların sizin için doğru seçenek olduğuna inanıyorsanız bu rotadan ilerleyebilirsiniz. İzmir’de Gitar Kursu arıyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Klasikler

Klasikler arasında daha çok keman gibi enstrümanlar yer alır. Bu tür enstrümanlar her ne kadar müzik sektörünün kalbinde olsalar bile popüler kültürde pek kendilerine yer bulamazlar. Amacınız etkileyici müzikle oluşturup itibar sahibi olmak ise keman gibi klasik enstrümanlara yönelmelisiniz.

Keman çalmayı öğrendikten sonra viyola veya çello gibi çalgıları çalmayı deneyebilirsiniz.Viyola, klasik kemandan biraz daha büyüktür. Kollarınız ve elleriniz büyükse keman yerine viyola öğrenebilirsiniz. Çello ise bu ailenin en büyük ferdidir. İzmir’de Keman Kursu arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer Enstrümanlar

Piyano, gitar ve keman ilginizi çeken enstrümanlar değilse başlangıçta çok daha az tercih edilen diğer enstrümanlara yönelebilirsiniz. Trompet, trombon, tuba, bariton gibi nefesli çalgıları öğrenmeye çalışabilirsiniz. Buna ek olarak yine nefesli çalgılar arasında yer alan flüt, klarnet, obua ve fagot gibi çalgıları öğrenmeye çalışabilirsiniz.

İlgi duyduğunuz alan daha çok vurmalı çalgılar ise davul veya darbuka gibi enstrümanları öğrenmeye çalışabilirsiniz. Enstrüman çalmayı öğrenmek istiyorsanız daha pek çok tercihe doğru yönelebilirsiniz. Ancak yıllardır bu alanda eğitim veren bir merkez olarak tavsiyemiz başlangıçta piyano, gitar ve keman ile başlamanızdan yana olacaktır.

Doğru Enstrüman Nasıl Seçilir?

Enstrüman seçimi konusunda kararsızsanız yazımızın bu kısmında size yardımcı olacak bilgiler bulabilirsiniz. Enstrüman seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

Karar Vermeden Önce Deneyin

Bir enstrümanı öğrenmeye başlamadan önce onu denemelisiniz. Klavyeli çalgıların çıkardığı sesin telli çalgıların çıkardığı sesten çok daha iyi ve keyifli olduğunu düşünüyorsanız bu durumda telli çalgı öğrenmek gibi bir hayaliniz olmamalıdır.

Bir müzik kursuna gitmeyi düşünüyorsanız kurs merkeziyle görüşerek ilk önce enstrümanları tanımak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Böylece onların yardımıyla enstrümanları tanıyabilir ve hangisinin sizin için daha iyi bir seçenek olduğuna karar verebilirsiniz. Alternatif olarak bir müzik ekipmanları satan mağazaya giderek burada deneme yapabilirsiniz.

Fırsatları Değerlendirin

Gittiğiniz okulda bir müzik grubu varsa o müzik grubunda yer alan enstrümanları gözden geçirmelisiniz. Pek çok okulda klasik olarak enstrümanlardan birçoğu vardır. Bunları öğrenmeye başlamak istiyorsanız avantajlı bir adım atmış olabilirsiniz.

Benzer şekilde bir ekipmanı kurs yerine okulda öğrenme niyetinde olacaksanız müzik öğretmeniniz veya müzik eğitmeniniz ile diyalog kurmalısınız. Okulda var olan müzik grubunda boşluğu doldurma yoluna gidebilirsiniz. Böylece müzik öğrenmeye başladıktan sonra ilerisini pek fazla düşünmenize gerek kalmayacaktır.

Vücut Yapınızı Gözden Geçirin

Boy ölçüleriniz, kilo durumunuz ve fiziksel bir engele sahip olup olmadığınız çalmak istediğiniz enstrüman konusunda düşünmeniz gereken faktörlerdir. Boyunuz kısaysa bu durumda büyük ve ağır enstrümanları seçme yoluna gitmemelisiniz. Bu sizin için öğrenme sürecini zorlaştıracak bir etkendir.

Henüz genç yaşta biriyseniz trompet gibi nefesli çalgılar sizin için doğru seçenek olmayacaktır. Dişleriniz yeteri kadar güçlü olmadığı için bu enstrümanları çalmakta zorlanabilirsiniz. Elleriniz veya parmaklarınız küçükse fagot gibi büyük çalgıları tercih etmemelisiniz.

Hoşlandığınız Tonlara Karar Verin

Çalmak istediğiniz enstrümanın ne olacağına bir türlü karar veremiyorsanız değişik türlerde şarkılar dinleyin ve hoşlandığınız tonları veya melodileri not edin. Her müzik parçasında farklı enstrümanlarla icra edilen çeşitli farklı tonlar bulunmaktadır. Bir şarkıyı dinlerken biranda dikkatinizi diğer tonlardan daha fazla çeken bir şey olursa sizin için doğru enstrümanı bu şekilde bulabilirsiniz.

Bir diğer durum ise müzik çalarken kendi kendinize yaptığınız hareketlerdir. Örneğin, bir müziği dinlerken istemsiz bir biçimde ellerinizi masaya vurarak ona eşlik etmeye çalışıyorsanız bu durumda vurmalı çalgılardan birini öğrenmek sizin için daha doğru olacaktır. İçinizdeki tutkunun yitip gitmesine izin vermemelisiniz.

Koşullara Uygun Seçim Yapın

Yaşamış olduğunuz ortam çok gürültülü enstrümanlarla pratik yapmanıza imkan tanımıyor olabilir. Bu durumda doğru çalgıyı bulmanız gerekmektedir. Özellikle davul gibi enstrümanlar seçme yoluna gidecekseniz koşullara uyum sağlamak için fırsatları değerlendirmelisiniz.

Klasik davul tercih etmek yerine dijital davul tercih edebilirsiniz. Böylece kulaklık taktığınız zaman sesin dışarı çıkmasına engel olabilirsiniz. Elbette her enstrüman için bu seçeneği bulamayabilirsiniz. Bu nedenle bulunduğunuz koşulları en iyi şekilde değerlendirme yoluna gitmelisiniz.

Enstrüman Çalmayı Öğrenme

Enstrüman seçiminizi yaptıysanız sıra öğrenme aşamasına geldi demektir. Enstrüman çalmayı öğrenmenin aşamalarını yazımızın bu kısmında bulabilirsiniz.

Temel Bilgileri Öğrenme

Hangi enstrümanı seçeceğinize karar verdiyseniz artık temel bilgileri öğrenmeye başlayabilirsiniz. Her şeyden önce bir enstrüman satın alacaksanız elinize tam oturan ve boyunuza uygun bir enstrüman seçme yoluna gitmeniz gerekmektedir. Boyunuz kısaysa onun arkasında kaybolacağınız türden büyük bir gitar almamaya dikkat etmeniz gerekmektedir.

Enstrümanı satın alıp kullanmaya başladıktan sonra onu nasıl akort edeceğinizi öğrenmeniz gerekmektedir. Bu konuda en büyük desteği sanat merkezlerinde alacağınız kurslarından alabilirsiniz. Çünkü bir enstrümanı tutmak, onu doğru pozisyonda çalmak ve onu akort etmek temel gereksinimlerdir.

Bir enstrüman kursuna gidiyorsanız orada size verilecek en önemli bilgilerden bir diğeri müzik notalarını okumakla ilgili olacaktır. Bunu yeni bir yabancı dil öğrenmeye benzetebilirsiniz. Şarkıların hemen hemen hepsi notalardan oluşmaktadır. Bu nedenle notaları okumak, anlamak ve onları kullanmak zorunda olduğunuzu bilmelisiniz.

Bir enstrümanı çalmayı öğrenmek istiyorsanız mutlaka sürekli pratik yapmalısınız. En kaliteli kurstan eğitim almış olsanız dahi pratiği bir kenara attığınız zaman ilgili enstrümanı çalmayı unutabilirsiniz. Her gün pratik yapmalı ve kursta size anlatılanları harfiyen yerine getirmeye çalışmalısınız.

Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişilerin yaptıkları en büyük hatalardan birisi enstrümanlarını periyodik olarak kontrol etmemektir. Enstrümanları mutlaka düzenli olarak kontrol etmeli, onları temizlemeli yani onların bakımlarını yapmalısınız. Böylece satın aldığınız ekipmanın çok daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.

Müzik İcra Etmeye Başlama

Bu aşamaya geçiş yapabilmeniz için bir enstrümanı ortalama seviyede çalabilmeyi öğrenmiş olmanız gerekmektedir. Bunu başardığınıza inanıyorsanız artık müzik icra etmeye başlayabilirsiniz.Okulunuzda veya gittiğiniz kursta arkadaşlarınızla bir araya gelen bir grup oluşturabilirsiniz. Hatta destek aldığınız eğitimden size danışmanlık etmesini isteyebilirsiniz.

Ne olursa olsun müziğin her zaman notalardan çok daha fazlası olduğunu unutmamalısınız. Müzik her zaman hisle yapılabilen bir iştir. Başlangıçtaki heyecanınızı müzik kariyerinizin her aşamasında taşımanız gerekmektedir. Müzik icra etmekten aldığınız keyfi aynı zamanda yeni tınılar ve tonlar yakalamak için müzik dinlerken de almanız gerekmektedir.

Bir enstrümanı tam anlamıyla öğrenip onda profesyonel olabilmek yıllar sürebilecektir. Bir enstrümanı çalmayı birkaç günde öğrenebileceğinizi düşünmemelisiniz. Enstrümanı çalma konusunda yetenekliyseniz kendinizi zaman içerisinde gösterebilecek olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Enstrüman Çalmayı Öğrenmek İçin 10 Geçerli Sebep

Peki, enstrüman çalmayı neden öğrenmelisiniz? Yazımızın bu kısmında ise enstrüman çalmanın faydalarını öğrenebileceksiniz. Hazırsanız, anlatmaya başlıyoruz!

1. El Ve Göz Koordinasyonunun Artması

El ve göz koordinasyonunu artış göstermesi müzik aleti çalan bireylerde çok daha sık görülen bir durumdur. Bunun bir şaka olmadığını bilmelisiniz. Yapılan araştırmalarla sanatla uğraşmayanlara nazaran sanatla uğraşanların beyninin her iki yarısı arasındaki sinirsel bağlantıların daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde araştırmalar, müzik dersleri alan insanların motor becerileri ve reaksiyon süreleri açısından daha iyi durumda olduğunu göstermiştir.

2. Hafızanın Güçlendirilmesi

Yapılan pek çok araştırmaya göre enstrüman çalmak, çalışma ve sözlü hafızanın gelişmesini sağlamaktadır. Sözlü hafızanın iyileşmesi unutkanlıkla bağlantılı olan hastalıkların etkisini kıran bir durum olarak ön plana çıkmaktadır. Müzik aleti çalmak özellikle unutkanlık ve bunama gibi hastalıkları önleyici niteliğe sahiptir.

3. Duygusal Sağlığın Korunması

Müzik aleti çalmak duygusal sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Müzik, stresi yenmek ve onu ortadan kaldırmak için oldukça önemli bir terapi aracıdır. Özellikle şizofreni ve travma gibi başa çıkmanın zor olduğu durumlar karşısında müzikle uğraşmak faydalanılması gereken en doğru seçenektir.

4. Anlama Becerisinin Artması

Müzik aleti çalmak okuduğunu anlamak konusunda daha iyi performans göstermenizi sağlayacaktır. Müzik okumak kelime bilginizi etkilemese bile anlama becerilerinizi geliştirme konusunda en önemli yardımcılarınızdan birisi olacaktır. Müzik eğitimi ayrıca ritmin oluşturduğu duygusunu ve ses eğitimi düzeyinizi geliştirmenize destek olacaktır.

5. Ek Gelir Kaynağı Olması

Enstrüman çalmayı öğrenmeniz durumunda ek gelir kazanmayı başarabilirsiniz. Müzik dünya çapında kabul edilen bir sanattır ve aynı zamanda tek başına bir endüstri durumundadır. Müzisyenlerin kazançları ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir. Yaptığınız çalışmaları dijital ortamlarda paylaşma yoluna giderek buralardan ek gelir elde edebilirsiniz.

6. Sosyalleşme İmkanı

Müzik aleti çalmak başkalarıyla bağlantıda olmanıza yardımcı olacaktır. Pek çok farklı müzik türüne duyduğunuz ilgi size aynı müzik türüne ilgi duyanlarla bağlantıya geçme konusunda destek olacak ve yeni fırsatlar sunacaktır. Birkaç arkadaşınızla bir araya gelip müzik ile uğraşmak, yeni arkadaşlar edinmek ve sosyalleşmek için bir enstrüman çalmayı öğrenebilirsiniz.

7. Matematik Becerisinin Artması

Enstrüman çalmak matematiksel becerilerinizi artıracaktır. Buna inanma konusunda sorun yaşayabilirsiniz ancak müzik ile matematik arasında çok güçlü bir bağ vardır. Notalar arasındaki ilişkiyi hesaplamaya çalışırken matematikten yararlanırsınız. Yapılan araştırmalarla ayrıca klavyeli çalgılarla ilgilenen insanların standart aritmetik testlerde daha yüksek puan aldığı tespit edilmiştir.

8. Odaklanma ve Konsantrasyon Geliştirme

Oldukça yoğun olan hayatın içerisinde konsantrasyon çok ciddi bir problemdir. Konsantrasyonunuz düşük olduğu sürece gün içerisinde yapacağınız hemen hemen her şeyde verimliliğiniz düşebilecektir. Konsantrasyonunuz her ne kadar düşük olsa bile müzik sayesinde onu geliştirmeyi başarabilirsiniz.

Konsantrasyon hayatın her alanında önemli bir yere sahiptir. Yüksek konsantrasyon daha dikkatli ve daha özenli hareket etmenizi sağlayabilecektir. Düşük konsantrasyon ise en ufak işlerde dahi verimsiz olmanıza neden olacaktır. Bu nedenle enstrüman çalmayı öğrenerek aynı zamanda konsantrasyonunuzu geliştirmeyi başarabilirsiniz.

9. İnce İşitme Yeteneklerinin Güçlenmesi

Bir enstrüman çalmak ince işitme yeteneklerinizin çok daha iyi olmasını sağlayacaktır. Yapılan çalışmalar müziğin beyni zindelik açısından hazır hale getirdiğini göstermektedir. Müzisyenler genellikle hangi notaların çalındığını kulaklarıyla tespit edebilme becerisine sahip olmaktadırlar.

10. Yeni Kültürleri Ve Fikirleri Tanıma

Müzik aleti çalmak yeni kültürleri ve fikirleri tanıma konusunda size yardımcı olabilecektir. Müziğin yıllardır var olan bir şey olduğunu kabul etmeniz gerekmektedir. Müziğin içerisinde sınırsız tür, kültür ve fikir yer almaktadır. Dünyanın dört bir yanında müzik dinlemek ve müzik icra etmek için pek çok insan bir araya gelebilmektedir.

11. Duruşu Geliştirme

Yeni bir enstrüman öğrenirken eğitmeniniz her zaman doğru duruşa sahip olmanız konusunda sizi uyaracaktır. Doğru duruşu gerçekleştirmeyi başaramazsanız enstrümanı doğru şekilde çalmayı başaramazsınız. Griffin Sanat eğitmenleri her enstrüman için en etkili duruş şekillerini anlama konusunda size yardımcı olacaklardır.

Enstrüman zaman içerisinde ikinci doğanız durumuna geleceğinden duruşunuz günlük hayatınıza yansıyacaktır. Sürekli olarak boyun ve sırt ağrısıyla karşılaşan biriyseniz bu sizin için oldukça iyi bir seçenektir. Duruşunuzu geliştirerek hayatınızı iyileştirmeyi başarabilirsiniz.

Enstrüman çalmanın yararları saymakla bitmemektedir. Griffin Sanat kurslarında bunlar hakkında çok daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Zihinsel ve fiziksel sağlığınız çok daha iyi durumda olmasını istiyorsanız müzikle uğraşmalısınız. Depresyon ve stres ile aranız çok iyi değilse müzik icra edemeseniz bile müzik dinlemeye çalışmalısınız.

12. Zaman Yönetimini Geliştirme

Bir enstrüman çalmayı öğrenmek zaman ve kararlılık gerektiren bir iştir. Bu nedenle pratik yapmaya vakit ayırmak istersiniz ve egzersizleri günlük hayatın bir parçası haline getirirsiniz. Zaman yönetimi her insan için kolay bir şey değildir.

Müziğe ilginiz varsa ve bu tutkuda kararlı durumdaysanız takviminizi düzenleme konusunda daha organize hareket edersiniz. Bunun en büyük sebebi enstrüman çalmayı öğrenmek için kendinize şans tanımak istemenizdir. Kendinize zaman ayırdığınız zaman enstrüman pratiklerini çok daha etkili bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz.

13. Güven Kazanma

Bir enstrüman çalmayı öğrendiğiniz zaman kendinize olan güveninizi toparlamayı başarabilirsiniz. Enstrüman çalmak bir başarıdır ve bu başarıyı elde ettiğiniz zaman kendinizden biraz daha memnuniyet duymaya başlarsınız. Enstrüman çalmak güven kazanma konusunda size dolaylı yoldan katkı sunacaktır.

Başkalarının önünde enstrüman çalarak ve müzik icra ederek kendinize olan güveninizi yükseltmeniz mümkündür. Genellikle kendine güven konusunda problem yaşayan insanlar başkalarının önünde konuşma gibi durumlarda sıkıntı yaşayabilmektedirler. Bu tür sorunlarınız varsa müzik yapmaya çalışarak bu sorunların etkisini azaltmayı başarabilirsiniz.

14.Yaratıcılığı Öne Çıkarma

Müzik hayal gücünün sürekli hareket halinde olduğu bir alandır. Sürekli yaratıcılığını konuşturmak zorunda olduğunuz için zaman içerisinde yaratıcılığı ön plana çıkarma fırsatını elde edersiniz. Yeni akortlar, yeni melodiler, yeni tınılar ve yeni notalar gibi sürekli yeni şeyler öğrenmek zorunda kalırsınız.

Enstrüman çalmayı öğrendikten sonra klasikleşmiş parçaları çalmak yerine kendi parçalarınızı çalmaya çalışırsınız. Kendi şarkılarınızı çalmaya çalışırken yaratıcılığınızı konuşturursunuz. Bunu yaparken kimsenin size engel olamayacağı bir dünyada olduğunuzdan yaratıcılığınız her zaman kendini gösterme fırsatı elde edecektir.

15. Stresi Azaltma

Müzik aslında bir meditasyon görevi görmektedir. Meditasyon yaparken her nasıl rahatlamayı başarabiliyor durumdaysanız müzik dinlerken aynı hisse sahip olabilirsiniz. Bu nedenle müzik stresi azaltma konusundaki en iyi araçlardan birisidir.

Düzenli olarak müzik dinlemek ve müzik icra etmeye çalışmak kan basıncının düşmesine yardımcı olacaktır. Müzik aynı zamanda endişe, depresyon ve kabuslar gibi psikolojik etkenlerle etkili bir biçimde mücadele etmenizi sağlayacaktır. Böylece duygularınızı yönetme konusunda daha başarılı olabilirsiniz.

“Enstrüman çalmayı nasıl öğrenebilirim?” sorunuza cevap niteliğinde hazırladığımız blog yazımızın sonuna geldik. Yazı boyunca size “Enstrüman nasıl seçilir?” “Enstrüman seçilirken nelere dikkat edilir?” “Enstrüman çalmak insana ne kazandırır?” gibi konuların cevabını verdik. Kafanıza takılan sorular için 0530 290 14 71 numaralı telefondan bize ulaşabilir ya da İzmir müzik kursu sayfasından detaylı bilgi edinebilirsiniz.

2 Comments

Leave a Reply

İletişime Geç!

Sanat merkezimiz haftanın 7 günü 09:00-23:00 saatleri arasında aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Online Keman Kursu Sitemap