Klarnet çalmaya başlayacakların en merak ettiği konular arasında ‘sol klarnetle si bemol klarnet arasındaki farklar nelerdir?‘ sorusu yer almaktadır. Eğer ki klarnete merakınız varsa ve hangi klarnet ile klarnet çalmaya başlayacağınızı kararlaştırma konusunda problem yaşıyorsanız bu yazı size seçim yapmanız için rehberlik edecektir. Sol ve si bemol klarnetin farkları adlı yazımızda şu konu başlıklarına da değindik;
– Sol klarnet nedir?
– Si bemol klarnet nedir?
– Sol ve si bemol klarnetin farkı
Yukarıda belirttiğimiz konu başlıkları ile sol ve si bemol klarnet arasındaki farklara daha hakim olabilir ve klarnet seçiminizi yazımız doğrultusunda gerçekleştirebilirsiniz. Daha fazla meraklandırmadan başlıkları incelemeye başlayalım;
6 Madde ile Sol ve Bemol Klarnetin Farkı
🔹 Boyut – (Uzunluk)
🔹 Ton – (Karar sesi)
🔹 Yapısal Farklılıklar (Tuş sayısı, mekanik dizilim vb.)
🔹 Müzik Türü (Türk Müziği – Klasik Müzik)
🔹 Popülarite
🔹 Fiyat
Si Bemol Klarnetle Sol Klarnetin Farkı
▪️ Si bemol klarnet dünyada en popüler klarnet iken, sol klarnet ülkemizde en popüler klarnet türüdür.
▪️ Sol klarnet ara sesleri (koma) verme konusunda kolaylık sağlarken, si bemol klarnette tam ve yarım aralıktan oluşan sesler daha rahat üflenebilmektedir, bu yüzden sol klarnet yaygın olarak Türk müziğinde, si bemol klarnette klasik müzikte tercih sebebidir.
▪️ Hiç bir tuşa basılmadan üfleme yapıldığında sol klarnetten sol, si bemol klarnetten si bemol notası elde edilmektedir, klarnetlerin adı bu ton farklılığından gelmektedir.
▪️ Si bemol klarnetin uzunluğu daha küçükken, sol klarnet daha uzun bir yapıya sahiptir.
▪️ Ülkemizdeki popülerliğinden dolayı sol klarnet fiyatları daha pahalı iken, si bemol klarnet fiyatları daha ucuzdur.
▪️ Sol ve si bemol klarnetin nota ve mandal dizilimini birbirinden farklıdır, her ikisininde kendine has bir sıralanış biçimi mevcuttur.
▪️ Sol klarnet daha ‘tok’ tonlara sahipken, si bemol klarnet daha tiz bir ses aralığına sahiptir.
▪️ Si bemol klarnetin kalağında 4, sol klarnetin kalak bölümünde 2 adet tuş mekanizması yer almaktadır.
Si Bemol ve Sol Klarnette Kullanılan Malzemeler Farklı mı?
Kaliteli klarnetlerin genellikle abanoz ağacından üretildiği yaygın olarak bilinse de bir çok klarnet çeşidi farklı madenlerden ve malzemelerden üretilebilmektedir. Genellikle aynı malzemelerden üretilen si bemol ve sol klarnetler, çoğu zaman isteğe bağlı olarak mermer, pirinç, bakalit, metal gibi malzemelerden de üretilebilmektedir. Klarnet çalımıyla ünlenmiş bir çok klarnet yorumcusu çalacağı sol klarneti kendi isteğine göre dizayn ettirmiş hatta üzerinde belirgin değişiklikler yapma yoluna bile gitmiştir.
Bu yüzden hangi klarneti tercih edecek olursanız olun kendinize ve müzik tarzınıza en uygun klarnet çeşidini seçebilmek adına her iki klarnetin tonlarını duymak adına önce youtubedan dinleyip ardından da satın alacağınız yerde mutlaka ses üflemesini gerçekleştirin. Unutmayın, görüntüsü ve sesiyle sizi etkileyen bir müzik aleti hem motivasyonunuzu hem de çalışma isteğinizi arttırır!
Klarnete ilgi duyan bir çok kişinin yine sorduğu sorular arasında Hüsnü Şenlendirici klarneti sol mü? Sorusu yer almaktadır, bu soruyu es geçmek olmaz. Evet, Hüsnü Şenlendirici’nin icra ettiği klarnet türü sol klarnettir ve genellikle tercih ettiği klarnet markası amatinin abanoz olan modelleridir. 🙂
Önemli Not: İster sol ister si bemol klarnet çalın yine de iki klarnet türüyle de istediğiniz müziği icra edebilirsiniz ancak seçeceğiniz bir klarnetin istediğiniz müzik türünü çalmaya daha elverişli olacağını da unutmayın.
Önemli Not2: Elbette klarnet çeşitleri yalnızca sol ve si bemol klarnet ile sınırlı değil, bu konu hakkında ayrıntılı bilgi almak ve diğer klarnet çeşitlerini de öğrenip bir karar vermek için bu makalemizi mutlaka okumalısın! https://www.griffinsanat.com/klarnet-cesitleri/
Sol Klarnet Nedir?
Sol klarnet, Albert perde sistemine göre notaları yerleştirilmiş ve bu doğrultuda dizayn edilmiş bir klarnettir. Ülkemizde en çok kullanılan klarnet olmasından dolayı Türk Klarneti ünvanıyla da anılmaya başlanan bu klarnet, komalı sesleri daha iyi yansıtabildiği için Türk Müziğinin temel enstrümanları arasında yerini almayı başarmıştır. Özellikle nağmeli ve süslemeli müziklerde çok kullanılan sol klarnet, yine bu yapıyı içerisinde barındıran Arap müziklerinde de sıklıkla tercih edilmektedir.
Ayrıca kültürümüze ilk defa Klarnet-i İbrahim Efendi aracılığıyla yerleşen bu müzik aleti, fasıl başta olmak üzere; pop, rock, TSM, THM gibi bir çok müziğin vazgeçilmez enstrümanı olmayı başarmıştır. Sol klarnet icracılarının günümüzde en bilinen temsilcileri ve klarnet virtüözü olarak adlandırılan isimleri Hüsnü Şenlendirici, Serkan Çağrı ve Tolga Akşit’tir.
Si Bemol Klarnet Nedir?
Si bemol klarnet, Türkiye’de sol klarnete göre daha az yaygın olsa da dünya çapında en çok üretilen ve tutulan klarnet çeşididir. Nota dizilimi olarak flütte de kullanılan Boehm sistemi sonrasında klarnete de uyarlanmış ve perde stili buna göre düzenlenmiştir. Bu gelişmeyle birlikte klarnette oluşan bir çok problem ortadan kalkmış ve klarnetin performansında iyileşmeler meydana gelmiştir.
4 oktavlık ses aralığına ve 60 santim uzunluğa sahip bu müzik aleti klasik başta olmak üzere; caz, blues, yabancı pop gibi müzik türleri arasında hem eşlik hem de solo enstrüman olarak görev almıştır. Tiz tonlarından dolayı geniş orkestralardan diğer ince sese sahip müzik aletleriyle uyumlu bir kombinasyon içerisinde yer alabilmiştir.
Son olarak hangi klarneti çalmaya başlarsan başla, üfleme stilinin aynı olduğunu unutmamalısın. Yani üfleme tekniğini oturttuktan sonra diğer klarnetlerin nota düzenini öğrenerek ve bu konuda pratik yaparak diğer klarnet türlerini de çalmaya başlayabilirsin! Sol ve si bemol klarnetin farkı adlı yazımız burada sona eriyor, sol klarnet ile si bemol klarnet arasındaki farklar ile ilgili tüm detaylara değindik, sen de yazımızı beğendiysen bize destek olmak adına sosyal medya hesabında paylaşabilirsin!