Birden bire şarkı söyleme isteğine sahip oluyorsanız bunun bir işaret olduğunu düşünebilirsiniz. Her ne kadar bir şarkıcı kadar iyi ses çıkarabilme şansına sahip olmadığınızı düşünseniz bile şarkı söyleyip söylemeyeceğiniz kafanıza takılan bir durum olur. Bunun için şarkı söyleyebilecek kadar iyi bir sese sahip olup olmadığınızı bulmalısınız.
Sesinizi kaydedin, sonra sesini kaydetmek için onu kontrol edin. Ses tonunuz kulağınıza hoş geliyorsa bir adım öndesiniz demektir. Aslında herkes bir noktaya kadar iyi şarkı söyleme becerisine sahip olabilir. Çünkü bu öğretilebilir bir şeydir. Size düşen ise sesini geliştirmek için fırsatları değerlendirmektir.
1. Adım: Ses Aralığını Bulmak
Şarkı söylemek için sesini değerlendirirken sesiniz en iyi durumunda olmasına dikkat etmelisiniz. Doğal ses aralığını birkaç dakika içerisinde belirlemenize yardımcı olacak araçlarla bunu kolayca yapabilirsiniz. Bunu yapabilmek için sesinizi kaydetmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
2. Adım: Şarkı Seçmek
Size ait ses aralığını bulduktan sonra ilgili ses aralığına uygun bir şarkı seçmelisiniz. Aralığı bildikten sonra gerisi kolayca gelecektir. Bir şarkı söylemek, bunları başkasına dinletmek ve buna göre bir karar vermek şarkı söyleyip söylemeyeceğinizi netleştirebilecek bir durum değildir.
3. Adım: Sesi Kaydetmek
Sinüs boşlukları kafanızdaki sesi diğerlerine göre daha farklı hale getirir. Bu nedenle şarkı söyleyebilecek sese sahip olup olmadığınızı anlamanın en iyi yolu sesinizi kaydedip onu dinlemektir. Akıllı telefonunuzu varsa bir ses kaydetme uygulaması kullanarak bunu kolayca yapabilirsiniz.
4. Adım: Kaydı Dinlemek
Bu aşamada kaydettiğiniz sesinizi dinlemeye başlamalısınız. Bu sesinizin iyi olup olmadığını anlamanız için ideal bir andır. İlk dinlemeniz sırasında hareketlerinizi kontrol edin ve verdiğiniz reaksiyonları anlamaya çalışın. Böylece sesinizin ne durumda olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
5. Adım: Uyumluluk Kontrolü
Sesinizi dinledikten sonra onun şarkıyla uyumuna dikkat etmelisiniz. İlk dinlemenizin ardından kaydınızı tekrar çalmaya başlayın ve ses kontrolüne dikkat edin. Doğru söylediğinizden emin olmaya çalışın. Şarkıyı söylerken şarkının ritmine uyum sağladıysanız başarılısınız demektir.
6. Adım: Nefes Kontrolü
Şarkı söylerken nefesinizin duyulmaması gerekir. Bunun için nefes kontrolü konusunda becerili olmalısınız. Solunumu kontrol etmek önemli bir iş olarak görülmeyebilir ama şarkı söylerken etkisi oldukça büyüktür. Kaydınızı dinlerken nefes kontrolü konusunda neler yaptığınıza göz atmalısınız.
Tüm bu adımları takip ettikten sonra geldiğiniz noktada şarkı söyleyebilme becerinizin olup olmadığınıza karar verebilmiş olmalısınız. Uyumluluk kontrolü, nefes kontrolü ve genel tonlamada çok fazla kusurunuz yoksa şarkı söyleyebilecek bir sese sahipsiniz demektir.
Şarkı söyleme becerisine sahip olmadığınızı mı düşünüyorsunuz?
Çoğu zaman daha iyi şarkı söylemek isteriz ama nelerin yanlış olduğunu öğrenmek için ekstra bir şeyler yapmayız. Sadece sesimizin kötü olduğunu düşünürüz. Sesinizi nelerin kötü yaptığını öğrendikten sonra onu iyileştirmek için çeşitli fırsatlar elde edebilirsiniz.
Daha önce belirttiğimiz gibi sesinizi kaydetmek ve onu dinlemek aslında sesinizi iyileştirmenin en önemli adımlarından birisidir. Griffin Sanat eğitmenlerinin göstermiş olduğu adımları takip ettiyseniz elinizde bir kayıt olmalıdır. Bu kaydı silmeden önce kendinize aşağıdaki soruları sormalısınız:
Ses kontrolüm nasıldı?
Kaydınızı dinlerken duyduğunuz ses ile kafanızın içindeki sesin aynı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sesler, perde adı verilen belirli bir frekansta titreşir ve şarkı söylerken sesimizin duyduğumuz titreşimle eşleşmesini isteriz. Bazı insanlar bunu çok kolay yaparlar ama yapamayanların eğitim alması gerekir.
Sesimin iyi bir tonu var mıydı?
Tüm notaları doğru bir şekilde söylüyor olabilirsiniz ama sesiniz kulağa kötü geliyorsa daha fazlasına ihtiyaç var demektir. Bunun için sesli harflerle başlayan kelimeleri en iyi şekilde söylemeye odaklanmalısınız. Buna ek olarak sesinizin karakteristik özelliklerini incelemelisiniz.
Kelimeleri doğru telaffuz ettim mi?
İyi şarkıcılar kelimelerini açık olacak şekilde şekillendirirler. Bu durum insanlar arası etkileşimde kelimelerin kullanılmasından daha fazla çaba gerektiren bir iştir. İyi şarkı söyleyen kişiler kelimeleri doğru telaffuz etmek için yoğun çaba sarf ederler.
Sesim zayıf mı yoksa güçlü mü?
Şarkı söylerken bedeninizi bir müzik aleti olarak düşünmelisiniz. Bu yüzden bedenimizle yaptığımız her şey sesin çıkış durumunu etkileyecektir. İyi şarkıcılar iyi nefes almayı bilirler ve nefeslerini kullanarak seslerini desteklerler.
Sesim çok gür veya çok yumuşak mı?
Notaları doğru söylüyor olabilirsiniz. Buna ek olarak telaffuz düzeyiniz oldukça iyi olabilir. Ancak sesiniz arka plan müziğiyle karşılaştırıldığında çok gür veya çok yumuşak ise kimse sizi dinlemek istemez. İyi şarkıcılar her zaman kendi ses seviyelerinin farkındadırlar.
Şarkı söyleme tarzım stile uygun mu?
Şarkı söyleme tarzın ile icra etmeye çalıştığın müzik türü arasında bağlantı olması gerekir. Örneğin bir türkü söylemeye çalışırken onu rap tarzıyla söylemen doğru olmaz. Profesyonel sanatçılar kendilerini her zaman etkin olacakları stile doğru yönlendirirler. Çünkü ne kadar eğitimli olursa olsunlar farklı türlerde başarılı olamayacaklarını bilirler.
Sesim tutarlı mı?
Sesinizin tutarlı olup olmadığını anlamaya çalışmalısınız. Tutarlı bir ses herhangi bir bozulma olmadan şarkıyı başladığı gibi bitirebilen sestir. Eğer şarkıda tonlama hatası yapıyorsanız sesinizi geliştirmeniz için daha çok çalışmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Tüm bu sorulara cevap verdikten sonra aslında neden şarkı söyleyemiyor olduğunuzu anlamış olursunuz. Sorulara verdiğiniz cevapların rengi genellikle olumsuz ise bu durumda sesinizi eğitmeniz gerekir. Griffin Sanat şan kurslarına katılarak ilk adımı hemen atabilirsiniz.
Nasıl daha iyi şarkı söyleyebilirim?
Yukarıdaki adımları başarılı bir şekilde geçtiyseniz ve sorulara verdiğiniz cevapların rengi çok olumsuz değilse bu durumda kendinizi geliştirmeniz için yapmanız gerekenlere odaklanmalısınız. Griffin Sanat eğitmenleri tarafından sunulan aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurarak şarkı söyleme becerinizi geliştirebilirsiniz.
1. Adım: Stil Bulmak
Ortalama bir şarkı söyleme becerisine sahip kişinin daima aynı düzeyde kalmasının temel sorunu budur. Kendinize uygun bir stil geliştirmezseniz sesinizin daha iyi olma şansı yoktur. Bu durumda daha iyi şarkı söylemeyi asla başaramazsınız.
- Kendinize uygun bir tutuma sahip olmalısınız. İnsanlar siz şarkıyı söylemeye başladığınız zaman ortaya neyin çıkacağını bilmelidir.
- Sevdiğiniz şarkıcıların stillerini kopyalayabilirsiniz ancak onların şarkılarını kopyalamaya çalışmamalısınız. Hangi sanatçı gibi şarkı söylemek istiyorsanız onu müzikal kahramanınız ilan etmelisiniz.
- Bazı seslerin kopyalanması imkansızdır. Bu nedenle sesleri etrafında stil geliştirmiş olan sanatçıların stillerini kopyalama yoluna gidemezsiniz. Çünkü asla onlar gibi şarkı söyleyebilme becerisine sahip olamazsınız.
- Sesinizi geliştirmeye çalışmalısınız. Sevdiğiniz sanatçıların stilini kopyalama amacınız kendinize stil bulmak için zaman kazanmaktır. Kendi stilinizi bulduktan sonra kopyaladığınız sesleri serbest bırakmalısınız.
2. Adım: Pratik Yapmak
Kendinize uygun bir stil bulduktan sonra bir sonraki adım olan pratik ve planlama aşamasına geçiş yapabilirsiniz. Sesinizi geliştirmek uzun vadeli bir plandır. Bu plana uyum sağlayabildiğiniz sürece başarılı olabilirsiniz.
- Kimsenin sizi duymayacağı bir ortamda pratik yapmalısınız. Sesiniz kötü olduğu için bir süre eleştirilerden kaçınmaya çalışmalısınız. Sesinizi geliştirmek için çaba gösterdiğiniz için kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği alanlar pratik için her zaman daha iyidir.
- Isınma çalışmalarını fazla abartmadan yolunuza devam etmelisiniz. Genelde kurstaki öğrenciler dahi sunulan ısınma çalışmalarında gerekli gereksiz zaman kaybederek asıl pratikleri yapmayı ihmal ederler. Buna dikkat etmelisiniz.
- Başka seslerin üzerine şarkı söylememelisiniz. Bu yapıp yapabileceğiniz en büyük hata olacaktır. Çünkü sesiniz her zaman başka şarkıcıların sesiyle gölgelenecektir. Sesiniz iyi olmadığı halde onu iyi gibi görmek anlamsızdır.
- Her zaman şarkı sözlerini ezberlemeye çalışmalısınız. Şarkı sözlerini bir metinden okuyarak değil ezberden alarak söylemeye çalışmalısınız. Böylece şarkıyı daha içten bir şekilde söyleyebilirsiniz.
- Her gün pratik yapmalısınız. Az olsa bile her gün pratik yapmaya özen göstermeniz gerekir. Süreklilik size her zaman avantaj sağlar. Gelişime karşı göstermiş olduğunuz bağlılık başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.
3. Adım: Gelişmiş Teknikleri Öğrenmek
Gelişmiş teknikleri öğrenmek sesinizi geliştirmeniz için gereklidir. Bunlar olmadan uzun vadeli ve kısa vadeli gelişim hedefinizde başarılı olamazsınız. Gelişmiş teknikleri öğrenirken seçici davranabilirsiniz. Bunların hepsini gerçekleştirmek başlangıçta zorlayıcı olabilir.
- Nefes kontrolünü mutlaka öğrenmelisiniz. Şan dersi kurslarında bununla ilgili detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Nefes kontrolü başarılı olabilmeniz için gerekli olan gelişmiş tekniklerden en önemlisidir.
- Pratik yaparken zaman zaman mikrofonla pratik yapmaya çalışmalısınız. Çünkü kendi sesinizi duymaya çalıştığınız zaman sesin seyahat notası onda değişimlere neden olur. Bu nedenle sesinizi kaydederek çalışmanız çok daha iyidir.
- Dinleyici kulağına sahip olmalısınız. Notaları eşleştirmeye çalışmalısınız. Bunlar olmadan iyi şarkı söyleme becerisine sahip olmanız mümkün değildir.
- Şarkı listenize daha fazla şarkı eklemek için doğru zamanı bulmanız gerekir. Başlangıçta birkaç şarkıyı iyi bir şekilde söylemek için çaba göstermelisiniz. Daha sonra kademeli olarak söyleyebildiğiniz şarkıların listesini güncellemeye çalışmalısınız.
- Listenizde yer alan şarkıları yeni bir tarzda söylemeye çalışmalısınız. Bunu yaparsanız listenizde çok sınırlı sayıda şarkı olsa bile hiç sıkılmadan pratiklere devam edebilirsiniz.
Bu adımları sıkı sıkı takip etmeniz durumunda sesinizi geliştirmeyi başarabilirsiniz. Pratik yapmak tek başına yeterli değildir. Önemli olan sesiniz için en doğru pratiği yapmaktır. Bunun için Griffin Sanat eğitmenlerinden yardım almaya çalışabilirsiniz.