whatsapp iletişim

Piyano Bakımı Nasıl Yapılır?

Her müzik aletinde olduğu gibi piyanodan da iyi bir performans alabilmek için bakım yapmak olmazsa olmazdır. Piyano bakımı dışarıdan bakıldığında çok zahmetli gibi gözükse de temel aşamaları herkes tarafından kolaylıkla uygulanabilmektedir.

Bu temizlik-bakım işlemlerinin aksatılmaması halinde piyanonuz her zaman ilk günkü ışıltısını ve performansını koruyabilmektedir. Aksi takdirde zamanla piyano yüzeyinde aşınmalar, akordun normalden daha kısa sürede bozulması, tuşlarda aksama gibi bir çok sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Piyano Bakımı Nasıl Yapılır?

Peki ama ‘’ piyano bakımı nasıl yapılır? ’’ diyorsanız yazımızın devamında piyanonuzun kaliteli kullanım ömrünü arttıracak harika ayrıntılar bekliyor! Gelin birlikte piyano temizliği için neler yapılmalı, piyano nasıl korunmalı birlikte inceleyelim;

Yazımızda yer alan konu başlıkları

  • Piyano tuşları nasıl temizlenir?
  • Dijital piyano bakımı
  • Gövde (yüzey) temizliği
  • İç parçaların temizliği
  • Piyano nasıl korunur?

Piyano Bakımı – Bütün Ayrıntılarıyla!

– Piyano tuşları nasıl temizlenir?

Piyano çalarken en çok kullanılan bölüm doğal olarak tuşlardır. Gerek elin terinin ya da kirinin geçmesi, gerek ortam koşullarından dolayı ya da güneşin vurmasıyla birlikte tozların klavyeye yapışmasından kaynaklı olarak bu bölüm en çok kirlenen alandır.

Tuş temizliğini sağlamak adına bir çok temizlik ürünü satılan mağazada bulunan ‘’ toz püskülü ‘’ ürününü rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu aparat yardımıyla piyano tuşlarının arasına kaçan ya da tuş ile gövde arasına giren tozları çıkarabilir ve ilerleyen süreçte tuşlarda olabilecek olası bir aksaklığın önünü alabilirsiniz.

Bu ürünü satın alırken püsküllerin uzun ve ince bir yapıda olması, tuşların arasına daha rahat girmesi açısından size kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca bu işlemi çok sık uygulamıyorsanız ve tuşların üzerinde tozdan ziyade bir kir durumu söz konusuysa, çok az nemliye yakın bir bezle tuşların üst bölümlerini silebilirsiniz.

Not: Nemli bezle yalnızca tuşların üstünü temizlemeli, bu bezi kesinlikle tuşların arasına sokmamalısınız. Aksi takdirde ıslaklık tuşların arasında piyanonun iç aksamına temas edebilir, dijital ya da akustik piyano farketmeksizin piyanonuzda ciddi bir hasar meydana gelmesine sebebiyet verebilir.

Not2: Nemli bezin mikrofiber olması tuşların çizilmemesi açısından daha doğru bir tercih olacaktır. Ayrıca silme işlemini gerçekleştirirken tuşların zarar görmemesi için aşırı bir baskı uygulamamalı, hassas davranmalısınız.

– Dijital piyano bakımı nasıl yapılır?

Dijital piyanoların akustik piyanolara göre en büyük avantajlarından biri de iyi korunduğu takdirde ekstra bir bakım işlemine gerek duymamalarıdır. Eğer ki çalışmalarınızın dışında piyanonuzun kapağını kapalı tutuyorsanız ya da kapağınızın olmaması durumunda tuş bezi verilen ve klavyeyi koruyan uzun bir örtü seriyorsanız teknik bir problem olmadıkça ekstra bir bakım uygulamanıza gerek yok demektir.

Yine dijital piyanolar içinde piyano bakımı yazımızda bahsettiğimiz tüm aşamaları uygulayabilir ve piyanonuzun kozmetiğini daha güzel hale getirebilirsiniz.

Not: Eğer ki tuşlarda teknik bir problem varsa (tuşun kalkmaması, geç tepkime vermesi vb. gibi) direkt olarak piyano bakımı yapan bir çalgı yapım ustasına ya da müzik markete götürmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü piyano hakkında teknik bir bilginiz yoksa fayda sağlamaktan ziyade kendinize daha çok masraf çıkartabilirsiniz, uyarmadı demeyin. 🙂

  • Yüzey Temizliği

Piyanoda tuşlar kadar kirlenen bir yer varsa orası da gövde bölümüdür. Sürekli olarak hava koşullarının etkilerini direkt olarak gören bu alan, iyi korunmadığı takdirde ilerleyen süreçte sararma ya da renk atması gibi sorunlar çıkarabilmektedir.

Gövde bölümünün en büyük düşmanı güneş ışığıdır. Yoğun şekilde vuran güneş gövdede renk atmasına ya da solmalara sebep olur. Bu yüzden piyanonuzu direkt ısı ve ışık kaynaklarından uzakta tutmanız bu sorunu büyük ölçüde engellemeniz anlamına gelmektedir.

Ayrıca yine bu bölgede de karşımıza çıkan toz-kir sorununu yine mikrofiber bir bez yardımıyla ortadan kaldırabilirsiniz. Dilerseniz daha parlak ve ışıltılı bir görüntü elde etmek adına ‘’ piyano care ‘’ adı verilen piyano temizleme sıvılarını çok az miktarda damlatarak ya da püskürterek iyice yüzeye yedirebilirsiniz.

– İç Aksamların Bakımı

Yazımızın başından itibaren buraya kadar dikkatli bir şekilde okuduysanız piyano bakımı konusunda en çok sorun yaşanılan noktanın toz olduğuna dikkat etmişsinizdir. Bu problem yine piyanonun iç bölgelerinde de oldukça önemli bir sorun olmaktadır. Bu piyano temizliği aşamasını dijital ve akustik olarak 2 farklı şekilde inceleyelim;

Dijital Piyanoda İç Aksamların Temizliği

Elektronik cihazların toz topladığı oldukça bilinen bir bilgi. Eğer ki dijital bir piyanoya sahipseniz tuş bölümü için oldukça pratik bir çözümünüz var demektir. Her ne kadar kapağını kapalıda tutsanız uzun kullanımdan sonra illa ki tuşların altına, arasına yerleşen ve burada biriken tozlar bulunmaktadır.

Bu tozlardan kurtulmak adına hava üfleyen (saç kurutma makines, kompresör) gibi makineleri normal ısı derecesinde çalıştırarak (sıcak olmamalı) tuşların arasında uzak mesafeden gezdirebilir ve piyanonuzu bu tozlardan arındırabilirsiniz. Ancak bu işlemi uygularken toz girebilecek diğer alanları kapatmalısınız aksi takdirde dışarı çıkan tozlar diğer alanlara tekrar girebilir. 🙂

Not: Piyanonun kapalı bölgesinde (üst gövde) kalan tozları temizlemek adına piyanoyu şarjlı ya da tornavida yardımıyla açıp temizleyebilirsiniz. Ancak piyano kursu İzmir olarak bu bakım işlemini detaylı bir temizlik yaptırmayı düşündüğünüz zaman bir ustanın yapmasını tavsiye etmekteyiz!

Akustik Piyanoda İç Aksamların Bakımı

Akustik piyanolar, dijital piyanolara göre çok daha fazla parça bulundurmaktadır. Dolayısıyla buranın iç bölgelerinde oluşan tozlanma ve kir problemi daha fazla olmaktadır. Yine hava üfleme makinelerini bu alanda da kullanabilir, yetersiz kaldığı durumlarda ise ilk maddemizde bahsetmiş olduğumuz toz alma püskülünü kullanabilirsiniz.

Bu alanda tellerde kalıcı olarak yer etmeye başlamış kirleri ise hafifçe kuru bir bez yardımıyla temizleyebilir ve bu işlemi sık aralıklarla uygulayarak piyanonuzun performansını uzun süre korumasını sağlayabilirsiniz.

Not: Tuşların ses çıkarmasını sağlayan tokmaklara herhangi bir müdahalede bulunmamalı ve olası bir gereklilik durumunda keçe değişimlerini kesinlikle işinden anlayan bir ustaya yaptırmalısınız. Eğer bu konuda yardım alabileceğiniz biri yoksa Griffin Sanat piyano kursu eğitmenlerimizden ücretsiz tavsiye alabilirsiniz!

  • Piyano nasıl korunur, zarar görmemesi için neler yapılmalı?

1. Akordunun sık bozulmaması açısından sıcak-soğuk dengesinin aşırı farklılaşmadığı alanlarda konumlandırılmalıdır.

2. Boyanın bozulması, sararma gibi sorunların önlenmesi adına mutlaka direkt ısı ve doğal ışık kaynaklarından uzakta tutulması gerekmektedir.

3. Eğer akustik piyano kullanıyorsa piyanonun içinde haşere oluşumunu önlemek adına ‘’paketli’’ naftalin gibi temizlik ürünleri kullanarak böcekleri uzak tutabilirsiniz.

4. Dijital piyano kullanıyorsanız yazımızın başında bahsettiğimiz piyano bakımı maddelerini uygulamanız yeterli, ancak akustik piyano kullanıyorsanız kullanım ömrünü uzatmanız açısından her yıl 2 kere, 6 ayda 1 olmak üzere bakım ve akordunu yaptırmalısınız.

5. Piyanonun sık sık yerinin değişmesi akordun bozulmasını sağlayacağı için sabit bir yer seçmeye özen gösterin. Eğer değişiklik zorunlu ise tekerlekleri mümkün olduğunca küçük hareketlerle ilerlemeye özen gösterin.

6. Piyanoyu nereye koyarsanız koyun mutlaka herhangi bir cisme ya da duvara olan uzaklığının 5 – 10 cm kadar aralık olmasına dikkat edin.

7. Piyano bakımı için kullanılan ve müzik marketlerde oldukça sık bulunan temizlik sıvılarını içiniz ferah bir şekilde kullanabilirsiniz, yalnızca işlem esnasında kuvvet uygulamamaya ve az miktar olmasına özen gösterin.

8. Piyano bakımı için önerilen hiç bir sıvının yerine deterjan vb. Muadil bir ürün koymaya çalışmayın, aksi takdirde aşındırıcı formülleri dolayısıyla görsel olarak kalıcı hasara yol açabilirsiniz. Griffin Sanat piyano kursu İzmir eğitmenlerimizin özenle hazırladığı ‘’ Piyano Bakımı ‘’ yazımız burada bitiyor. Siz de aklınıza piyano temizliği ile ilgili takılan her soru için yazımızın altına yorum bırakabilir ve konuyla ilgili görüşlerinizi bizimle payla

Leave a Reply

İletişime Geç!

Sanat merkezimiz haftanın 7 günü 09:00-23:00 saatleri arasında aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Online Keman Kursu Sitemap