Mandolini akort etmek tıpkı mandolin çalmak gibi kolay gözükmektedir. Ancak, ne kadar fazla uğraşırsanız akort etme konusunda bir o kadar işinizi kolaylaştırmış olursunuz. Mandolini akort etmek istiyorsanız içerisinde elektrikli akort cihazı kullanımı dahil olmak üzere uzmanlarımız tarafından sunulan aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.
1. Elektrikli Akort Cihazı Kullanımı
Amatörler ve profesyoneller, elektrikli akort cihazı kullanımını kolay bulurlar çünkü onlarla ne elde edileceği az çok bellidir. Buna rağmen bu süslü ekipmana çok fazla güvenmek doğru değildir. Bir elektrikli akort cihazı kullanmaya çok alışmanız durumunda hiçbir zaman kulakla akort etmeyi öğrenemezsiniz.
Kulakla akort etmek, enstrümanla ve sesle daha zengin bir şekilde bağlantı kurmanızı sağlar. Mandolin çalarken elektrikli akort cihazından destek almak pratik gibi gözükse bile bu cihazı kullanarak çok şey kaçırabilirsiniz. Özellikle çalış teknikleri konusunda kendinizi geliştirirken perde inceliklerini algılayabilme yeteneğiniz kulakla akort ederken daha etkin bir biçimde gelişir.
2. Parmakları Tele Yaslama
Mandolin akort ederken hatalardan olabildiğince kaçınmak istiyorsanız parmakları tele yaslayarak çalma stilinden destek alabilirsiniz. Bunu aslında bir dinlenme hareketi olarak görmek mümkündür. Örnek vermek gerekirse, bir sol notası telini (G telini) ayarlarken parmakları tele yaslama tekniğini kullanarak onu kolayca akort etmeyi başarabilirsiniz.
3. Aşağıya Doğru Akort Etme
Genel olarak düşük bir yerden yüksek bir yere akort etmek çok daha güvenli bir tercihtir. Teli aşağı indirin ve oradan yukarıya doğru akort etmeyi deneyin. Yukarıdan aşağıya doğru akort etme yoluna giderseniz bazen mandolinin çalış sırasında bozuk sesler çıkarabilecektir.
Bunun en büyük sebebi köprünün arkasına sıkışan bazı ekstra gerginliklerin veya müzikten kaynaklanan titreşimlerle salınan somunların serbest kalmasıdır. Akort etmeye başlamadan önce teli aşağı indirirseniz tüm gerilimi serbest bırakabilir ve taze bir tat almayı başarabilirsiniz.
4. Notayı 12. Perdede Kontrol Etme
Mandolinde 12. perde doğrudan köprü ile somun arasında yer alır. Köprünün doğru yerde olduğundan emin olmanız gerekir. Köprünün yanlış yere yerleştirilmiş olması mandolin sapının bozulmasına neden olacaktır. Köprüyü kendiniz ayarlamayı başaramıyorsanız eğitmenden veya daha farklı bir uzmandan destek alabilirsiniz.
5. Oktavları Kontrol Etme
Aynı notanın yüksek ve düşük versiyonlarını iki farklı telde çalmak istiyor olabilirsiniz. İkinci perdede bir La (A teli) çalmak için düşük teli kullanmalı ve ardından onun altındaki A telini kontrol etmelisiniz. Eğer dalgaları bir ses duyuyorsanız perdenin daha iyi akort edilmesi gerektiğini anlarsınız. Tellerin daha doğru şekilde akort edilmesini sağlamak için her birisinde bu yöntemi kullanabilirsiniz.
6. Yükseğe Dikkat Etme
Buraya kadar olan adımları denemiş durumdaysanız akort etme konusunda kendinizi biraz biraz geliştirmiş durumdasınız demektir. Ancak hemen her şeyi hallettiğinizi düşünmemelisiniz. Telleri çok yükseğe akort etmeniz durumunda tellerin kırılma olasılığı oldukça yüksektir.
Hiç kimse akort ederken kırılan bir telin tamiriyle uğraşmak istemez. Yukarıda belirtildiği gibi aşağıdan ayar yapmak bu nedenle oldukça faydalıdır. Böylece telin maksimum gerginlik noktasında patlama, kopma veya kırılma riskini azaltmış olursunuz.
Mandolin çalan birisi olarak yeteneklerinizi geliştirmek istiyorsanız daha iyi ipuçlarını Griffin Sanat kurslarımızdan elde edebilirsiniz. Griffin Sanat eğitmenleri kendinizi geliştirmeniz için size uygun tüm tekniklerle tanışmanızı sağlayacaklardır.
Hiçbir şey bilmiyor dahi olsanız mandolin çalmayı öğrenebilirsiniz. Griffin Sanat kurslarını tercih etmek isterseniz hemen bizimle iletişime geçerek daha fazla bilgi alabilirsiniz. 0530 290 14 71 numaralı telefondan veya info@griffinsanat.com e-posta adresinden bize ulaşabilirsiniz.