Klarnet, bir çok farklı müzik türünde kullanılmasından dolayı, farklı tonlarda, oldukça fazla çeşide sahip bir müzik aletidir. Her bir klarnet çeşidi farklı bir müzik türünde kullanılmakta ve caz müzikten arabeske kadar neredeyse tüm müziklerde klarnet tınısına rastlanabilmektedir.
Durum bu şekilde olunca hangi klarneti çalmaya başlayacağınızı seçmek oldukça zorlaşıyor. Klarnet çeşitleri arasından en doğru tercihi yapabilmeniz için hazırladığımız bu yazımızda klarnet türleri hakkında detaylı bilgilere ve şu konu başlıklarına ulaşabilirsiniz;
– Klarnet çeşitleri ve farklılıkları
– Klarnet çeşitleri ve fiyatları
– Yapımına göre klarnet türleri (abanoz, metal vb.)
Lafı fazla uzatmadan klarnet türleri hakkında bilgileri aktarmaya geçelim. 🙂 Klarnet çeşitlerinin küçük büyüğe sıralanışı şu şekildedir;
- Mi bemol Klarnet
- Mi bemol Alto Klarnet
- Si bemol Klarnet
- La Klarnet
- Si bemol Bas Klarnet
- Sol Klarnet
Klarnet Çeşitleri ve Farkları
- Mi Bemol Klarnet – (Eb Klarnet)
Klarnet çeşitleri arasında en ufak ebatlara sahip klarnet türüdür. Diğer klarnetlere göre daha tiz ve açık bir tonu vardır. Genellikle marş gibi askeri müziklerin icra edildiği mızıka ve bandolarda sıkça kullanımına rastlanmakta olup, klasik müzik orkestralarında da bu klarnet türünden görmek mümkündür.Yaklaşık uzunluğu 43 cm’dir. Klarnetin akort sistemine göre Türk müziğindeki do notası, klasik müzikteki Mi bemol notasına denk gelmektedir. Bu klarnet, parmaklar basılmadan üflendiğinde klasik müzik frekansına göre Mi bemol sesi çıkarmasından dolayı bu isimle adlandırılmaktadır.Mi bemol klarnetin orkestralarda ve bandolardaki görevi çoğunlukla si bemol klarnete destek vermektir. İyi bir uyum sağlanabilmesi açısından genellikle bu iki klarnet çeşidi birlikte kullanılmakla birlikte, si bemol klarnettin eserde tiz seslerde bıraktığı ilerleyişi mi bemol klarnet sürdürmektedir.
- Mi Bemol Alto Klarnet – (Eb Alto Klarnet)
Yukarıda anlattığımız mi bemol klarnetle aynı ses tonuna sahip olmasından dolayı bu isimle adlandırılmıştır. Alto kelimesi ise müzikte orta kalınlığı ifade etmek için kullanılan bir terimdir, bu klarnet türü ne mi bemol alto denmesi, mi bemol klarnetin aynı seslerini bir oktav kalından vermesinden kaynaklanmaktadır.Klarnet çeşitleri arasından kullanımı çok nadir olan Eb alto klarnet, genellikle küçük müzik gruplarında kullanılmaktadır. Yapısı gereği komasız sesleri daha iyi ifade eden bu klarnetin ana kullanım alanı klasik müzik ve türevleridir.
- Si Bemol Klarnet – (Bb Klarnet)
Ülkemizde kullanılan klarnet çeşitleri arasında en popüler olan 2. klarnet türüdür. Her ne kadar klasik müzikle bağdaştırılsa da 4 oktavlık ses genişliği ile neredeyse bütün müzik türlerinde aktif olarak kullanılabilmektedir.Hem solo olarak hem de orkestra ve çeşitli müzik gruplarında eşlik amacıyla kullanılan si bemol klarnet; en sık caz, klasik ve blues gibi müzik türlerinde kullanılmaktadır.Uzunluğu 59 ile 60 cm arasında değiştirmektedir. Si bemol klarnetin adı, tuşlara hiç basılmadan üflendiğinde piyanodaki si bemol sesini vermesinden gelmektedir ve dünyada en çok kullanılan klarnet çeşididir.
- La Klarnet – (A Klarnet)
Ton olarak si bemol klarnetten daha pes olduğu için boyut olarak da biraz daha uzundur, ancak la klarnetin uzunluğu si bemol bas klarnetten daha kısadır. Yumuşak ve hafif bir tınıya sahip olan la klarnet, göçmen ve yunan gibi hareketli müzik türlerinde çok sık kullanılmakta olup, senfoni orkestralarında da renk katmak amacıyla tercih edilmektedir.Adı, piyanodaki la notasına denk gelmesinden dolayı A klarnettir ve la klarnet si bemol klarnetin yokluğunda yerini doldurmak için kullanılmaktadır. Çünkü si bemol ve la klarnetin işleyiş sistemi ve düzeni birbiri ile tamamen aynıdır.
- Si bemol Bas Klarnet – (Bb Bas Klarnet)
Klarnet çeşitleri arasında en kalın oktavlı seslere sahip klarnet türüdür. Klarnet türleri arasında büyüklük açısından 2. sırada yer alan bu enstrüman, çello, kontrbas gibi bas ses genişliğine sahip müzik aletleri ile iyi bir uyum yakalayabilmektedir.Genellikle eşlik amacıyla kullanılsa da bu klarnet türüne özel olarak yazılmış eserler bulunmaktadır.Boyutlarından dolayı yükü çok fazla olan bu klarnetin üzerinde dengeyi kurabilmek adına ayaklık aparatı eklenmiş durumdadır. Orkestra gibi topluluklarda kullanılan si bemol bas klarnet, normal si bemol klarnetin seslerini 1 oktav kalından yansıtmaktadır.
- Sol Klarnet – (G Klarnet)
Klarnet çeşitleri arasında ülkemizde en popüler olan klarnettir. Albert perde dizilime göre düzenlenen bu klarnet, koma denilen ara sesleri daha rahat seslendirmesinden dolayı Türk müziğinde çok sık kullanılmaktadır. Halk ağzında Türk Klarneti olarak adlandırılan bu enstrüman, doğu ve Arap müziklerinde de çok sık tercih edilmektedir.Yine bu klarnette, boş ses üflendiğinde piyanodaki sol sesine karşılık gelmesinden dolayı sol klarnet olarak adlandırılmıştır. Klarnet-i İbrahim Efendi sol klarneti Türk müziğine sokan ve icra eden ilk kişi olarak tarihte yer almaktadır. Ayrıca Hüsnü Şenlendirici hangi klarneti çalıyor? diye merak edenler için de sorunun cevabı sol klarnet olacaktır. 🙂
Klarnet Çeşitleri ve Fiyatları
Ülkemizde müzik aletleri dolar kuru üzerinden satıldığı ve genellikle yurtdışından getirildiği için belirteceğimiz fiyatlar kura bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
– Sol Klarnet: Sıfır fiyatları 850-900 TL arasında değişmekte olup, marka ve modeline bağlı olarak fiyatı 4.000-5.000 TL’nin üzerine rahatlıkla çıkabilmektedir. İkinci el bir başlangıç sol klarnetini yaklaşık olarak 400-450 Tl civarında satın alabilirsiniz.
– Si Bemol Klarnet: Sol klarnete göre daha ucuz bu klarneti sıfır fiyatları yaklaşık olarak 550-600 TL civarındadır. Eğer ki ikinci el tercih edecek olursanız rahatlıkla 250-300 TL civarında bir si bemol klarnete denk gelebilirsiniz.
– La Klarnet: Piyasada bulunan La klarnetler minimum 1300-1500 TL segmentinden başlamaktadır ve fiyatları seçilecek markaya göre fazlasıyla artmaktadır. Maalesef ülkemizde sık kullanılmamasından dolayı çok fazla 2. el la klarnete denk gelme imkanı bulunmamaktadır.
– Mi Bemol Klarnet: 1250-1500 TL arasında sıfır fiyatları değişmektedir ve aynı la klarnet gibi ikinci el seçeneği oldukça zor bulunmaktadır. Bu tip klarnetlerin satın alınabileceği en iyi yer klasik müzik konservatuar öğrencileridir. 🙂
Si bemol bas klarnet ve mi bemol alto klarnet hakkında maalesef ki ülkemizde seçenek olmadığı için herhangi bir fiyat ortalaması verememekteyiz. Ancak bu klarnet çeşitleri ile ilgili güncelleme gelmesiyle birlikte bu klarnet türleri hakkında fiyat bilgileri hemen yazımıza eklenecektir.
Yapımına Göre Klarnet Türleri
Klarnetin yapımında farklı madenler ya da çeşitli ağaçlar kullanılabilmektedir. Kullanılan bu malzemeler direkt olarak klarnetin ses kalitesine etki etmekte ve klarnetin karakteristik özelliklerini belirlemektedir. Gelelim yapım malzemelerinin kalitesine göre klarnet türleri sıralamasına;
– Abanoz (Klarnet icracılarının en çok tercih ettiği)
– Gül
– Mermer
– Metal
– Bakalit
– Sıkıştırılmış Abanoz Tozu
– Plastik (En düşük kalite malzemeden üretilen klarnet)
Klarnet çeşitleri yazımızda klarnet türleri hakkında tüm bilgileri inceledik, yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz!