whatsapp iletişim

Keman Satın Alma Rehberi

Keman oldukça hassas ve güzel bir orkestra enstrümanıdır ve aynı zamanda klasik müziğin en önemli işaretlerinden birisidir. Dikkat çekici bir enstrüman olması onun hemen hemen her müzik türünde kendine yer bulmasını sağlamıştır. Keman yüzyıllardır müzisyenlere ve izleyicilere müzik açısından ilham vermeyi başarmış bir müzik aletidir.

Keman Satın Alma

Kemanların satıldığı geniş fiyat yelpazesi nedeniyle bir keman seçip satın almak son derece zor olabilmektedir. Kemanların fiyatlandırılma durumlarını inceleyerek kendiniz için en doğru kararın ne olduğuna kolayca karar verebilirsiniz. Bunun için kemanların farklı boyutlarından türlerine kadar pek çok detayı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Kendiniz için veya keman öğrenecek bir kişi için alışveriş yaparken Griffin Sanat eğitmenleri tarafından sunulan aşağıdaki önerileri dikkate almanızı öneririz.

Kemanı kiralamalı mı satın mı almalı?

Yeni başlayan bir öğrenci için alışveriş yapıyorsanız öğrencinin ne kadar gelişim göstereceğinizi tam olarak bilemeyeceğiniz için bir enstrüman kiralama yoluna gidebilirsiniz. Ancak bu kiralama durumunun özellikle kısa vadede faydalı olduğunu unutmamalısınız.

  • Uzun vadeli kiralama ücretleri zaman içerisinde bir kemanın satın alım maliyetiyle eşit olabilmektedir. Özellikle iyi bir giriş seviyesi keman bir yıllık kiralamadan daha az maliyetli olabilmektedir.
  • İyi seçilmiş giriş seviyesi bir keman özen gösterildiği sürece değerini korumaktadır. Kemanı özenli bir şekilde kullanacağınızı düşünüyorsanız bir üst seviyeye geçmek istediğiniz zaman onu satabilirsiniz.
  • Yüksek kaliteli kemanlar zaman içerisinde değer kazanabilmektedirler. Çünkü sesleri yaşlandıkça açılmaktadır.
  • Kiralanan enstrümanlar genelde biraz kötü olabilmektedirler. Kiralanan enstrümanlarda özellikle sap kısmındaki çentikler, çizikler, bant izleri ve aşınma gibi durumlar söz konusudur. Bununla birlikte kiralanan kemanın zarar görmesinden sorumlu olduğunuzu unutmamalısınız.

Keman Yapımında Kullanılan Kereste Türü

Keman yapımında kullanılan kerestenin türü ve kalitesi enstrümanın çıkaracağı seste en önemli faktördür. Çoğu kemanda aynı kereste türü kullanılırken kerestenin kalitesi, enstrümanlar arasındaki fiyat farklılıklarına neden olabilen bir durumdur.

Keman gövdesinin tepesi ses yansıtıcı niteliktedir. Kerestenin güç verdiği ses rezonans telleri tarafından üretilmektedir. Ladin doğal bir biçimde sert ve yoğun olduğu için keman ses tahtalarında kullanılan en yaygın kerestedir. Ladinin güçlü olduğu kısım hassas bir şekilde oyulması ve şeklini koruması ve diğer gözenekli ağaçlardan daha iyi rezonans yaratmasıdır.

Ladinin kalitesi kemanın fiyatını belirleyen şeylerin başında gelir. Kemanın üst kısmı için kullanılan çeşitli ladin türleri vardır ve bazı müzisyenler farklı tercihlerde bulunabilmektedirler. Soğuk iklimlerde yetişen ağaçlar daha yoğun ve rezonanslı olabildikleri için buradaki ladin ağaçları çok daha fazla tercih edilmektedir. Ladinin yaşlanmasına ne kadar süre tanınırsa ağaç bir o kadar kuru ve güçlü olmaktadır.

Doğru Kemanı Seçmek: Seviyeler ve Bütçe

Doğru kemanı seçmek için özellikle keman çalma konusunda hangi noktada olduğunuzu belirlemeniz gerekmektedir. Keman çalmaya yeni başlamış bir öğrenciyseniz buna uygun kemanlar tercih etmelisiniz. Keman kategorileri için belirlenmiş evrensel kurallar yoktur. Keman üreticilerinin kendi standartları vardır ama genelde sınıflandırma için çeşitli kurallara dikkat etmektedirler.

Giriş Seviyesi Kemanlar

Genel olarak giriş seviyesi kemanlar düşük kaliteli keresteden yapılmaktadır. Buna ek olarak oyma, montaj ve bitirme işlemlerinde el işliği çok daha azdır. Tipik olarak ayar mandalları ve çeneler plastik parçalara sahiptirler. Bu enstrümanlar öğrenmeyle ilgilenen ancak çok uzun süre çalacaklarından emin olmayan kişiler için uygundur.

Orta Seviye Kemanlar

Orta seviye kemanlar, giriş seviyesi ile profesyonel seviye kemanlar arasındaki boşluğu doldurmaktadırlar. Bazı mağazalar ve markalar sadece bu seviyede keman üretmektedirler. Giriş seviyesi bir kemandan daha fazlasına ihtiyaç duyan ve henüz profesyonelliğe geçiş yapmamış olan müzisyenler için bu tür kemanlar oldukça yararlıdır.

Profesyonel Seviye Kemanlar

Öte yandan, profesyonel kemanlar soğukta yetiştirilmiş ve yavaş kuruyan keresteden usta eller tarafından elle üretilmiş ve monte edilmiştir. Bu kemanlarda abanoz klavye ve ahşap kuyruk parçası gibi yüksek kaliteli bileşenler vardır. Bu enstrümanlarda yer alan mükemmel kaliteye sahip malzemeler ve kullanılmış sanatsal beceriler kemanların değerlerini yükseltmektedir. Bu kemanlar özellikle gelecek vaat eden yetenekler ve iyi müzisyenler için uygundur.

Doğru Kemanı Seçmek: Keman Boyutu

Kemanlar dokuz farklı boyutta olmaktadırlar. Yetişkinler için standart tam boyutlu bir kemandır. Çocuklar için 3/4, 1/2, 1/4, 1/8, 1/10, 1/16 ve 1/32 kemanlar bulunmaktadır. Boyut açısından tam boyutlu keman 4/4 olarak adlandırılmaktadır.

Öğrencinin sol kolu vücudundan tamamen uzandığında boynun tabanından el bileğine veya avuç içi merkezine kadar ölçümü gerçekleştirilmelidir. Boyundan bileğe yapılan ölçüm öğrenci için en doğru bedeni göstermektedir. Avuç içinden boyun ölçümü ise öğrencinin çalabileceğin en büyük enstrümanı belirlemektedir.

Ölçüm yaptığınız zaman elde ettiğiniz uzunluğa göre tercih edilecek keman boyutu farklı olmaktadır. Bunun için uzunluğa dikkat etmek ve buna göre keman satın alımı gerçekleştirmek gerekmektedir. Aşağıdan uzunluklar ve keman boyutları ile ilgili bilgi alabilirsiniz:

  • 4/4 Keman – 58-59 santim
  • 3/4 Keman – 55-56 santim
  • 1/2 Keman – 50-51 santim
  • 1/4 Keman – 45-46 santim
  • 1/8 Keman – 40-41 santim
  • 1/10 Keman – 38 santim
  • 1/16 Keman – 35-36 santim
  • 1/32 Keman – 33 santim

Öğrenci için elde edilecek boyut aralıklara düşüyorsa bu durumda hangi kemanı daha rahat kullandığına göz atılmalıdır. Kemanı çalarken rahat edebilmeniz oldukça önemlidir.

Doğru Kemanı Seçmek: Akustik ve Elektro Keman

Klasik akustik keman tellerin bağlı olduğu uyum açkısından kuyruk parçasına kadar dört tel içermekte ve ses titreşimlerini ses paneline aktaran akçaağaçtan yapılmış bir köprü içermektedir.

Akustik bir kemana takılabilen elektrikli alıcılar varken elektro kemanlarda ise sesi yükseltmek için yerleşik alıcılar vardır. Kemanın içi boş gövdesindeki rezonansın neden olduğu yankıyı önlemek için elektro kemanlar genellikle katı gövdelere sahiptirler ve ağırlığı azaltmak için çoğunlukta minimalist tasarımda olmaktadırlar.

Akustik keman kerestenin doğal rezonansı sayesinde sıcak bir ton üretmektedir. Bir elektro keman tarafından üretilen elektronik sinyalde ince ayar yapabilmek mümkündür ancak genellikle akustik olanlara göre daha parlak ve daha ham bir ses üretmesi söz konusudur. Klasik müzisyenler ve halk müziği müzisyenleri akustik enstrümanları, rock ve caz müzisyenleri ise elektro kemanları tercih etme eğilimindedirler.

Eğer keman çalmaya yeni başlayan biriyseniz satın alım gerçekleştirmeden önce çalmak için tercih edeceğiniz müziğe karar vermeniz gerekmektedir. Örneğin, klasik keman öğrenmeyi istiyorsanız ama elektro kemanın stilinden çok hoşlanıyorsanız muhtemelen elektro keman çalmak istersiniz. Akustik ve elektro kemanlar benzer çalma dinamiklerine sahip oldukları için birbirleri arasında geçiş çok zor olmamaktadır.

Doğru Kemanı Seçmek: Bakım Durumu

Hangi seviyede keman satın alırsanız alın en iyi keman en iyi korunan kemandır. Kemanı ve aksesuarlarını kullanmadığınız zaman uygun bir şekilde saklama yoluna gitmelisiniz. Onları temiz tutmaya özen göstermelisiniz. İlk defa keman satın alan biriyseniz aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Kutu: Seçtiğiniz kemanın bir kutuyla birlikte geldiğini düşünmemelisiniz. Bir keman seti almanız durumunda reçine, yay ve çanta alırsınız. Ancak kemanı tek olarak satın alacaksanız herhangi bir çantasının olmayacağını unutmamalısınız.
  • Nemlendirici: Kemana zarar gelmemesi için akustik keman yaklaşık %45-50 bağıl nemde tutulmalıdır. Kuru bir alanda yaşıyorsanız özellikle enstrüman için bir nemlendirici almayı düşünmelisiniz.
  • Temizlik Malzemeler: Kemanın kir ve tozdan arındırılması gerekmektedir. Müzisyenler için en ideal bakım setlerinden birisi alarak ihtiyaç duyduğunuz temizlik malzemelerine sahip olabilirsiniz.
  • Teller: Çalış sürenize ve sıklığınız bağlı olarak kemanın ellerini 6-12 ay aralığında mutlaka değiştirmeniz gerekmektedir.

Buradaki önerilerden yararlanarak kendiniz için en doğru kemanı satın alabilirsiniz. Griffin Sanat keman kurslarını tercih etmek isterseniz hemen bizimle iletişime geçerek daha fazla bilgi alabilirsiniz. 0530 290 14 71 numaralı telefondan veya info@griffinsanat.com e-posta adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

İletişime Geç!

Sanat merkezimiz haftanın 7 günü 09:00-23:00 saatleri arasında aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Online Keman Kursu Sitemap