Kendi Kendine Keman Öğrenmek Mümkün mü?
Evet, ders almadan da evde keman öğrenmek mümkün. İnternet ortamı üzerinde kemandaki eğitim sürecinizi destekleyecek bir çok resim, video, makale ve nota ve kitap gibi kaynaklar mevcut. Ancak bu kaynakları kullanmaya başlamadan önce gerekli araştırma sürecini tamamlamalı ve yararlanacağınız alanlardaki bilgileri titizlikle seçmelisiniz.
Eğer ki bu anlamda yeterli bilgiye sahip değilseniz mutlaka deneyimli bir kaç kişiden tavsiye almalı ve ilerleyeceğiniz çalışma yöntemini referanslarla belirlemelisiniz. Aksi takdirde seni ileri götürmeye yardımı olmayacak, fazladan vakit kaybetmeni sağlayıp motivasyon düşürecek bilgilerle karşılaşabilirsin. Daha sistematik bir ilerleyiş ve bu aşamaların kontrolü için keman metotlarından yararlanabilirsin.Ayrıca tek bir metotdan değil birden fazla kitaptan araştırma yaparak daha çeşitli bilgilere erişebilirsin. Eğer ki keman çalmaya başlangıç seviyesinden giriş yapacaksan Ömercan 1 Keman Metodu ve Suzuki gibi kitaplardan yardım alabilir ve böylelikle teknik anlamda oluşabilecek problemlerin önüne geçebilirsin.
Keman Çalmak için Parmaklar Nasıl Olmalı?
Herkesin düşüncesi keman çalma aşamasında parmakların çok önemli olduğu yönünde. Ancak abartılarak üzerinde durulan bu konunun sanıldığı kadar önemli bir durum olmadığı belirtmek isteriz. Eğer ki el ve parmaklarınızla ilgili bir rahatsızlığınız yoksa çok yüksek ihtimalle parmaklarınız keman çalmak için uygun olacaktır. Kısa-uzun ya da kalın-ince parmaklara sahip olmanız keman çalmanıza engel bir durum değil.Çevrenizde gerek hobi gerek profesyonel anlamda keman öğrenen bir çok kişiyi incelediğinizde kimisinin parmaklarının kalın, kimisininde kısa bir yapıya sahip olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Keman çalma konusunda sizi asıl destekleyecek ve başarıya götürecek konunun parmak yapısı değil, istek ve doğru çalışmanın olduğunu unutmayın!
Ne Kadar Keman Çalışmalıyım?
Bu konu hedeflerinizle ilgili olsa da keman çalmayı hedefleyen bir kişinin ortalama olarak günlük 60 dakika çalışması gerekmektedir. Eğer ki her gün bu düzende ilerleyebilirseniz hem hızlı bir şekilde keman öğrenebilir hem de ilerleme konusunda daha az zorlukla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak hedefiniz hobi dışında profesyonel anlamda keman çalmak ve bununla ilgili bir okul ya da iş oluşumu içerisinde yer almak ise o zaman günlük 3-5 saat aralığınızı keman çalma konusuna vermeli ve çalışmalarınızı tam titizlikle yürütmelisiniz. Ayrıca kemana ayıracağınız vakti verimli geçirebilmek adına her 1 saate bir kendinize 10 dakika dinlenme zamanı tanımanızı ve bu süre zarfıda keman dışında bir konuyla meşgul olmanızı tavsiye ediyoruz.
Keman Öğrenmek için Haftalık Kaç Ders Alınmalı?
Haftalık olarak birebir alınan 1 ders, keman çalmak isteyen bir kişi için yeterli olacaktır. Çünkü bu ders süresince birden fazla konu işlenecek ve bu konuların bir sonraki derse kadar sindirilmesi gerekecektir. Bu yüzden her gün keman dersi almak size fayda sağlamayacak yalnızca diğer derslerin pratik yerine geçmesini sağlayacaktır. Keman kursu İzmir olarak ders aldığınız gün dışında kalan 6 günde kemanınıza ayırabildiğiniz kadar vakit ayırmanızı öneriyoruz. Eğer ki başlangıçta pratik kısmını sıkı tutarsanız, daha kolay bir şekilde parça çalmaya başlayabilirsiniz!
Keman Çalmak için Nota Bilmem Gerekir mi?
Eğer ki amacınız sevdiğiniz bir kaç şarkıyı çalmayı öğrenmek ise kemanda notaları öğrenmek zorun değilsiniz. Ancak ”ben kursa bağımlı kalmak istemiyor, geniş bir repeartuar oluşturup, dilediğim şarkıyı çalabilmek istiyorum.” diyorsanız o zaman mutlaka nota öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.Notasız yapacağınız çalışmalarda bir çok hata yapabileceğiniz gibi, eksiklerinizi kulağınız aracılığıyla anlayamama ihtimaliniz de oldukça yüksek. Nota öğrenmenin zorluğu herkesin dilinde olsa da aslında günlük yapılacak 10 dakikalık bir egzersizle nota öğrenmek aşırı kolay! Kolay ve kapsamlı bir şekilde nota öğrenmek isterseniz bona yapmanızı tavsiye ediyoruz. Bona nedir diyenler bu yazımızı mutlaka okumalı; https://www.griffinsanat.com/bona-nedir/
Keman Çalmak Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Keman çalma süresi kişiden kişiye değişen bir durumdur. Ancak temel seviyeye (kolay şarkıları çalma, nota okuma, parmak egzersizleri) standart bir işleyiş ile yaklaşık 3 ayda erişilebilmektedir. Bu zamanın hızlanması ya da ağırlaşması tamamen kişinin belirleyeceği şu etkenlere göre değişmektedir;▪️ Egzersize Ayrılan Süre
▪️ Sistematik Çalışma
▪️ Eğitim Stili
▪️ Heves
▪️ Hedeflenen NoktaGelelim yukarıda bahsettiğimiz maddelerin neden keman çalma sürenizi etkilediğine. Egzersize ayıracağınız her vakit, öğrendiğiniz konuların pekişmesini sağlayacağı sizi keman üzerinde daha hakim bir konuma getirecek ve daha kısa sürede uzun yol alabilmenizi sağlayacaktır. Her ne kadar keman çalmak yetenek işi denilse de bir müzik aleti öğrenmek ağırlıklı olarak düzenli egzersiz işidir. 1 gün 9 saat çalışmaktansa günlük 30 – 60 dakikalık bir çalışma periyodunu benimsemeniz kemanda kas alışkanlığı edinmeniz açısından oldukça önemlidir. Sistematik bir çalışma düzeni belirleyerek zorlandığınız konuların zaman içerisinde %100 aştığınızı gözlemleyebilirsiniz! Eğitim stili konusundan kasıt, evde kendi kendinize mi yoksa bir eğitmen desteğini arkanıza alarak mı keman öğrenmeye çalıştığınızdır. Eğer ki tek başınıza destek almadan keman çalmaya çalışıyorsanız bir çok gereksiz bilgiyle karşı karşıya kalabilir ve hatalı çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Ancak profesyonel birinden keman eğitimi almanız durumunda bu riski sıfıra indirgemiş olup, daha hızlı keman öğrenebilirsiniz.
Keman Çalmak İsteyenler Nereden Başlayabilir?
Keman öğrenmek isteyen kişiler eğer ki sıfırdan bir başlangıç yapacaklar ise keman öğrenme aşamaları ve izleyecekleri adımlar eğitmenlerimizin tavsiyelerine göre şu şekilde olmalıdır;🔹 Doğru keman ve yay tutuşu
🔹 Yay egzersizleri
🔹 Nota yerlerinin kavranması ve ilgili etütler
🔹 Keman akordu yapmayı öğrenmek
🔹 Seviyeye uygun şarkı çalışmaları
🔹 Kemanın tel değişimi ve bakımlarının yapılmasının öğrenilmesi
🔹 İleri düzey tekniklerin ve etütlerin çalışılması
Keman Çalmak için Yaş Önemli mi?
Keman öğrenme yaşı yalnızca küçük yaş grubu için geçerli olmakta olup, bu yaş sınırı tamamen çocukların gelişim aşamasında zarar görmemesi açısından konulmuştur. Uzman pedagogların bu konudaki tavsiyeleri keman çalmaya başlayacak kişinin en az 7 yaşında olması gerektiği yönündedir.Ancak yetişkin yaş grubu içerisinde yer alıp, sanata ilgi duyuyorsanız, diğer bütün detayları boş verin. Yaş, yetenek, vakit.. Bunların hepsi yalnızca keman çalabilir miyim sorusunun altında yatan bahaneler! Kendinize güvenin ve gerekli çalışma süresini gerçekleştirin. Siz de istekli olduktan sonra neler başarabileceğinizi kendiniz göreceksiniz.
Keman Öğrenmek için Müzik Kulağı Şart mı?
Keman çalmak isteyenlerin en sık soruduğu sorulardan biri de ”keman en büyük hayalim ama müzik kulağım var mı bilmiyorum” cümlesidir. Aslında müzik kulağının olması bir avantaj olsa da bu kadar abartılacak bir konu da değildir. Bu anlamda yeteneğinizin olması %20 avantaj sağlayacakken kalan %80’i tamamlamanızı ve kemanda başarıya ulaşmanızı asıl sağlayacak olan anahtar çalışmadır.Eğer ki keman çalma konusunda gerçekten istekliyseniz yeteneği ve diğer etkenleri bir kenara bırakın ve hemen çalışmaya başlayın. Eğer çalışma temponuzu belli bir düzene koyar ve iyi bir eğitmenden ders alırsanız kemanda ne kadar hızlı ve kolay ilerlediğinizi kısa süre sonra görebilirsiniz. Yani sorumuzun cevabı hayır. Keman öğrenmek için yapmanız gereken tek şey istemek ve pratiktir.
Keman çalma teknikleri nelerdir?
Kemanda teknikler sağ ve sol el teknikleri olmak üzere 2 şekilde incelenebilir. Sağ elde uygulanan teknikler yay teknikleri olarak adlandırılırken, sol elde uygulanan teknikler nota üzerinde etkisi olan tekniklerdir. Gelin bu tekniklerden bir kaçına kısaca birlikte göz atalım;Kemanda Sol El Teknikleri– Vibrato: Kemanda notaya basan parmağın, ileri – geri şekilde seri hareketiyle sesin titretilmesine vibrato adı verilmektedir. Genellikle bir çok şarkı ve etütte yaygın olarak kullanılan bu teknik, ilerleyen zamanlarda keman çalma aşamasının olmazsa olmazlarındandır. Genellikle uzun süreli notalarda yavaştan hızlıya doğru yapılırken, eğer kısa süreli notalarda uygulanırsa seri biçimde yapılır. Vibratonun bilek, parmak, hem bilek hem parmak kullanılarak yapılan 3 çeşidi bulunmaktadır. – Trill: Çalınan esere ya da etüde renk katmak amacıyla kullanılan süsleme çeşididir. Genellikle basılan sesten bir sonra gelen nota ile birlikte uygulanmaktadır, ancak bir kalın sesiyle de birlikte uygulandığı görülmektedir. Do notasını örnek olarak kabul edersek hızlı bir şekilde do-re notalarının sırasıyla basılmasıyla trill meydana gelir. – Çarpma: Trill gibi bu teknikte bir süsleme stilidir. Basılan bir notanın bir ses kalını ya da incesiyle uygulanan bu teknikte adından da anlaşılacağı gibi notalar belli belirsiz, vurup kaçarak çalınır. Özellikle Türk Müziğinde bu teknikten sıkça yararlanılmaktadır. Kemanda Sağ El Teknikleri – Staccato: Yayın sert ve keskin bir şekilde kullanılmasıyla oluşan, notanın kesik kesik çalındığı bir yay tekniğidir. Staccato tekniği kemanda en yaygın olarak kullanılan stillerden bir tanesidir ve bu tekniğin uygulanışı için kimi zaman yay teller üzerinde hafifçe zıplatılmaktadır. – Legato: Notaların birbirlerinin süreleri arasında boşluk hissi uyandırmadan çalınmasına legato denir. Bu yay tekniğinde notalar arasındaki geçiş belli edilmez ve notalar birbiriyle bağlı şekilde kullanılır. Legato tekniği genel olarak kemanla ilgili tüm eser ve etütlerde kullanılmaktadır. Ayrıca keman çalmaya başlama aşamasında ilk olarak legato tekniği çalışılmaktadır. – Pizzicato: Bu sağ el tekniğin yayın aksine parmaklar yardımıyla uygulanan bir çalma biçimidir. En bilinen keman çalma teknikleri içerisinde yer alan pizzicato, parmak uçlarının teli hafifçe çektirip bırakmasıyla oluşan bir stildir ve çoğu zaman alınmak istenen tınıya göre parmak yerine, tırnak ucuyla da uygulanabilmektedir.
Keman Çalma Konusunda Gerekli Ekipmanlar ve İşlevleri Nelerdir?→ Yay
→ Akort Cihazı
→ Metronom
→ Reçine
→ Keman yastığıYay: Kemandan ses çıkarmaya yarayan öncelikli ve en gerekli aparattır. Bir diğer adı arşe olan bu aparat olmadan keman çalmak ve kemandan volümlü ses çıkarmak mümkün değildir. Genellikle satın aldığınız kemanın yanında bulunsa da sonradan daha kaliteli (karbon fiber vb.) bir arşe satın almak keman çalımı konusunda büyük kolaylık sağlayacaktır. Akort Cihazı: Tuner adıyla bilinen bu cihaz, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bir çok akıllı telefonda uygulama olarak indirilebilmektedir. Tuner, keman akordunu yapmak için kullanılır ve ses çıkaran telin hangi notanın frekansında olduğunu göstererek kemanınızı doğru sese getirmenize yardımcı olur. Metronom: Özellikle başlangıç aşamasında inanılmaz işinize yarayacak olan bu alet, çaldığınız eser ya da etütteki ritmi kaçırmayıp, notaları doğru vuruşları ile seslendirebilmenizi sağlama konusunda eliniz ayağınız olacak desek yanılmayız. 🙂 Profesyonel kemanistlerin bile hala metronom kullanmaya devam ettiğini düşünürsek hemen sizinde bir tane edinmenizde fayda var! Reçine: Yayın kıllarının beslenmesini ve daha gür tonlar elde etmenizi sağlayacak olan bu madde aslında ağacın özünün işlenmesiyle elde edilmektedir. Açık sarı, kahverengi ve siyah gibi çeşitli renk tonlarında üretilen reçine, yay gibi satın aldığınız kemanla birlikte verilmektedir. Keman Yastığı: Keman tutuşunun insan anatomisine oldukça ters olduğu bilinen bilgiler arasındadır. Bu yüzden tutuş pozisyonunu daha rahat hale getirmek adına yastık adı verilen bir aparat kullanılmaktadır. Bu eklentinin görevi kemanın sırt kısmına takılarak çene ile omuz arasında kalan boşluğu desteklemektir.
Keman Öğrenmek Zor mu?
Keman çalmayı öğrenmek doğru eğitmen, program ve teknik ile oldukça kolay! Her müzik aletinin kendine göre zorluğu olsa da bunları aşmak, izleyeceğiniz yöntemi bildikten sonra düşünülden de kolay. Ancak ben keman çalmanın zorluklarını ve kolaylıklarını en ince ayrıntısına kadar öğrenmek istiyorum diyorsanız keman çalmak zor mu kolay mı hakkında yazdığımız bu makalemizi kaçırmamalısınız!
Keman çalma hakkında en çok merak edilen 12 soruyu ve cevaplarını keman öğrenmek isteyenlerle paylaştık. Aklınızda daha çok soru varsa bunlar bize iletişim adreslerimizden iletebilirsiniz. 🙂 Ayrıca yazımızı beğendiyseniz bize destek olmak adına sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirseniz çok seviniriz!