whatsapp iletişim

Keman Bakımı

keman-bakimi

Keman kendisi dışında kalan tüm müzik aletleri gibi temizliğe ihtiyaç duyan, hassas bir müzik aletidir. Ağaçtan yapılmasından dolayı bu temizlik işlemi diğer malzemelerden yapılan enstrümanlara göre (bakalit, metal, demir) daha dikkatli uygulanmalıdır. Keman Bakımı” yazımızdan okuduklarınızla kemanınızın rutin temizlik ve bakımını yapabilir, profesyonel düzeyde kemanınızın gereksinimlerini karşılayabilirsiniz.

ÖNEMLİ! İçeriğimizde keman bakımı ve temizliği dışında bu işlemleri uygularken dikkat etmeniz gereken püf noktalara ve yararlanmanız gereken malzemelere de değindik. Ancak ben bu işlemleri profesyonel biri uygulasın istiyorum diyorsanız sizin için yazımıza, bizde ücretsiz kemanınızın bakımını yaptırabileceğiniz bir kod bıraktık! Bu kodu bulup bize whatsApp’tan iletin ve hemen keman bakımı ve temizliğini ücretsiz olarak yaptırın!

Keman Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

keman-nasil-temizlenir

Keman temizliği, 4 kategori içerisinde incelenmektedir. Bunlar; günlük, aylık, yıllık, arşe ve tel temizliği şeklindedir. Makalemizin bundan sonraki bölümlerindeki uygulayacağınız adımları eksiksiz tamamlamanız durumunda iddia ediyoruz ki kemanınızdan aldığınız verim %100 artacak! Gelin birlikte bu kategorileri tek tek inceleyip yapmamız gerekenleri öğrenelim.

Günlük Keman Temizliği Nasıl Yapılır?

gunluk-keman-temizligi

Kemanın gün aşırı yapılması gereken temizlik işlemlerini içerir. Günlük temizlik, kemanın yüzey temizliği olarakta adlandırılabilir. Burada amaç sık kullanımdan oluşan reçine artıklarını temizlemek, bu artıkların ağacın üstünde yer etmesini önlemektir.

• Ağaç yüzeyi çizmeyecek bir bez (karbonfiber, pamuklu) ile kemanın üst, alt, yanlık gibi bölgeleri silinir.

• Eğer ki silinen bölgelerde reçine artıkları yapışmış ve normal bir bezle çıkarmak isterken deforme olacak gibiyse alkolsüz ıslak mendil ile yine aynı bölgeler silinebilir.

• Bezin ulaşamadığı yerlerin temizlenmesi adına kulak temizleyicisinden ya da benzeri bir maddeden yararlanılarak, ulaşılması zor yerlerde toz ve kirden arındırılır.

Not1: Islak mendil kullanımı sağlanacak ise mutlaka alkolsüz olanlar kullanılmalıdır, aksi takdirde mendilin içindeki alkol ağacın yapısını değiştirebilir ve zamanla kemanda deformeler meydana gelebilir.

Not2: Islak mendil ya da bezle silerken dikkatli ve hafif davranılmalıdır, aksi takdirde gövde de ya da ağacın çeşitli bölümlerinde göçükler, ezilmeler meydana gelebilir.

Aylık Keman Bakımı Nasıl Yapılır?

aylik-keman-bakimi

Temizlik süresi ortalama olarak 1 aydır ancak keman bakımı için gerek duyulmaması durumunda süre 3 aya kadar uzayabilmektedir. Bu temizlikte amaç; kemanın iç, dış bölümleriyle ilgili kirden arındırma sağlanması, aynı zamanda ufak bir bakım işlemi uygulanmasıdır.

Gerekli Malzemeler

• Karbonfiber bez
• Badem yağı
• Pamuk
• Pirinç
• Bebek pudrası
• Makine yağı

Aşamalar

• Yüzey temizliğinin tam anlamıyla sağlanabilmesi için bir tutam pamuk üzerine bir kaç damla badem yağı damlatılır ve bu yağ kemanın yüzeyine iyice yedirilir.

• Ardından kemanın içerisine dolan tozların ve nemim atılması için bir avuç içi dolusu pirinç kemanın deliklerinden içeri atılır ve keman hafifçe sallanır. Böylece kir kalıntıları pirincin üzerine yapışır, kemandaki nemim çekilmesi için pirinç dolu şekilde 1-2 gün bekletilir.

• 2 günün geçmesinin ardından yine keman sallanarak içindeki pirinçler boşaltılır, böylelikle içerde kalan pirinçlerin ses yapma durumu ortadan kalkar.

• Eğer ki burgular gevşemiş ise akort yapmak zorlaşacaktır. Bu yüzden burgular yerinden çıkarılarak çevresi pudralanmalı ve ardından tekrar yerine takılmalıdır.

• Akort etmeye yardımcı olan fix bölgesi de zamanla sertleşecektir. Bu durumu önlemek adına fixlerin sökülüp içlerine birer damla makine yağı damlatılması sorunu ortadan kaldıracaktır.

Not1: Pirincin fazla konulmasının bir zararı bulunmamasına rağmen, çok konulması durumunda çıkarması zor olacağından bir avuçtan fazla konulmaması tavsiye edilmektedir.

Not2: Özellikle fixlere makine yağı damlatılırken yüzeyle yağın temas etmemesi için gövdeye bir bez serilmelidir, aksi takdirde makine yağı kemana zarar verebilir.

Yıllık Keman Temizliği Nasıl Yapılır?

yillik-keman-bakimi

Yıllık keman bakımı, çalgı yapım-onarım yani luthier adı verilen profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilen detaylı temizlik ve bakım türüdür. Bu işlem yalnızca temizlik değil daha ağırlıklı olarak bakım ve parça yenilenmesi odaklı bir aşamadır.

• Eğer ki bu konuda branşlaşmış bir eğitime sahip değilseniz, mutlaka profesyonel birinden yardım almanızı tavsiye ediyoruz.

• Kemanınızın yıllık bakım, onarım, temizlik gibi işlemleri için “Keman Tamiri İzmir” yazımızı inceleyebilirsiniz.

• Kemanınızın performansında eksilme olmaması açısından yılda 1 kere bu işlemi yaptırmanızı öneriyoruz!

Keman Teli Temizliği Nasıl Yapılır?

keman-teli-temizligi

Keman üzerinde 4 adet tel bulunmaktadır. Bu tellerin belli bir kullanım ömrü vardır, ancak kötü kullanım sürecinden kaynaklı olarak bu süre olması gerekenden aşağıya düşmektedir. Dolayısıyla tel temizliği de tellerin kullanım ömrünü arttırmak için yapılan bir çalışmadır.

• Tellerin üzerine yaydan gelen reçine parçacıkları yapışmaktadır. Bu kalıntılar temizlenmezse tortu halinde katman oluşumuna sebep verebilir. Bu yüzden alkolsüz mendil yardımıyla teller temizlenmelidir.

• Teller mendil ile silindikten sonra kuru bez ile (gözlük bezi olabilir) temizlenmesi ve gerekli görülmesi durumunda hafifçe kazınması tamamen pürüzsüz teller elde etmenize yardımcı olacaktır.

Keman Yayı Temizliği Nasıl Yapılır?

keman-yayi-temizligi

Keman yayında zamanla kullanımdan dolayı kopmalar, kararmalar meydana gelmektedir. Bu tip işlemlerin önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar arşe temizliği adı verilmektedir. Ücretsiz keman bakımı için kodunuz burada; ‘gkb2018‘ Ayrıca yayınızın performansını 2 kat arttıracak detaylı keman yayı temizliği bilgileri için bu yazımızı mutlaka incelemesinizhttps://www.griffinsanat.com/keman-yayi-bakimi/

• Kıllar gerek el terinin yaya temas etmesi gerek hava koşullarının bir getirisi olarak zamanla kararır ve bu bölgeden sağlıklı bir ses alınmaz. Bunun önlenmesi açısından kıllar sökülüp, sabunlu ve ılık bir suda hafifçe temizlenmeli ardından da kurumaya bırakılmalıdır.

• Keman yayındaki kılların sıkça koptuğu tüm keman çalanlar tarafından bilinmektedir. Bu konunun önüne geçilmesi için keman yayı çalışma yapılmadığı zamanlarda gevşek bırakılmalıdır. Ancak yine de yayın kılları iyice azaldıysa yayı sökerek kıl değiştirme işlemi uygulayabilirsiniz.

• Kemanın vida kısmı zaman içinde paslanmaktadır, bu pasın oluşmaması için vida bölümü sık sık silinmeli ve yağlanmalıdır, eğer ki paslanma önlenemiyorsa değiştirilmelidir.

Not1: Kılların konulacağı su ılık derecesinde sıcaklığa sahip olmalıdır, sıcaklığın fazla olması durumunda kıllar zarar görebilir.

Not2: Yayın ağaç bölgesinin yörüngesinin bozulmaması adına arşe her çalışmadan sonra mutlaka serbest bırakılmalıdır. Bu yayın kullanım ömrünü arttıracak bir uygulamadır.

Keman Bakımı” adlı makalemizde keman nasıl temizlenir anlatmaya çalıştık, artık sizde profesyonel bir şekilde keman temizliği yapabilir ve kemanınızın performansını arttırarak, ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz! bir sonraki yazımızda tekrar bizle olmanız dileğiyle!

Leave a Reply

İletişime Geç!

Sanat merkezimiz haftanın 7 günü 09:00-23:00 saatleri arasında aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Online Keman Kursu Sitemap