whatsapp iletişim

Keman Akordu

Keman akordu, keman çalarken seslerin hatasız olarak çıkması ve müzik kulağının yanlış seslere adapte olmaması için mutlaka uygulanması gereken bir ses ayarlama işlemidir. Her keman öğrenmek isteyen ya da çalan kişi, mutlaka kendi kemanının akordunu yapmayı bilmeli ve seslerin bozulması durumunda kesinlikle keman çalışmalarına devam etmemelidir.

Keman akordu hakkında detaylı bilgilere ve uygulanışına geçmeden önce kısaca akort nedir? bilgilendirme yapalım. Akort, bir müzik aleti üzerinde yapılan, notaların olması gereken frekansa çekilme işlemidir. Yani kısaca akort yapmak, çaldığınız enstrumandan doğru ses elde etmenizi sağlar ve akortsuz bir müzik aleti hem yanlış sesler çıkarmanızı hem de müzik kulağınızı yanlış yönlendirmenizi sağlar.

keman-akordu

Bu yüzden eğer ki keman öğrenme aşamasındaysanız ya da keman çalıyorsanız mutlaka keman akordu nasıl yapılır bilmeniz gerekli. Bu makalede akort işlemiyle ilgili tüm detayları bulabilir ve adımları tek tek uygulayarak, sorunsuz bir akort işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi gelelim yazımızda bulunan konu başlıklarına;

  • Keman akordu tutmuyor, ne yapabilirim?
  • Keman akort frekansı nedir?
  • Keman akordu kayıyor, nasıl düzeltebilirim?
  • Keman akordu nasıl yapılır?
  • Keman tel isimleri

Sözü fazla uzatmadan hemen akortla ilgili başlıklarımızı incelemeye başlayalım;

Keman Akordu Nasıl Yapılır?

keman-akordu-nasil-yapilir

Her enstrumanda akort işlemi o müzik aletinin parçalarına göre değişiklik göstermektedir. Kemanda akort, klavyenin en üst noktasına bulunan burgulardan (kulaklar) ya da çenelik bölgesinin biraz üzerinde bulunan fix (fiks) bölgelerinden yapılmaktadır. Bu bölümler dikkatli şekilde incelendiğinde her tele bir tane burgu ve bir tane fiks denk geldiği görülmektedir.

Keman akordu yapmaya başlamadan önce kemanın sesinde bozulma olup olmadığı tespit edilmeli, bozulmalar varsa hangi sesten hangi sese getirilmesi gerektiği belirlenerek, tellere sıkma ya da gevşetme işlemi uygulanmalıdır. Ancak bu aşamaya geçmeden önce keman tel isimleri ve notalara karşılık gelen harfler mutlaka bilinmelidir. İşte keman tellerinin kalından inceye doğru adlandırılışı ve harf karşılıkları;

  • Sol (G) En kalın tel
  • Re (D)
  • La (A)
  • Mi (E) En ince tel

Keman akordu esnasında seslerin doğru tespit edilmesi için gerekli tüm notaların harfsel karşılıkları ise şu şekildedir;

Do (C), Re (D), Mi (E), Fa (F), Sol (G), La (A), Si (B)

Keman akort etme teknikleri arasında bilinen ve güvenilir 3 tane yöntem bulunmaktadır. Bu teknikler şu şekilde sıralanabilir;

Tuner ile Keman Akort Etme
Piyano Yardımıyla Keman Nasıl Akort Edilir?
Referans Ses Aracılığıyla Keman Nasıl Akort Edilir?

Not: Eğer ki ilk kez keman akordu yapacaksanız ve daha önce bu konuda deneyiminiz yoksa en garantili sonucu tuner ile keman akort etme kısmından alabilirsiniz. Diğer maddeler için çokça keman akordu yapmış olmanız, sesleri daha rahat ayırt edebilmeniz açısından faydalı olacaktır. Bu yüzden keman kursu İzmir olarak bizim tavsiyemiz ilk maddeyi seçmeniz yönündedir.

Aşama Aşama Keman Nasıl Akort Edilir?

Aşağıda sıralamış olduğumız keman akordu yöntemleri bizim tavsiye ettiğimiz sıraya göre düzenlenmiştir. Ayrıca yazımızın tamamındaki maddeleri kemanınızı yanınıza alarak dikkatli bir şekilde uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Siz de hızlı bir şekilde yazımızı sonuna kadar okuyup keman akordu nasıl yapılır? Öğrenmeye hazırsanız, başlayalım!

Tuner ile Keman Akordu Nasıl Yapılır?

tuner-ile-keman-akordu-nasil-yapilir

Tuner, dışarıdan gelen ses frekanslarını algılayan ve bunların notasal karşılığını ya isimiyle ya da harf karşılığı olarak bize gösteren cihazlara verilen genel addır. Teknolojinin gelişimiyle birlikte bu cihazlar yalnızca ekipman olarak değil, pc ve akıllı telefonlarımızda da yerini almış ve keman akordu yapmak daha pratik bir hal almıştır.

Eğer ki kemanınızın akordunu tuner ile yapacaksanız notaların harf karşılığını bilmeniz gerektiğini yazımızın bir üst bölümünde anlatmış ve bu bilgileri size aktarmıştık. Şimdi gelelim akort esnasında uygulamanız gereken aşamaları tek tek açıklamaya;

  • Öncelikle tellerin akort öncesinde bulunduğu notalar tespit edilmesi için tunera yakın bir şekilde teller tek tek çalınır ve ekrandaki nota ya da harf karşılıkları bulunur.
  • Notaların tespit edilmesinin ardından tellerin gevşetilmesi mi yoksa sıkılması mı gerektiği belirlenir.
  • Eğer ki akort edilecek teller arasındaki ses farkı fazla ise burgu adı verilen alandan germe ya da salma işlemi uygulanır. Eğer ki tel gevşek ise ileri yönüne doğru çevirerek sıkma, teller sıkı ve gevşetilmesi gerekiyorsa geri yönüne doğru salma işlemi gerçekleştirilmelidir.
  • Özellikle tellere sıkma işlemi uygulanırken el hareketli çok yavaş ve dikkatli olmalıdır, aksi takdirde tellerde kopma yaşanabilmektedir.
  • Burgular çevrilme esnasında gevşeme yapmaması için içeri doğru sıkıştırılarak istenen sese getirilmesi sağlanır.
  • Akort cihazı üzerinden ses iyice izlenerek istenen nota yakalanır ve nota bulunduktan sonra ince ayarların yapılıp, pürüzlerin giderilmesi adına fiksler üzerinden oynama yapılmaya başlanır.
  • Burada amaç istenen notayı bulmanın yanı sıra akort cihazındaki yeşil rengi ya da orta noktayı yakalamak olacağından dolayı eğer ki programdaki çubuk sol yönünde ise ortaya yaklaştırılmak için fiksler sağ tarafa doğru çevirilerek ses inceltilir, eğer ki çubuk sağ yönündeyse orta noktaya ulaşmak için fiksler sol yönüne doğru çevrilerek sesin kalınlaştırılması sağlanır.Yukarıda belirtilen işlemlerin tek tek uygulanmasıyla birlikte tüm tellerde istenen sesler elde edilmiş ve kusursuz bir akort işlemi gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Kaliteli Keman Akordu Program Tavsiyesi

Her ne kadar akort cihazları hassasiyet bakımından daha doğru sonuç almanızı sağlayacak olsa da eğer ki sessiz bir ortam bulabilecekseniz akıllı telefonunuzdan ya da pcden de kemanınızı hiç zorlanmadan akort edebilirsiniz. Bizim keman kursu İzmir olarak tavsiye ettiğimiz programlar aşağıdaki gibidir;

Da Tuner Lite
 Ap Tuner
 N – Track Akort Programı

Bu programların ses algılama hassasiyeti ve notanın tespit edilmesi yönündeki sistemleri oldukça kolay olduğundan hem biz hem de öğrencilerimize tavsiye etmekteyiz, ancak bunun dışındaki programlardan da elbette yardım alabilirsiniz. Gelelim diğer bir keman akordu yöntemine;

Piyano Yardımıyla Keman Akordu Nasıl Yapılır?

piyanoyla-keman-akordu-nasil-yapilir

Kemanın tel ve harf sıralamasının kalından inceye sol (g), re (d), la (a), mi (e) şeklinde olduğunu yukarıda da öğrenmiştik. Bu bilgiye hakim olduğumuza göre artık, müzik kulağımızında yardımıyla keman akort etmeye hazırız demektir. Bu yöntemde akort cihazında kullandığımız yöntemin aksine sesleri duyurarak değil, duyarak akort işlemi uygulamamız gerekmektedir.

Bu yüzden öncelikle piyano üzerindeki sol – re – la ve mi notalarının yerlerini bulmalı ve bu sesleri dinleyerek keman tellerine uyguladığımız sıkma ya da gevşetme sonucu doğru notayı bulmalıyız. Eğer ki piyanodaki notaların yerlerini bilmiyorsak her ikili siyah tuşun başının ‘do’ notası olduğunu  ve bundan sonraki notalar do – re – mi – fa – sol – la- si şeklinde sıralandığını da belirtmiş olalım. 🙂

  • Önce en kalın ya da en ince telden başlayarak sırasıyla piyanodan sesler duyurulur.
  • Ardından müzik kulağınızın yardımıyla sesler arasındaki farka göre daha kalın mı yoksa ince mi olması gerektiği tespit edilir.
  • Yine akort cihazı ile akort ederken olduğu gibi keman tellerine gevşetme ya da sıkma işleminin uygulanmasıyla birlikte ince ayarlar fiksler üzerinden tamamlanıp, keman akortlanması sağlanır.

Not: Eğer ki daha kemana başlangıç aşamasındaysanız ve müzik kulağınıza yeterince güvenmiyorsanız bu yöntem ile keman akort etmenizi kesinlikle önermemekteyiz. Ancak ilerleyen süreçte hem müzik kulağının gelişmesini sağlamak hem de profesyonelleşmek ve tüm teknikleri denemek adına bu yöntemi de kullanabilirsiniz.

Not 2: Bu noktada bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise ses alınan piyanonun doğru akortlu olup olmadığı konusudur. Eğer ki uzun süredir akort edilmeyen ve bakımlarının tam yapıldığından emin olmadığınız bir piyanoysa muhtemelen kemanınızın akordu yanlış olacaktır, bu durumda yine başka bir keman akort etme yöntemini tercih etmenizi öneriyoruz!

Referans Ses ile Keman Akordu Nasıl Yapılır?

referans-sesle-keman-akordu-nasil-yapilir

Bu keman akort sisteminde öncelikli olarak sesi istediğiniz enstrumandan alabilirsiniz ancak yine piyano ile keman akordunda olduğu gibi bu aşamada da ses aldığınız müzik aletinin doğru frekansta ses çıkarmasına öncelik vermelisiniz. Eğer ki yanınızda ses alabileceğiniz bir enstruman yoksa size bu konuda diyapazon yardımcı olabilmektedir.

Diyapazonlar ‘u’ harfi görüntüsünde tasarlanmış ve vurulduğunda birbiri ile titreşime girip, belli bir frekansta nota çıkaran aparatlardır. Akort için kullanılan bu ekipmanların istenilen notayı veren çeşidine ulaşmak mümkündür. Ayrıca bu yazımızı facebookta paylaşıp, gönderiyle ilgili bir yorum yapan ve bize ”griffin-akort-cihazı” kodunu bulunduğu adresle birlikte whatsapp iletişim numaramızdan ileten herkese hemen ücretsiz akort cihazını gönderiyoruz. Referans ses ile keman akordu yaparken şunlara dikkat etmeniz gerekir;

  • En ince mi telini akortla başlamanız diğer sesleri rahatlıkla bulabilmeniz açısından fayda sağlayacaktır. Mi telini akort ettikten sonra 1. pozisyon çalımındaki 3. Parmağınızı (la notası) basarak bir üstü teli de aynı anda çekerek üst telin akortlanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Her iki telde istenilen ses geldikten sonra akort ettiğiniz la telindeki 3. parmağa basarak (re notası) bir üst boş telle aynı notayı yakalamasını sağlamalı ve bu notaların eksiksiz şekilde aynı olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Şu ana kadar re – la ve mi tellerimizin akordunu tamamlamış olduk. Yine akordunu yaptığımız re telinde 3. parmağı basarak (sol notası) bir üst teli de aynı anda çekip iki tel arasındaki ses farkını sıfırlamalı ve bu iki tel arasındaki pürüzleri fiks yardımıyla temizlemelisiniz. Böylece 4 telimizinde akordunu tamamlamış olduk.

Not: Bu yöntem de aynı piyanoyla akort etme de olduğu gibi ciddi bir müzik kulağı gerektirmektedir. İlk bir kaç denemenizi eğer ki ders alıyorsanız eğitmeninizle birlikte denemeniz daha doğru tecrübe kazanmanız konusunda size oldukça faydalı olacaktır.

Not 2: 1. pozisyonda basılan her teldeki 3. parmak, üst boş telin notası ile aynıdır. Bu yüzden bir tel düzgün akort edilmeli ardından 3. parmak basılarak, bir üst telin notası ayarlanmalıdır.

Not 3: Referans ses yardımıyla akort etmek istiyorsanız, doğru ve yakın sesleri yakalayabilmeniz adına mutlaka en ince telden akort işlemini başlatmalısınız!

Keman Akordu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

keman-akort-etme

Yukarıda her yöntemle birlikte keman akordu nasıl yapılır? Sorusunun cevaplarını vermiş olduk. Ayrıca keman akordu yaparken bu maddelere de dikkat etmeniz durumunda daha doğru seslere ulaşmanız daha kolay olacaktır. Gelelim dikkat edilecek çok önemli maddelere;

  1. Keman akorduna tellerin sonradan seslerinin bozulmaması için ya en ince ya da en kalın telden başlanmalı, teller sırasıyla yukarıdan aşağıya ya da aşağıdan yukarıya şeklinde tek tek akort edilmelidir.
  2. Akort edilmeden önceki ses ile edilmek istenen ses arasındaki fark 1 notadan fazla ise kesinlikle önce burgu sonra fiksler kullanılmalıdır. Ancak yarım ses gibi küçük farklar söz konusuysa direkt fikslerden akort işlemi sağlanabilmektedir.
  3. Tellerin karşıladıkları baskıya adapte olabilmeleri açısından mutlaka çevirme işleminin ufak hareketlerle olması ve her çevirme işleminin ardından burguların içeri doğru hafifçe ittirilmesi gerekmektedir. Bu işlem çevirmeden sonra burguların kendini salmaması için faydalı olacaktır.
  4. Tellerin hepsi akort edilse de en son ufak kaymaları önlemek adına tüm teller tekrar kontrol edilmelidir, böylece varsa ufak pürüzler hemen temizlenebilir.
  5. Keman akordunu yaparken telleri parmakla seslendirirseniz farklı, yay ile seslendirirseniz farklı frekans elde edersiniz. Bu yüzden akordun tam tutmasını istiyorsanız telleri yay ile çekmeye özen göstermelisiniz.
  6. Keman akordunun hızlı bir şekilde atmaması adına kemanın ani soğuk-sıcak değişiminden korunması, kullanılmadığı süreçte kılıfında bekletilmesi faydalı olacaktır.

Artık keman akordu nasıl yapılır tamamen biliyorsunuz. Bu sürecin hızlanmasının tamamen bol deneme yöntemiyle olduğunu bilmeli ve sık sık akort işlemini tekrar etmelisiniz. Geçen bir kaç haftadan sonra artık elinizin alıştığını ve keman akordu yapmanızın 5 dakikanızı bile almadığını göreceksiniz! 🙂

Ayrıca daha detaylı keman içeriği ve keman kursu özel fırsatları için hemen bu yazıyı incelemelisin; https://www.griffinsanat.com/izmir-keman-kursu/

Leave a Reply

İletişime Geç!

Sanat merkezimiz haftanın 7 günü 09:00-23:00 saatleri arasında aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Online Keman Kursu Sitemap