whatsapp iletişim

Bağlamaya Yeni Başlayanlara Tavsiyeler

Bağlama, kimi zaman eğlendiren kimi zamanda insanı hüzünlendiren harika bir müzik aleti, duyguları dışarı vurmanın en keyifli hali! Sen de bağlama çalmaya ilgi duyuyorsan ama nereden başlamalıyım? sorusu aklını kurcalıyorsa ‘’ Bağlamaya Yeni Başlayanlara Tavsiyeler ‘’ yazımız tam senlik detaylar içeriyor demektir!

baglamaya-yeni-baslayanlara-tavsiyeler

Bağlama kursu İzmir eğitmenlerimiz hazırlamış olduğu makalemizde bağlama çalmak isteyenler nereden başlayabilir? Benzeri bir çok sorunun cevabına ulaşacak ve eğer ki maddeleri uygularsan bağlama öğrenme hızını en az 2 kat arttıracaksınız! Daha fazla meraklandırmadan tavsiyelerimizi aktarmaya başlayalım;

Bağlamaya Yeni Başlayanlara Tavsiyeler – %100 Hızlı İlerleme Garantisi!

  1. Bağlama Tutuşu Eksiksiz Olmalı!
  2. Bir müzik aleti çalmayı öğrenmek istiyorsanız kuşkusuz ilk öğrenmeniz gereken şey o enstrumanın nasıl tutulduğu konusu olacaktır. Eğer ki hızlı eserler çalmak istiyor ve ilerleyen süreçte yanlış tutuşa bağlı olarak kasılma, uzun süre çalamama, ilerleyememe gibi problemlerle karşı karşıya kalmak istemiyorsanız, mutlaka doğru pozisyonda bağlama tutmayı öğrenmelisiniz.
  3. Doğru bağlama tutuşu için öncelikli olarak tekne (gövde) kısmını sağ dizinizin üstüne yerleştirmeli ve sapı tekneden daha yüksekte kalacak şekilde yukarı doğru kaldırmalısınız. Bu pozisyonu sağlamaya çalışırken en rahat olduğunuz açıyı yakalamaya özen göstermeniz, bileklerinizin ve parmaklarınızın daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır.
  4. İlerlemenin Anahtarı; Nota Bilgisi.
  5. Bağlamayı tamamen isteğinize bağlı olarak ister kulaktan isterseniz de notalı olarak öğrenebilirsiniz. Ancak sürekli ilerleme kaydetmek, daha farklı, hızlı ve ileri seviye eserleri çalmak istiyorsanız bunların eksiksiz olarak çalınabilmesi için nota bilgisine ihtiyacınız olacaktır. Nota öğrenmek zor denilse de bu konunun olmadığı kadar abartıldığını da belirtmek isteriz.
  6. Temel düzey nota bilgisini sıkı bir pratikle 1 hafta içerisinde öğrenebilir, çaldığınız etüt ve eser seviyeleri ilerledikçe bu notaların pratiğini yaparak ve bu kaynaklar dışında farklı notaları da okuyarak seviyenizi ilerletebilirsiniz. Bu sayede kulaktan çalışırken kaçıracağız notaları, eksik kalacağınız yönleri takılmadan daha hızlı bir şekilde bağlama öğrenebilirsiniz.
  7. Sıfırdan Başlıyorsanız Mutlaka Destek Alın.
  8. Eğer daha önceden bağlama çalmadıysanız ve bu konuda herhangi bir deneyiminiz yoksa mutlaka bilen birinden destek almanız hızlı ilerlemeniz için oldukça önemli. Hatta bu madde bağlamaya yeni başlayanlara tavsiyeler arasında ilk sıraya oturuyor desek yanılmayız. Bilen birinden yardım almak takılacağınız konularda vakit kaybetmeden bu noktaları daha hızlı atlatmanızı sağlayacak, motivasyonunuzu arttıracak ve eğitmeninizden püf noktalar öğrenerek bağlama öğrenme sürenizi hızlandıracaktır.
  9. Ayrıca eğitim alacağınız kişinin mutlaka deneyimli, altyapısı kuvvetli birisi olmasına dikkat etmelisiniz. Bu yüzden ders alacağınız kişiyi ya da kurumu önce iyice araştırmanızı ve referanslarını kontrol etmenizi önermekteyiz. Eğer İzmir’de yaşıyorsanız ve kaliteli bir bağlama kursu arıyorsanız Griffin Sanat olarak bizimle iletişime geçebilir ve tamamı konservatuarları hocalarımızdan destek alabilirsiniz!
  10. İyi Bir Bağlama Satın Alın.
  11. Eğer ki bağlama çalmak istiyorsanız mutlaka pratik yapabileceğiniz bir bağlamanız olması gerekmektedir. Başlangıç sürecindeyken kaliteli bir bağlama satın alırsanız, çıkan güzel seslerden dolayı hem motivasyonunuzu arttırabilir hem de iyi bir enstrumanın size sağlayacağı rahatlığın avantajlarını kullanabilirsiniz.
  12. Bu yüzden ‘’öğrenmezsem param boşa gider.’’ Şeklinde bir düşünceye sahipseniz hemen bu mantıktan uzaklaşmanızı ve sizi bağlamadan soğutacak, kötü bir tona ve görüntüye sahip bağlamalardan uzak durmanızı ve bütçenize uygun, kaliteli bir bağlama araştırması içerisine girmenizi tavsiye ediyoruz. İlk etapta işinizi görecek, sesi ortalama düzeyde olan bir bağlamayı yaklaşık olarak 250-350 TL civarında satın alabilirsiniz.
  13. Pratiğin Gücünü Azımsamayın!
  14. Bağlama çalma konusunda yatkınlık bir artı sağlayacak olsa da hızlı ilerlemenizi sağlayacak en önemli etken pratik yapmaktır. Öğrendiğiniz konuları ne kadar sık tekrar eder ve hatasız yapmaya çalışırsanız, o kadar hızlı ilerler ve ilerlemenizi sağlam temeller üzerine kurarsınız. Bu yüzden yalnızca bağlama değil herhangi bir enstruman çalmanın yalnızca %30’unun yetenek, geri kalan %70’ininde çalışma olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim.
  15. Ayrıca yapacağınız çalışmaları belli bir düzende yapmak size el alışkanlığı kazandıracağı gibi aynı zamanda çalıştıklarınızı unutmamanız konusunda da yardımcı olacaktır. Bu yüzden 1 günde 8 saat çalışmak yerine, her gün 1’er saatlik ya da 30 dakikalık pratik yapmak daha çabuk ilerlemenizi sağlayacaktır.
  16. İkinci Öğretmeniniz Metronom Olsun.
  17. Müziği müzik yapan temel bileşenlerden biri ritmdir. Ritm, bir parçanın tam olarak anlamlı duyulması için gereken temel şeylerden bir tanesidir. Bu yüzden ister etüt ister eser çalıyor olun, eğer ki notaların değerlerini gerektiği kadar uzun ya da kısa tutamıyorsanız parçanın anlamlı duyulmasından bayağı uzaktasınız demektir.
  18. İşte metronom gerekliliği karşımıza tam olarak burada çıkıyor! Başlangıç aşamasında çalışmalarınızda ritmi kaçırmamanız ve notaların sürelerini tam vaktinde çalıp, gereken zaman geçiş yapabilmeniz için mutlaka sabit bir tempoda ve metronom eşliğinde pratik yapmanızı öneriyoruz.
  19. Ayrıca hızlı egzersizleri ya da türküleri çalabilmek için de düşük bir tempodan başlayıp, metronomu yavaş yavaş arttırmanızı ve her arttırdığınız süreçteki çalımınızı sindirerek ilerlemenizi öneriyoruz. Böylece zamanla en zor pasajları bile zorlanmadan çalabilir, sabrınızın meyvesini güzel türküler icra ederek yiyebilirsiniz. 🙂
  20. Dinlemek Çalmanın Yarısıdır!
  21. İyi bir dinleyici olmak müziğin yanı sıra hayatımızın her alanında bize oldukça fayda sağlayan bir noktadır. Bir etüdü ya da eseri çalmadan önce sürekli dinlemeniz, mental olarak o çalışmaya adapte olmanızı, kulağınız daha önceden melodiyi duyduğu için hatalarınızı farkınıza varmanızı, çalarken nasıl bir tavır uygulamanız gerektiğini çözmenize yardımcı olacaktır.
  22. Ayrıca yalnızca çalacağınız şeyleri değil, aynı zamanda farklı müzik türlerini de detaylı inceleyip bunları sık sık dinlemenizi öneriyoruz. Bu sizin hem doğaçlama yeteneğinize katkıda bulunurken hem de farklı tarzlardan çeşitli süslemeleri, geçişleri çözme olanağı katarak bağlamada daha özgün bir tarz yakalamanızı sağlayacaktır.
  23. Her Kaynaktan Faydalanın.
  24. Bağlama öğrenme konusunda yalnızca bir metoda bağlı kalmayın ve çeşitli ustaların röportajlarını, belgesellerini izleyerek onların deneyimlerinen faydalanın. Bunun dışında bağlama ile ilgili yazılmış olan kitap vb. Yazılı kaynakları okuyarak bilgi oranınızı arttırın. Ayrıca internet ortamında faydalı olabilecek bir çok video mevcut, bunları kullanarak her videodan bir ayrıntı kapmaya çalışın.
  25. Kısa süre sonra göreceksiniz ki bilgi çeşitliliğiniz arttığı için, çalım stilinizde, duyguyu aktarış biçiminizde farklılaşmalar meydana gelecek ve gelişiminize bir katkı daha sağlayacaksınız. Bağlama kursu İzmir olarak bizim tavsiyelerimiz şimdilik bunlarla sınırlı. Siz de bu maddeleri uygulayarak öğrenme hızınızı en az 2-3 katına çıkarabilir ve daha hızlı bağlama öğrenebilirsiniz.
  26. ‘’ Bağlamaya Yeni Başlayanlara Tavsiyeler ‘’ yazımızda bağlama çalmak isteyenler nereden başlayabilir detaylı şekilde anlattık. Yazması bizden, uygulaması sizden! 🙂 Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Leave a Reply

İletişime Geç!

Sanat merkezimiz haftanın 7 günü 09:00-23:00 saatleri arasında aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Online Keman Kursu Sitemap