whatsapp iletişim

Bağlama Nasıl Öğrenilir?

Bağlama, kimi zaman hüzünlü kimi zaman neşeli, Anadolu’nun bağrından gelen melodileri icra etmemizi sağlayan ve aslında özümüzü keşfe çıktığımız, bizi yansıtan bir müzik aletidir. Siz de bağlama çalmak istiyorsanız ama aklınızda  ‘’ bağlama nasıl öğrenilir? ‘’ sorusu varsa en güvenilir cevapları öğrenmek adına bu yazıyı mutlaka sonuna kadar okumalısınız!

Bağlama Nasıl Öğrenilir?

Yazımızda yer alan bağlama öğrenmenin püf noktaları ile ilgili detayları uygulamanız durumunda, bağlama çalmanın kolay yolları hakkında eşsiz bilgilere ulaşarak, öğrenme hızınızı en az 3 kat arttıracaksınız! Konumuzda genel olarak değindiğimiz ana maddeler şu şekilde;

  • Saz nasıl öğrenilir?
  • Bağlamaya yeni başlayanlara tavsiyeler
  • Bağlama öğrenmenin püf noktaları
  • Bağlamayı nasıl geliştirebilirim?

Bağlama kursu İzmir eğitmenlerimizin hazırladığı eşsiz ipuçlarını görmeye hazırsanız hemen başlayalım;

Bağlama Nasıl Öğrenilir? – 11 Altın Kural

Bağlama ve tezene tutuşu ilk dikkat edilmesi gereken nokta!

Eğer ki hızlı türküleri de çalabilmek, bağlamanın tavrını tam olarak doğru şekilde aktarabilmek istiyorsanız mutlaka bağlama ve tezene tutuşuna gereken özeni göstermelisiniz. Çünkü bağlama tutuşunuz parmaklarınızın klavye üzerinde rahat hareket etmesi için en önemli nokta iken, tezene tutuşunun doğru olması çaldığınız yörenin tavrını doğru icra edebilmeniz ve sağ elinizi hızlı kullanabilmeniz için mutlaka bir gerekliliktir.

Eğer ki bağlama ve mızrap tutuşuna gereken önemi vermezseniz başlangıç aşamasında olmasa bile, ilerleyen egzersizlerde ya da hızlı türkülerde el-kol kasılması, uygunsuz pozisyondan dolayı parmakların hızlanamaması gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çalışmalarınızı yaparken yardım aldığınız bir eğitmen yoksa duruş ve tutuşunuzu sık sık kontrol ediniz.

Hızlanmanın yolu yavaşlamaktan geçer!

Metronom, başarıya ulaşma konusunda bir müzisyenin ya da müzisyen adayını en büyük yardımcısıdır. Bir etüdü ya da eseri çalışırken ideal temposuna çıktığınızda bir sorun yaşanmaması için mutlaka o notayı yavaş bir tempoda eksiksiz olarak çalmanız gerekmektedir. Bol süsleme ve yüksek tempolu eserleri çalmak zor gibi gözükse de öncesinde metronomla yapacağınız yavaş çalışmalar o pasajlara parmaklarınızın ve tezene vuruşlarınızın adapte olmasını sağlayarak, ilerleyen aşamalarda kolaylılıkla hızlanmanıza ön ayak olacaktır.

Bu yüzden hızlı bir türkü çalarken çaldığınız notaların tane tane duyulmaması ve ritmde kaymalar yaşanmaması için hızlı da çalsanız yavaşta çalsanız hatanızı daha net görebilmek adına bir metronom kullanımınızı öneriyoruz. Ayrıca internet üzerinden bir çok metronom uygulamasına ya da programına da ulaşmanız oldukça kolay!


En Önemli Kural; Pratik.

Bağlama nasıl öğrenilir? Sorusuna verilebilecek en yerinde cevap çalışarak olacaktır. Bir enstruman çalma konusunda yetenekten bile önemli olan şey düzenli çalışmadır, çünkü düzenli çalışma size gerekli parmak alışkanlıklarını oluşturmada ve seslere adapte olmada en büyük yardımcıdır. Gerek işinizden gerek okulunuzdan gerek sosyal yaşantınızın yoğunluğundan olsun, çalışacak vaktim yok diye düşünmeyin ve günlük 15 dakika bile olsa bağlama çalışmaya vakit ayırın!

Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde hem parmaklarınızın hızlandığını hem de müzik kulağınızın sıkı çalışmalardan dolayı gelişmeye başladığını kendi gözlerinizle göreceksiniz. Ayrıca bir gün oturup 3-4 saat çalışıp geri kalan günlerde bir şey yapmamak yerine her gün yapacağınız 30 dakikalık pratiğin sizi daha fazla ileri götüreceğini de kesinlikle unutmayın. Haydi ne duruyorsunuz? Başlasanıza.


Bağlama çalan kişilerle iletişim halinde olun.

Amacınızın aynı olduğu kişilerle sohbet etmek, onların deneyimlerinden faydalanmak hem sizin motivasyonunuzu arttıracak hem de bağlamaya olan bakış açınızı genişletmenizi sağlayacaktır. Herkesin elde etmek istediği sonuç her ne kadar ‘’iyi bağlama çalmak’’ olsa da bu anlamda herkesin hedefi ve o yolda ilerleyişi farklıdır. Bu yüzden bu deneyimleri öğrenmek ve sizinle uyuşan kısımlarını kendi öğrenme sürecinize uygulamak daha sağlam adımlarla ilerlemenizi sağlarken, farklı çalışma tarzlarını ve çalım stillerini de öğrenmenize katkıda bulunacaktır.


Kulaktan çalmak geliştirir!

Bağlama kursu İzmir olarak mutlaka bağlama çalmayı notalı bir şekilde öğrenmenizi tavsiye ediyoruz, ancak müzik kulağınızın gelişmesine katkı sağlamak ve sesleri daha yakından tanıyabilmek, yani müzisyenliğinizi bir ileri boyuta taşıyabilmek için öncelikle kolay türkülerden başlayarak notasız çalmayı da deneyimlemenizi öneriyoruz.

İlk etapta zorluk çekseniz bile zamanla artık seslerin mesafesini daha kolay ayırt edebildiğinizi ve kulaktan bir melodiyi çıkarırken zorlanmamaya başladığınızı göreceksiniz. Bu hem arayıp notasını bulamadığınız bir türküyü ya da şarkıyı çalmanızı hem de özgün bir tavır yakalamanızı sağlayacaktır. Ayrıca müzikal anlamda kendinize kattığınız gelişim, bağlama üzerinde de zamanla etkisini gösterecektir.


Kaliteli bir hocadan ders alın.

İletişim becerileri kuvvetli, ders alan kişinin dilinden ve hedeflerinden anlayabilen ve bu doğrultuda bir çalışma uygulayan eğitmen, hem öğrencinin motivasyonunu arttırıp hem de ulaşması gereken seviyeye daha hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayacaktır. Bu yüzden ders alacağınız kişiyi ya da kurumu seçerken mutlaka ilgili bölümlerden mezun olup olmadığını, daha önce herhangi bir ders verme ya da kurum tecrübesi olup olmadığını incelemelisiniz.
Kendinizi kaydedin.

Pratik yaparken o anın rehavetiyle yaptığınız hataların farkına varamayabilir, bu yüzden eksikliklerinizi tespit edip gideremeyebilirsiniz. Ancak yaptığınız çalışmalarda bu tespitleri daha rahat yapabilmek için kendinizi kayıt altına alırsanız ve çalışma bitiminizde bunları dinleyip hatalı noktaların tespitini yapıp, gereken yoğunlaşmayı gerçekleştirirseniz bağlama çalmanızı kolayca geliştirebilirsiniz.

Kendinizi dışarıdan bir göz gibi gözlemleyerek bağlamayı nasıl geliştirebilirim? Sorusunun cevabına kolayca erişebilirsiniz. Ayrıca imkanınız varsa yalnızca ses kaydı değil, aynı zamanda görüntülü de kayıt yapmanız varsa yaptığınız teknik hataların farketmeniz konusunda büyük kolaylık sağlayacaktır.

Farklı müzik türlerini keşfedin.

Her müziğin hatta her melodinin hoşunuza giden bir yönünü keşfetmeye çalışın. Hoşunuza gitse de gitmese de her dinlediğiniz size ilerleyen süreçte yapmanız ya da yapmamanız gerekenler hakkında bir fikir oluşturmanızı sağlayacaktır. Bu durum hem çalım tarzınıza yansıyarak özgünlük kazanmanızı sağlayacak hem de müzik kültürünüzü genişleterek, farklı tarzların hoşunuza giden yönlerini müziğinize yansıtmanızı sağlayacaktır.

Bağlamayı tanımaya vakit ayırın.

Enstrumanınızın yapısını ve parçalarını bilirseniz daha hızlı bir öğrenme süreci geçirebilirsiniz. Bağlama çalmaya başlamadan önce bağlamanın parçalarını, çeşitlerini, nota yerlerini detaylı olarak araştırarak başlangıç aşamasında çok büyük bir avantaj kazanabilirsiniz. Ayrıca çalacağınız enstrumanı anlamak, size ilerde uygulamanız gereken aşamalar hakkında da oldukça faydalı bilgiler verecektir.

Faydalı olabilecek her bilgiyi mutlaka öğrenin!

Öğrenme sürecinde tek bir bilgiye kalmak kısır bir döngüye girmenize sebep olacak ve sadece gördüğünüz ya da öğrendiğiniz bilgiyle yetinmenizi sağlayacaktır. Müziğin sonsuz bir derya olduğunu unutmayın ve seviyeniz ne olursa olsun öğrenebilecek yeni şeylerin hep var olduğunu bilin. Amacınıza ulaşmak için yalnızca metot değil aynı zamanda makale, video, cd, internet gibi tüm kaynakları inceleyip aralarından en doğru bilgileri ayıklayarak anlayıp uygulamaya çalışın.

Başlangıç aşamasında olmasa da ilerleyen süreçte tüm bu bilgileri kullanacak ve sizi nasıl ileriye taşıdığını kendi gözlerinizle göreceksiniz! Ayrıca bu bağlama nasıl öğrenilir maddesi sayesinde bilmediğiniz ya da gözden kaçırdığınız bir çok püf noktayı tespit edebilir ve bağlama çalmanın kolay yollarını keşfedebilirsiniz.

‘’ Bağlama Nasıl Öğrenilir? ‘’ yazımız burada son buluyor. Ancak siz de bağlama çalmak istiyorsanız, ve İzmir’de nereden ders alabilirim diye düşünüyorsanız mutlaka ücretsiz deneme dersine randevu oluşturup, profesyonel eğitmenlerimizle tanışmanızı tavsiye ediyoruz!

Leave a Reply

İletişime Geç!

Sanat merkezimiz haftanın 7 günü 09:00-23:00 saatleri arasında aktif olarak faaliyet göstermektedir.

Online Keman Kursu Sitemap